Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε «πύρινη σφαίρα» ο κινεζικός δορυφόρος

Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε «πύρινη σφαίρα» ο κινεζικός δορυφόρος

Ο Tiangong-1 μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 3:15 (ώρα Ελλάδος) και το μεγαλύτερο μέρος του κάηκε πάνω από το μεσαίο τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού

Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε «πύρινη σφαίρα» ο κινεζικός δορυφόρος
Λήξη συναγερμού για τον κινεζικό δορυφόρο Tiangong-1 καθώς όπως ανακοίνωσε η κινεζική υπηρεσία διαστήματος μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 3:15 (ώρα Ελλάδος) και το μεγαλύτερο μέρος του κάηκε πάνω από το μεσαίο τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.

Λίγο νωρίτερα η ίδια υπηρεσία είχε γνωστοποιήσει ότι ο δορυφόρος επρόκειτο να κάνει την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, ανάμεσα στο Σάο Πάουλο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με τον αστρονόμο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ ο Tiangong-1 έπεσε βορειοδυτικά της Ταϊτής χάνοντας για λίγο τον «διαστημικό σκουπιδότοπο» στον Ειρηνικό Ωκεανό, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο συντρίβονται τα περισσότερα διαστημικά «σκουπίδια» όταν επιστρέφουν στη Γη. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κινεζικός δορυφόρος ήταν το 5οο σε μέγεθος αντικείμενο που έχει επιστρέψει στη Γη.



Το Πεκίνο είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι ήταν απίθανο να φθάσουν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια του σκάφους.

Κλείσιμο
Ο διαστημικός σταθμός μήκους 10,4 μέτρων και βάρους περίπου οκτώ τόνων, το όνομα του οποίου σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι 1», είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποτελέσει πλατφόρμα πειραμάτων πρόσδεσης και άλλων δοκιμών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Το Πεκίνο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μόνιμο διαστημικό σταθμό μέχρι το 2023.

Αρχικά η αποστολή του αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν το 2013 και θα παροπλιζόταν, αλλά η αποστολή του παρατάθηκε επανειλημμένα.

Η Κίνα αρχικά διαβεβαίωνε ότι η επανείσοδός του θα γινόταν στα τέλη του 2017, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε, ωθώντας αρκετούς ειδικούς να υποθέσουν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν χάσει τον έλεγχό του.

Ωστόσο η πιθανότητα οποιοδήποτε ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμια του διαστημικού σταθμού βάρους μεγαλύτερου των 200 γραμμαρίων ήταν μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO), η οποία διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας».

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, έχουν καταγραφεί 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, όπως επισήμανε ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του διαστήματος, στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της αυξανόμενης ισχύος της χώρας. Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη περί το 2020, προκειμένου να αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης