Η «Ζωή στο Σύμπαν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Η «Ζωή στο Σύμπαν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος, που το πιθανότερο είναι να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους εντοπισμού και μελέτης ενός εξωπλανήτη

Στη «Ζωή στο Σύμπαν» είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Νιάρχου, Ομότιμου Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο: «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα». Ακολούθως θα προβληθεί η ψηφιακή Πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Ζωή στο Σύμπαν». 

Ο κ.Νιάρχος είναι από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα εξωπλανητών και αναζήτησης ζωής σε άλλα Πλανητικά Συστήματα, πέραν του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, και είναι ενεργό μέλος των  Division F: Planetary Systems and Bioastronomy και Commission F2: Exoplanets and the Solar System της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU).

Όσο για την ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» αποτελεί μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. 

Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, που το πιθανότερο είναι να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, το αφιέρωμα θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα και ώρα 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. 

Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε αφιέρωμα. 

Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω. Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. 


"Ζωή στο Σύμπαν" Trailer (2016) from Eugenides Foundation on Vimeo.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Soft disclosure

Η αφύπνιση του κόσμου απο την μέχρι πρότινος εντύπωση οτι είμαστε μόνοι στο σύμπαν, σίγα σιγά όπως βλέπουμε και απο τις σχετικές εκδηλώσεις όπως αυτή εδω που συμβαίνει στην χώρα μας και σίγουρα αντίστοιχες θα συμβαίνουν και σε πολλές άλλες χώρες, θα οδηγήσουν τον κόσμο σε νεα αντίληψη για το σύμπαν και την προελευσή μας. Αυτή η νεα αντίληψη, όταν συνοδευτεί και με τις αποδείξεις για εύρεση ζωής που θα φέρει το νεο φασματοσκοπικής ανάλυσης τηλεσκόπιο James Webb που θα εκτοξευθεί το 2019, θα οδηγήσουν τους λαούς σε φιλοσοφικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που θα ενώσει τον πλανήτη, διότι πια απο εκεί και πέρα θα καταλάβουν ολοι οτι είμαστε οι κάτοικοι του πλανήτη Γη και θα αναζητήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι πια και τους κατοίκους των άλλων πλανητών, αφου θα γίνει κοινός στόχος και η αναζήτηση της ευφυούς ζωής που μπορεί να προϋπάρχει κάπου για πολλά περισσότερα χρόνια πρίν απο εμάς και θα έχει να μας διδάξει πολλά όπως μπορεί να το έχει ηδη κάνει στο παρελθόν εμφανιζόμενη ώς μορφή αγγελική-νεράιδα-ξωτικό-φάντασμα και οτι άλλο περίεργο πλάσμα με υπερφυσικές δυνάμεις αναφέρουν οι μυθολογίες όλου του κόσμου. Και με την τωρινή μας τεχνολογία εαν καταφέρουμε και πάμε σε κάποιον πλανήτη όπου εκει ζουν άνθρωποι παρόμοιοι με εμάς αλλά πρωτόγονοι όπως είμασταν και εμείς για παράδειγμα πριν 5000 χρόνια και μας δούν με την στολή του αστροναύτη και δουν τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό διαστημόπλοιο κλπ, πως θα μας περιγράψουν στις ιστορίες που θα διηγούνται? Εμείς κάποτε τους λέγαμε Ολύμπιους θεούς, ο Ερμής είχε φτερωτά σανδάλια και πετούσε με αυτά, ο Δίας έριχνε αστροπελέκια και είχαν και κάτι φτερωτά ιπτάμενα άρματα και για κάτι ιπτάμενα οχήματα που τα έλεγαν vimanas αναφέρει και το αρχαίο Ινδικό έπος Μαχαμπαράτα. Άραγε να είναι όλα αυτά μυθολογίες η έχουν και μια δόση αλήθειας???

Tasos

Πολύ ωραία τα λόγια σου, μακάρι η ανακάλυψη εξελιγμένης νουμοσύνης ή γενικά ζωής σε άλλο πλανήτη να μας βοηθήσει να ενωθούμε σαν είδος και να πορευτούμε στο μέλλον με ιδανικά όπως η ειρήνη και η πνευματική εξέλιξη, φοβάμαι όμως ότι οι θρησκείες έχουν επενδύσει πολλά και συνεχίζουν να το κάνουν για την υποδούλωση του νού και τη καταπάτηση της λογικής για να κάνουν πίσω, ακόμα και σε μία τέτοια ανάκαλύψη. Το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίζουν να αποτελλούν αιτία ρήξης ανάμεσα σε εταιρίες και κράτη. Οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να θέλουν μόνο να κυβερνάνε και πάει λέγοντας. Κρίνοντας από τη τωρινή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, απ'όσο ενημερωνομαι και συζητάω, θεωρώ ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα επιρεάσει αλλά και θα βρεί κοινό, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η επιστήμη γενικά, είτε σε ερευνητικό επίπεδο, είτε χομπίστες όπως εγώ. Μέχρι εκεί. Εδώ ανακαλύφθηκε νερό σε ρευστή μορφή επάνω στο έδαφος του Άρη και η είδηση αυτού δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης πάνω από τρείς μέρες και όχι σαν πρώτη είδηση αλλά σαν ένα νέο θέμα στη κατηγορία ''ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ''. Τραγικό! Εν κατακλείδει, χαίρομαι για την αισιοδοξία σου, το βρίσκω ελπιδοφόρο αλλά η δικιά μου άποψη είναι η απόλυτη απαισιοδοξία.

Της γνώσης το Φώς

Της γνώσις το Φώς θα φέρει την σοφία στην άγνοια των ανθρώπων και θα τους δείξει τον σωστό δρόμο και όπως λέει και το χριστουγενιάτικο τραγουδάκι: Όμως μια πρωτοχρονιά είπε ο Άϊ Βασίλης..."Ρούντολφ, είσαι εσύ σοφός έχεις μέσα σου το φως" όταν πάρουν ολοι της γνώσης το φώς μέσα τους και γίνουν όπως οι σοφοί με τα άσπρα μαλλιά θα το σκορπίσουν παντού μεταλαμπαδεύοντας της γνώσης το φως σε όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται στον λάθος δρόμο και όπως είπε και ο Χριστός: εγώ είμαι το φως όλου του κόσμου, εκείνος που με ακολουθεί πιστά δεν θα περιπατήση στο σκότος με άμεσον τον κίνδυνον να κρημνισθή εις τα βάραθρα, αλλά θα έχη το πνευματικόν φως που ακτινοβολείται από τον Θεόν, την πηγήν της ζωής. Αν κάποιοι μέσω των θρησκειών εκμεταλεύτηκαν τους ακόλουθους τους για να τους κρατούν εν τη σκοτία τότε αυτό δεν είναι έργο του σκοπού των θρησκειών, αλλά είναι έργο ανθρώπων που έχουν ακολουθήσει την σκοτεινή πλευρά, αλλά και αυτοί θα έρθουν στο φως όταν καταλάβουν οτι τα λάθη που έκαναν, οδήγησαν τον πλανήτη στην καταστροφή επηρεάζοντας οχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους και τον μέλλον των απογόνων τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ακολουθήσει η ανθρωπότητα εκτός απο τον δρόμο που της προσφέρει μέλλον επάνω στον πλανήτη αυτόν και συνέχεια προοπτική επέκτασης σε άλλους. Αν επιλέξουν τον λάθος δρόμο τότε η συνέχεια θα είναι πολύ σύντομη. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στην δύναμη του φωτός και στην δύναμη της πλεονεξίας και του εγωισμού, διότι όταν αποδειχθεί επιστημονικά η ύπαρξη ζωής αλλού, οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα για να την εξερευνήσουν και να τη κατακτήσουν, πράγμα που για να το καταφέρουν θα πρέπει να προστατέψουν τον πλανήτη τους για να κερδίσουν χρόνο. Εαν πάλι αποδειχθεί η ύπαρξη ευφυούς ζωης πολύ ποιο εξελιγμένης και πολιτισμένης απο αυτή της Γης, οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα απο θέμα εγωισμού για να φτάσουν στα επίπεδα της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

teegarden

Οι δύο πλανήτες επιβεβαιώθηκε ότι περιστρέφονται γύρω από τον «κόκκινο νάνο» Teegarden - Επόμενο βήμα είναι η έρευνα για το αν οι δύο πλανήτες είναι βραχώδεις και αν διαθέτουν νερό

kkar

Η νέα λύση στη χρήση και απόκτηση αυτοκινήτου με ευέλικτο leasing. Ο πελάτης επιλέγει το αυτοκίνητο που θέλει, έχει δικαίωμα επιστροφής του ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία χρέωση, αλλά και δικαίωμα αγοράς του, χωρίς μεγάλες προκαταβολές, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς κρυφές χρεώσεις.

fb2

Ο τρόπος με τον οποίο γράφονται οι αναρτήσεις από τους χρήστες, θα μπορούσε να είναι δείκτης νόσου και, με τη συγκατάθεση του ασθενούς, να παρακολουθείται ακριβώς όπως τα σωματικά συμπτώματα

1