Η διασυνδεδεμένη μεγαλούπολη ζωντανεύει στο MWC

Η διασυνδεδεμένη μεγαλούπολη ζωντανεύει στο MWC

Η Ericsson ζωντανεύει μια διαδικτυωμένη μεγαλούπολη και υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα του προληπτικού σχεδιασμού και των συνεργατικών πρακτικών

Η διασυνδεδεμένη μεγαλούπολη ζωντανεύει στο MWC
Μέχρι το 2050 το ποσοστό του πληθυσμού της Γης που θα ζει σε πόλεις θα έχει ανέλθει στο 70%, από το 50% που είναι σήμερα. Πολλοί θα ζουν σε πολύ μεγάλες αστικές περιοχές, τις αποκαλούμενες μεγαλουπόλεις (megacities), γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένες ανάγκες για την καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών, των οικονομικών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, με τρόπο πιο αποδοτικό και πιο βιώσιμο. Ο κλάδος του ICT και η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, έχοντας ζωτική σημασία για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αστικών υποδομών του μέλλοντος.

Φέτος στη Βαρκελώνη, η Ericsson ζωντανεύει μια διαδικτυωμένη μεγαλούπολη και υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα του προληπτικού σχεδιασμού και των συνεργατικών πρακτικών.

Δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική παράμετρο, εξετάζει τρία βασικά σενάρια:

-Το πρώτο, αυτό της ασφαλούς πόλης, δείχνει το πώς οι εφαρμογές ICT μπορούν να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται, για παράδειγμα, από ένα τροχαίο.

-Το δεύτερο σενάριο, αυτό της δημιουργικής πόλης, δείχνει το πώς οι λύσεις που προσφέρουν οι τεχνολογίες ICT μπορούν να διασφαλίσουν υψηλή ποιότητα δικτύου σε επίπεδο μεμονωμένου χρήστη, ακόμη και σε πολυπληθείς κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μια συναυλία.
Κλείσιμο

-Το τρίτο σενάριο, η πράσινη πόλη, δείχνει το πώς μια πόλη μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες ενός καύσωνα, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας των έξυπνων δικτύων ενέργειας (smart grids).

Μάλιστα, εκτιμάται ότι μετά το 2020, ο όγκος των mobile data θα είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος και η ταχύτητα επικοινωνίας έως και εκατό φορές υψηλότερη από τη σημερινή. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχουν από δέκα μέχρι εκατό φορές περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές. Έτσι, σε σχέση με τα σημερινά, τα μελλοντικά δίκτυα θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο συνδεδεμένων συσκευών και να διεκπεραιώνουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση data.

Φέτος η Ericsson παρουσιάζει και ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα μέσω του οποίου η σουηδική εταιρεία δοκιμάζει να δει τι θα συμβεί, αν μερικά απλά γυάλινα παράθυρα διασυνδεθούν και αρχίζουν να λειτουργούν ως μηχανισμοί σύνδεσης.

Η Ericsson δείχνει πώς η χρήση μιας διαφανούς κεραίας μπορεί να μετατρέψει ένα συνηθισμένο παράθυρο  σε τμήμα ενός ευρυζωνικού δικτύου κινητής, παρέχοντας καλύτερη κάλυψη στο εσωτερικό των κτιρίων ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συνδέοντας τα παράθυρα ενός λεωφορείου, για παράδειγμα, θα μπορεί να μετατραπεί σε κινητό γραφείο για κάποιους επιβάτες ή σε ένα χώρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για κάποιους άλλους. Η επιφάνεια ενός παραθύρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λευκός πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται ό,τι γράφεται από τους επιβάτες.

Τα διασυνδεμένα παράθυρα (Connected Windows) δημιουργούν ένα φάσμα πολλών και συναρπαστικών δυνατοτήτων, όπως η αυτόματη σκίαση, ο έλεγχος του εξαερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και άλλες.

Eνα συνδεδεμένο παράθυρο δίνει επίσης την ευκαιρία να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου. Και αν προστεθούν διαφανείς φωτοβολταϊκές κυψέλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εφαρμογές αυτές μπορούν όχι μόνο να είναι ενεργειακά αυτόνομες, αλλά και να μεταφέρουν σε ένα έξυπνο δίκτυο (smart grid) την ενέργεια που περισσεύει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης