Και πώς θα γίνουμε «Μέκκα της τεχνολογίας» κ. Google;

Και πώς θα γίνουμε «Μέκκα της τεχνολογίας» κ. Google;

Οι παραινέσεις του ισχυρού άντρα μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου σε μία χώρα με κλειστά πανεπιστήμια, που περιμένουν λίστες υπαλλήλων...

Renault καλεί Ράικονεν!
Και πώς θα γίνουμε «Μέκκα της τεχνολογίας» κ. Google;
«Κάντε την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας. Είναι εφικτό. Μπορεί να γίνει. Τα κακά νέα είναι πίσω, τα καλά έρχονται». Με αυτή την προτροπή και την ξεκάθαρη επισήμανση για την ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας, ο Ερικ Σμιτ μίλησε στην Αθήνα για το πως η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

«Εξαλείψτε  όλες τις γραφειοκρατικές  διαδικασίες που εμποδίζουν την  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», είπε εμφατικά ο πρόεδρος της Google. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ίδιο επισήμανε και προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ερικ Σμιτ δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο μικρής κλίμακας επενδύσεων από την πλευρά της Google στη χώρα μας, μέσω της δημιουργία ενός campus εκκόλαψης τεχνολογικών startups, όπως αυτά που λειτουργεί ο Κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών στο Λονδίνο και το Τελ Αβίβ. «Τα συζητάμε όλα», απάντησε ο Ερικ Σμιτ. Κάτι το οποίο φέρεται να τόνισε και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Google επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά μεταξύ των νέων, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο πως η τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρά τον δεδομένο φόβο των περισσοτέρων ανθρώπων – ιδιαίτερα στο παρελθόν – για το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τον αριθμό των ταλέντων που έχει η Ελλάδα, όσο και για την ανθεκτικότητα των Ελλήνων μπροστά στην κρίση. Αφού ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν εφεύρει πολλά πράγματα στην ιστορία, μεταξύ των οποίων τη Δημοκρατία, εξέφρασε το «σεβασμό» του απέναντι στον ελληνικό λαό για όσα έχει περάσει λόγω της κρίσης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς θα είχαμε αντιδράσει στις ΗΠΑ, αν μας είχε συμβεί κάτι ανάλογο».

«Η παγκοσμιοποίηση και  η διασύνδεση οδηγεί την αγορά  εργασίας στα άκρα. Πολλά επαγγέλματα καταργήθηκαν με τη χρήση των υπολογιστών. Το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί συστηματικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η τεχνολογία ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Επισήμανε, μάλιστα, πως αν και πολλοί λένε ότι η τεχνολογία μειώνει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, οι αριθμοί διαφωνούν: «Μια θέση εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί πέντε νέες θέσεις εργασίας μακριά από την πόλη», υποστήριξε.

Τονίζοντας ότι νέες ιδέες θα υπάρχουν πάντα και πως η καινοτομία ήταν αυτή που δημιούργησε τον δυτικό πολιτισμό μέσω της βιομηχανικής επανάστασης, προέτρεψε τους νέους να πάρουν το ρίσκο: «Είναι δύσκολο γιατί συχνά πρέπει να πάτε κόντρα σε υφιστάμενους κανόνες, αλλά δεν πρέπει να φοβάστε την αποτυχία».

Χαρακτήρισε στατική την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι διδασκαλίας και προέβλεψε με βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας και στη χώρα μας θα προέλθουν από επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες στον χώρο των νέων τεχνολογιών. «Οι θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα από νέες και γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθύνοντας ένα ρητορικό ερώτημα  προς το αθηναϊκό κοινό, που πάντως δεν γέμισε την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, αναρωτήθηκε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις σήμερα μια νέα εταιρεία στην Ελλάδα... «Αυτό θα πρέπει να το διορθώσουμε», τόνισε.

Παρατήρησε πως η Ελλάδα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό καταρτισμένων επιστημόνων  και μια εξαιρετικά ποιοτική δεξαμενή νέων ανθρώπων γεμάτων ιδέες. «Το ταλέντο είναι εδώ, τα πανεπιστήμια είναι, ο κόσμος που ψάχνει για δουλειά είναι εδώ. Στην πόλη. Είναι το ιδανικό τοπίο για την καινοτομία», συνέχισε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν θα σας ξαναδοθεί στη ζωή σας. Με την υποστήριξη της πολιτείας, των πανεπιστημίων και των επενδυτών επικεντρωθείτε στο να δημιουργήσετε κάτι νέο».

Ακόμη, εξηγώντας το πως βλέπει το μέλλον, προέβλεψε ότι η οικονομία  της γνώσης θα δώσει τη θέση της  σε μια ανθρωποκεντρική οικονομία  της δημιουργικότητας. «Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το να εργαζόμαστε με υπολογιστές έξυπνες μηχανές μας κάνει πιο παραγωγικούς. Ο πυρήνας της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει άλλος πλανήτης να μετοικίσουμε. Ετσι, το μέλλον είναι η διασύνδεση», τόνισε ο Ερικ Σμιτ.

Ορμώμενος από τις ερωτήσεις  του κοινού, ο πρόεδρος της  Google αναφέρθηκε και στα θέμα της προστασίας του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, λέγοντας μάλιστα ότι το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα «σπρώξιμο προς τα πίσω» και έπληξε την εμπιστοσύνη των χρηστών προς τις εταιρείες τεχνολογίας. «Ελπίζω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές», συμπλήρωσε.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης