Καλά τα νέα από το CERN για την Ελλάδα

Καλά τα νέα από το CERN για την Ελλάδα

23 χρόνια μετά το πρώτο Πρωτόκολλο για το World Wide Web ((ο Παγκόσμιος Ιστός) έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις - Τσεσμελής: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες ότι είμαστε σε αυτό το εργαστήριο»

Καλά τα νέα από το CERN για την Ελλάδα
Ο γιγαντιαίος επιταχυντής σωματιδίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας, πιο γνωστού ως CERN, δεν θα χρησιμεύει πλέον μόνο για την αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος, αλλά και για να ανοίξει νέες οδούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικό σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή του CERN κ.Εμμανουήλ Τσεσμελή επισημάνθηκε από τον δεύτερο ότι 23 χρόνια μετά το πρώτο Πρωτόκολλο για το World Wide Web ((ο Παγκόσμιος Ιστός) έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις.

«Δουλεύουμε πάρα πολύ καλά και φέτος τελειώσαμε το πρώτο στάδιο των πειραμάτων μας και το 2015 θα ξαναρχίσουμε.  Έχουμε όμως κάνει τις ανακαλύψεις μας το 2012 και φέτος,  ελπίζουμε για το καλύτερο και μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος όλης αυτής της προσπάθειας που κάνουμε τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο κ. Τσεσμελής. 
Κλείσιμο

Συνέχισε δε, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες ότι είμαστε σε αυτό το εργαστήριο και ότι συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε. 

Οι επιστήμονες του CERN πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούν με πρωτόνια και όχι με ακτίνες Χ να  σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα καλύτερα. 

«Μπήκε σε εφαρμογή αυτή η ανακάλυψη;» διερωτήθη ο κ. Παπούλιας. 

«Υπάρχουν διάφορα Κέντρα και στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία που χρησιμοποιούν αυτή τη νέα τεχνολογία, με μεταφορά που γίνεται από εργαστήρια όπως το CERN, αλλά και άλλα, αυτών των σωματιδίων, των πρωτονίων, που είναι τα σωματίδια που χρησιμοποιούμε για τις ανακαλύψεις μας.  Αυτό είναι μια γραμμική μεταφορά, ας το πούμε έτσι.

Έχουμε κάνει  μελέτες ότι για ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων χρειάζεται ένα  τέτοιο Κέντρο, που είναι ιδανικό  για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που  έχει αυτόν τον πληθυσμό.  Και  επίσης υπάρχει το ενδιαφέρον από  διάφορες περιφέρειες στην Ελλάδα να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο Κέντρο, μια τέτοια Κλινική, μαζί με ένα νοσοκομείο για τη μελλοντική θεραπεία όλων των Ελλήνων, αλλά και όλων των Βαλκανίων.  Μπορεί να είναι Κέντρο των Βαλκανίων», απάντησε ο Καθηγητής.  

Κλείνοντας ο κ. Τσεσμελής διατύπωσε το ύψιστο νόημα της έρευνας λέγοντας: 

«Και αυτή είναι  η έρευνα: ότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει αύριο.  Όπως το ηλεκτρόνιο, που το ανακάλυψαν τον 19ο αιώνα.  Τότε κανείς δεν ήξερε που θα μπορούσε να εφαρμοστεί.  Σήμερα όμως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη γνώση ότι υπάρχει το ηλεκτρόνιο». 


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης