Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές»

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έκαναν.... σκόνη τις «υπερτροφές»

Χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά προϊόντων όπως η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

Μέλι σε σκόνη


«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% - 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” - superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τh βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιούν


Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ενας

καποιοι εδω ζηλκεύουν και φαίνεται

Πέφτουμε από τα σύννεφα...

Πολύ προχωρημένοι επιστημονικά στο ΤΕΙ Θεσσαλίας !!! Ανακαλύψανε το freeze-drying :) Άντε, με το καλό και τον τροχό !

ενας

το κομπλεξ δεν κρυβεται

ενας

το κόμπλεξ είναι προφανές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dim

Κωστάκη πότε θα φτιάξεις χάπι από τσίπουρο;

Νικος

Εύγε. Μία καλή λύση για τους αγρότες μας, καθώς για πολλά τέτοια προϊόντα είναι αδύνατη η άμεση απορρόφησή τους σε ακατέργαστη μορφή, και υπάρχουν πολλά κόστη για την διατήρησή τους σε ψυγεία. Επιπλέον, οι κατασκευαστές τυποποιημένων διατροφικών προϊόντων αναζητούσαν τρόπους ένταξης πολλών τέτοιων τροφών, αλλά έπρεπε να βρίσκουν φόρμουλες για την ενσωμάτωσή τους με διάφορες μορφές. Η σκόνη είναι πάντα πιο εύκολη στην χρήση.

Και τι με αυτο

Στο Άουσβιτς κάναν τους εβραίους σαπούνι, σιγά την πρωτιά ... Έχει ξαναγίνει.

Εκτός θέματος

Ποιό...Άουσβιτς. Στη Μασσαλία έφτιαξαν το περίφημο σαπουνάκι τους, με πρώτη ύλη 400 τόνους κόκκαλα Ελλήνων & Αρμενίων από το 1924 ακόμα. Επιχειρηματικά πνεύματα οι Κεμαλιστές που τα έστειλαν: σβήνεις τα ίχνη της γενοκτονίας...ταυτόχρονα βγάζεις και κανα φράγκο!

panionios

και κλάμα ο Μαρκάτος..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apple02

Τι παρουσίασαν οι άνθρωποι της Apple σε ειδική εκδήλωση στο Κουπερτίνο - Τα σχέδια για την Apple TV και οι νέες υπηρεσίες Arcade, News + και Card - «All star» παρουσίαση με Τζένιφερ Άνιστον, Ρις Γουίδερσπουν, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Στιβ Καρέλ και... Όπρα επί σκηνής

4
lae

«Οι μηχανισμοί ελέγχου στο διαδίκτυο θίγουν την ελευθερία της έκφρασης και επιβάλλουν τη λογοκρισία» δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ Δέσποινα Σπανού, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή ημέρα ελευθερίας του διαδικτύου

2
zuk0

Νέα «τρύπα» στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης - Οι κωδικοί πρόσβασης («passwords») είχαν αποθηκευτεί σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από 20.000 υπαλλήλους του Facebook

6
lena_granefelt-girls_with_a_computer_-916

Συνέντευξη του Christian Magnusson στο protothema.gr - Τι προτείνει για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας - «Δεν πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, ωστόσο μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή» προειδοποιεί ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Σουηδίας