Και πώς θα γίνουμε «Μέκκα της τεχνολογίας» κ. Google;

Οι παραινέσεις του ισχυρού άντρα μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου σε μία χώρα με κλειστά πανεπιστήμια, που περιμένουν λίστες υπαλλήλων...

«Κάντε την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας. Είναι εφικτό. Μπορεί να γίνει. Τα κακά νέα είναι πίσω, τα καλά έρχονται». Με αυτή την προτροπή και την ξεκάθαρη επισήμανση για την ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας, ο Ερικ Σμιτ μίλησε στην Αθήνα για το πως η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

«Εξαλείψτε  όλες τις γραφειοκρατικές  διαδικασίες που εμποδίζουν την  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», είπε εμφατικά ο πρόεδρος της Google. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ίδιο επισήμανε και προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ερικ Σμιτ δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο μικρής κλίμακας επενδύσεων από την πλευρά της Google στη χώρα μας, μέσω της δημιουργία ενός campus εκκόλαψης τεχνολογικών startups, όπως αυτά που λειτουργεί ο Κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών στο Λονδίνο και το Τελ Αβίβ. «Τα συζητάμε όλα», απάντησε ο Ερικ Σμιτ. Κάτι το οποίο φέρεται να τόνισε και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Google επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά μεταξύ των νέων, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο πως η τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρά τον δεδομένο φόβο των περισσοτέρων ανθρώπων – ιδιαίτερα στο παρελθόν – για το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τον αριθμό των ταλέντων που έχει η Ελλάδα, όσο και για την ανθεκτικότητα των Ελλήνων μπροστά στην κρίση. Αφού ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν εφεύρει πολλά πράγματα στην ιστορία, μεταξύ των οποίων τη Δημοκρατία, εξέφρασε το «σεβασμό» του απέναντι στον ελληνικό λαό για όσα έχει περάσει λόγω της κρίσης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς θα είχαμε αντιδράσει στις ΗΠΑ, αν μας είχε συμβεί κάτι ανάλογο».

«Η παγκοσμιοποίηση και  η διασύνδεση οδηγεί την αγορά  εργασίας στα άκρα. Πολλά επαγγέλματα καταργήθηκαν με τη χρήση των υπολογιστών. Το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί συστηματικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η τεχνολογία ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Επισήμανε, μάλιστα, πως αν και πολλοί λένε ότι η τεχνολογία μειώνει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, οι αριθμοί διαφωνούν: «Μια θέση εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί πέντε νέες θέσεις εργασίας μακριά από την πόλη», υποστήριξε.

Τονίζοντας ότι νέες ιδέες θα υπάρχουν πάντα και πως η καινοτομία ήταν αυτή που δημιούργησε τον δυτικό πολιτισμό μέσω της βιομηχανικής επανάστασης, προέτρεψε τους νέους να πάρουν το ρίσκο: «Είναι δύσκολο γιατί συχνά πρέπει να πάτε κόντρα σε υφιστάμενους κανόνες, αλλά δεν πρέπει να φοβάστε την αποτυχία».

Χαρακτήρισε στατική την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι διδασκαλίας και προέβλεψε με βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας και στη χώρα μας θα προέλθουν από επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες στον χώρο των νέων τεχνολογιών. «Οι θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα από νέες και γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθύνοντας ένα ρητορικό ερώτημα  προς το αθηναϊκό κοινό, που πάντως δεν γέμισε την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, αναρωτήθηκε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις σήμερα μια νέα εταιρεία στην Ελλάδα... «Αυτό θα πρέπει να το διορθώσουμε», τόνισε.

Παρατήρησε πως η Ελλάδα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό καταρτισμένων επιστημόνων  και μια εξαιρετικά ποιοτική δεξαμενή νέων ανθρώπων γεμάτων ιδέες. «Το ταλέντο είναι εδώ, τα πανεπιστήμια είναι, ο κόσμος που ψάχνει για δουλειά είναι εδώ. Στην πόλη. Είναι το ιδανικό τοπίο για την καινοτομία», συνέχισε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν θα σας ξαναδοθεί στη ζωή σας. Με την υποστήριξη της πολιτείας, των πανεπιστημίων και των επενδυτών επικεντρωθείτε στο να δημιουργήσετε κάτι νέο».

Ακόμη, εξηγώντας το πως βλέπει το μέλλον, προέβλεψε ότι η οικονομία  της γνώσης θα δώσει τη θέση της  σε μια ανθρωποκεντρική οικονομία  της δημιουργικότητας. «Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το να εργαζόμαστε με υπολογιστές έξυπνες μηχανές μας κάνει πιο παραγωγικούς. Ο πυρήνας της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει άλλος πλανήτης να μετοικίσουμε. Ετσι, το μέλλον είναι η διασύνδεση», τόνισε ο Ερικ Σμιτ.

Ορμώμενος από τις ερωτήσεις  του κοινού, ο πρόεδρος της  Google αναφέρθηκε και στα θέμα της προστασίας του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, λέγοντας μάλιστα ότι το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα «σπρώξιμο προς τα πίσω» και έπληξε την εμπιστοσύνη των χρηστών προς τις εταιρείες τεχνολογίας. «Ελπίζω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Minoas

Δείξτε λίγο έλεος παιδιά, τον 'πέτυχαν' οι ψεκασμοί τον άνθρωπο και...'παραμιλάει' !!!

Γρασσαδόρος

Μπραβο στον George Google. Απο σημερα δεν ειμαι Γρασσαδόρος, ειμαι Μηχανικός Λίπανσης.

chaos

Καλά, τι είναι αυτά που λέει ο άνθρωπος!! Και πού νομίζει πως βρίσκεται; Δεν έμαθε πως εδώ, στην κοιτίδα του πολιτισμού και της προόδου, εμείς ο περιούσιος λαός αυτά δεν τα μασάμε; Εδώ στην αγνή σοβιετία μας, με τον υγιέστερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα,εδώ με τους πιο καθαρούς δημ. υπαλ., εδώ με τους πιό έντιμους "επιχειρηματίες" με τους πιό έντιμους συνδικαλ(η)στές, με τα κορυφαία παν/μια (για όσες τέλος πάντων μερες παραμένουν ανοιχτά) με τους άσπιλους πολιτικούς-υποδείγματα ήθους, ικανοτήτων και γενναιότητας, ήρθε να μας πει πράγματα που τα ξέρουμε "εκ γεννετής", που τα έχουμε φάει με το ...κουτάλι (Ε' τώρα καλά, ίσως ρε παιδί μου κάποιοι φάγανε πιό πολλά, αλλά τέλος πάντων...εκεί τώρα θα κολήσουμε;) Τώρα όλα τούτα τα αφελή, για έξυπνες μηχανές, για καινοτομίες και υψηλές τεχνολογίες,για θέσεις και δουλειές,πλούτο και παραγωγή, αυτά δεν είναι για έναν τόσο αγνό και δημοκρατικό λαό σαν εμάς, όλα τούτα είναι του...διαβόλου! Στο κάτω κάτω εμείς αν τώρα έχουμε κάποια προβληματάκια οικονομικά (άτιμη τρόικα!) προσδοκούμε (όπως λένε και οι ...γραφές) να μας τα λύσει το ξανθό γένος, μια και καλή!Γιαυτό άντε άνθρωπέ μου εκεί, στους κουτόφραγκους να τους τα πεις, που είναι τόσο αγαθομου...δες ώστε να τα χάψουν. Εμείς όλα τούτα τα γράφουμε στο πλέον αξιόλογο μέρος, που διαθέτουμε.

Εχω δει

Εταιρειες λογω χαμηλων ταχυτητων broadband συνδεσεων και ΥΠΕΡΟΓΚΑ και ΕΞΑΘΛΙΩΤΙΚΑ υψη μισθωμενων data γραμμων να μην μπορουν να υλοποιησουν projects που θα τις απογειωναν και ο Σαμαρας εφερε τον mr G να μας πει για νεες τεχνολογιες. Τωρα καταλαβαινω γιατι ο Καραγκιοζης ειναι η εθνικη μας καρικατουρα. Λοιπον κυβερνητοπουλα, με τετοια χαλια που εχουν οι τηλεπικοινωνιακες υποδομες σε αυτη τη χαρα το μονο που μπορειτε να κανετε για να φερετε αναπτυξη ειναι το στησιμο global ροζ γραμμων, τα υπολοιπα ειναι ονειρωξεις ενος πρωινου με ορμονικες διαταραχες, γκεγκε;

οφσαιντ

οι εταιρειες κολοσσοι που μια εξ αυτων πρεσβευει ο ανωθεν κυριος ξεκινησαν απο εφηβους με κοστος πανω κατω 400 δολαρια , στην ελλαδα για να κανουν το ιδιο θα ηθελαν 10000 δολαρια.... οποτε ο νοημων ανθρωπος ξερει γιατι ουτε google , ουτε apple , ουτε microsoft θα υπαρξει ποτε στην ελλαδα !

Pit

Πήγαινε από εκεί που ήρθες αγόρι μου που θα μας μιλήσεις για επιχειρηματικότητα! Εγώ θέλω να ακούω μόνο τα οικονομικά επιτελεία Σύριζα-ΚΚΕ που το κατέχουν το τόπι. Είναι τόσο ανίδεος που δεν καταλαβαίνει ότι η μείωση της γραφειοκρατείας θα επιφέρει μείωση θέσεων εργασίας στον κύριο πυλώνα της οικονομίας μας που δεν είναι άλλος από τον δημόσιο τομέα! Τους έχουμε δώσει θάρρος και έρχεται το κάθε αμερικανάκι να μας πουλήσει μούρη. Οι μισοί υπάλληλοι της Google έχουν ψυχολογικά προβλήματα και πολλοί πηδάνε από τα τραμπολίνο που έχουν στα γραφεία τους επειδή δεν τους έχει εγγυηθεί τη μονιμότητα ο εργοδότης τους. Τι να τα κάνουν τα 200 χιλιάρικα το χρόνο και τα λούνα παρκ στο χώρο εργασίας τους. Αν δεν είσαι μόνιμος δε μπορείς να προγραμματίσεις την επόμενη ημέρα και να κάνεις όνειρα!

WOW

Τα "οικονομικα επιτελεία" του ΚΚΕ & ΣΥΡΙΖΑ? ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!! Καλό κι αυτό! Μήπως θα μπορούσες να μας πεις αγαπητέ Pit ποια ακριβώς είναι η πρόταση του "οικονομικού επιτελείου" ενός κόμματος που πριν από 30 μήνες βρισκόταν στο 5% και ξαφνικά βρέθηκε στο 22% ? Δηλαδή ο Σμιτ είναι φελλός ενώ οι Σκουρλέτης, Λαφαζάνης, Δραγασάκης και Μπαρουφάκης είναι διάνοιες... άντε σε παρακαλώ να πιείς το καφεδάκι σου στη δημόσια υπηρεσία που στεγάζεσαι και άσε εμάς τους υπόλοιπους (όσοι απομείναμε) να δουλέψουμε!

Κύριε δημόσιε υπάλληλε

Μάλιστα....να προσλάβουμε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους να πάρει μπρος η οικονομία δηλαδή. Που κρύφτηκες όταν έψαχναν που να δώσουν το νομπελ οικονομίας?????? Πάρτο χαμπάρι οι μισοί και πλέον δημόσιοι υπάλληλοι κακός είναι εκεί που είναι. Ελάτε στην πραγματική αγορά να δείτε τι γίνεται...ελάτε σας περιμένουμε

Σπύρος

Ωραίος!

manavis

ΘΕΟΣ ! και ξεχνας οτι ολοι αυτοι οι μιζεροι δεν εχουν καν προεδρο σωματειου εργαζομενων να τσεπωνουν 50Κ για να μην κανουν απεργιες επειδη τους κοψαν τις τυροπιτες με ζαμπον απο τα βάουτσερ ...

@Pit

Είσαι κορυφαίος!! Μέσα στο μυαλό μου ήσουν όταν το έγγραφες. Χαχαχα, πες τα ρε μεγάλε! Αν δεν τελειώσει η μονιμότητα στο δημόσιο, δεν θα γίνει τίποτε σε αυτή τη χώρα!

spee

Θεός.

soc_me

Σωστός... Άντε με τον απίθανο που ήρθε να μας πουλήσει αισιοδοξία. Να μας πούλαγε απελπισία και μαύρη αντίδραση σε όλα να ψωνίζαμε.

h

με λόγια κτίζω ανώγια και κατωγια

totos

Κατι θε σε κερασε ο αντωνακης και η τροικανς δεν μπορει.Και τα παπαγαλακια το παιζουν πρωτο τραπεζι.....

panos

Μειώστε μισθούς, μπλα μπλα μπλα, μειώστε μισθούς, μπλα μπλα μπλα μπλα...

XA XA XA

Σωθήκαμε σωθήκαμε... λογια μονο? λεω κι εγω...ποσα λογια αερατα ακουσαμε τον τελευταιο καιρο. Αντωνακη, ειχες πει αναπτυξη τον Οκτωβριο και εχει 10 ο μηνας... ποιον οκτωβριο ποιου ετους εννοουσες ρε? Αμα εισαι αντρας εβγα δημοσιο να μας τα πεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

honor9x_art

Μια pop-up selfie κάμερα που ανασύρεται από το εσωτερικό της συσκευής. Τριπλή κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά. Οθόνη 6,59 ιντσών, χωρίς περιθώρια. Αυτά και πολλά άλλα φέρνει το HONOR 9X, μια εντυπωσιακή value for money πρόταση, που έρχεται να προσθέσει στην οικογένεια των προϊόντων της το νεανικό smartphone brand HONOR.