Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη μορφή ζωής με «εξωγήινο» DNA!

Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη μορφή ζωής με «εξωγήινο» DNA!

Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες ερευνών, επιστήμονες του Scripps Research Institute (La Jolla, California) συνέθεσαν DNA που περιλαμβάνει 2 τεχνητές αζωτούχες βάσεις και το τοποθέτησαν επιτυχώς μέσα σε ζωντανό βακτήριο E.Coli

Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη μορφή ζωής με «εξωγήινο» DNA!
Όσοι έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό με τι Βιολογία ή έχετε μνήμες από τα μαθήματα στο σχολείο, τότε θα γνωρίζετε ότι το DNA των ζωντανών οργανισμών αποτελείται από διαφορετικούς συνδυασμούς των 4 αζωτούχων βάσεων (αδενίνη, γουανίνη, κυτοσίνη και θυμίνη – A/G/C/T). Αυτό πιθανότατα ισχύει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα αφού έβαλε το χεράκι του ο άνθρωπος.

Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες ερευνών, επιστήμονες του Scripps Research Institute (La Jolla, California) συνέθεσαν “εξωγήινο” DNA που περιλαμβάνει 2 τεχνητές αζωτούχες βάσεις (X, Y) και το τοποθέτησαν επιτυχώς μέσα σε ζωντανό βακτήριο E.Coli, το οποίο συνέχισε κανονικά την αντιγραφή και τη μετάφραση του (αναλυτικές λεπτομέρειες εδώ). Έτσι, έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο με αποθηκευμένη “αυξημένη” γενετική πληροφορία που μπορεί να την κληρονομήσει στους διαδόχους του.

Σύνθεση DNA είχε γίνει επιτυχημένα και στο παρελθόν, αναφέρει το techgear.gr, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση στις θεμελιώδεις μονάδες του με την προσθήκη τεχνητών αζωτούχων βάσεων. Θυμηθείτε ότι οι 4 φυσικές αζωτούχες βάσεις σχηματίζουν σε τριάδες 20 αμινοξέα, ο συνδυασμός των οποίων δίνει τη δομή των πρωτεϊνών. Επομένως, με 6 αζωτούχες βάσεις ο αριθμός των αμινοξέων αυξάνεται σε 172 και οι συνδυασμοί για νέες πρωτεΐνες αυξάνονται εκθετικά.


Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον Floyd Romesberg, επικεφαλής της έρευνας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο με αποθηκευμένο το ενισχυμένο γενετικό υλικό…..Όταν έχεις στα χέρια σου ένα βιβλίο με λέξεις από συνδυασμό 4 γραμμάτων, τότε δεν έχει και τόσες πολλές ιστορίες να σου πει. Με περισσότερα γράμματα έχεις περισσότερους συνδυασμούς, περισσότερες λέξεις και περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορίες».

Εάν όλα πάνε καλά και στο μεταξύ δεν έχουν δημιουργήσει κάποια νέα μορφή καρκίνου από τις αλλοιώσεις του DNA, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα τους για νέα εμβόλια και καλύτερα στοχευμένα φάρμακα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης