Ανέπαφες συναλλαγές και στην ελληνική αγορά

Ανέπαφες συναλλαγές και στην ελληνική αγορά

Περνάς την πιστωτική σου κάρτα μπροστά από το μηχάνημα με την ειδική σήμανση, χωρίς να αφήσεις το πλαστικό από τα χέρια σου και χωρίς να χρειαστεί να υπογράψεις ή να εισάγεις το pin για την πραγματοποίηση της πληρωμής

Ανέπαφες συναλλαγές και στην ελληνική αγορά
Πλησιάζεις στο ταμείο. Η ουρά κινείται ασυνήθιστα γρήγορα. Περνάς την πιστωτική σου κάρτα μπροστά από το μηχάνημα με την ειδική σήμανση, χωρίς να αφήσεις το πλαστικό από τα χέρια σου και χωρίς να χρειαστεί να υπογράψεις ή να εισάγεις το pin για την πραγματοποίηση της πληρωμής. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί.

Είναι μια πραγματικότητα που χιλιάδες καταναλωτές και στη χώρα μας μπορούν πλέον να βιώσουν στην καθημερινές τους αγορές και κυρίως αυτές που αφορούν μικρά ποσά, μέχρι και 25 ευρώ.
Η MasterCard σε συνεργασία με τη Eurobank κάνουν εμπορικά διαθέσιμες τις ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών καρτών και στην ελληνική αγορά. Οι νέες κάρτες MasterCard PayPass ενσωματώνουν την τεχνολογία NFC, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών σε απόσταση λίγων εκατοστών.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται πανευρωπαϊκά στις τελευταίες θέσεις στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τόσο όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό συναλλαγών, όσο και αυτές ανά κάρτα, εκτιμάται ότι η είσοδος των ανέπαφων πληρωμών θα βελτιώσει τους σχετικούς δείκτες, όπως συνέβη σε όλες τις άλλες χώρες όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο.
Κλείσιμο

Μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί δίκτυο 250 σημείων αποδοχής ανέπαφων συναλλαγών, καθώς μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών έχουν υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Zara, Bershka, Jumbo, Γερμανός, Cosmote, Ster Cinemas, Starbucks, Coffee Time, Η&Μ και Häagen-Dazs.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank, περίπου 25.000 πιστωτικές κάρτες τεχνολογίας NFC έχουν τεθεί ήδη σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά, ενώ από το Δεκέμβριο θα είναι διαθέσιμες και χρεωστικές κάρτες ανέπαφων συναλλαγών.

Οι νέες κάρτες δεν διαφέρουν εμφανισιακά, πλην της σήμανσης paypass, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με τον κλασικό τρόπο συναλλαγών, μέσω όλων των χρεωστικών μηχανημάτων. Για λόγους πρόσθετης ασφάλειας, ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να εισάγει το pin του όταν η ανέπαφη συναλλαγή ξεπερνά το όριο των 25 ευρώ ή συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεχόμενων πληρωμών.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμα και αυτοκόλλητα τεχνολογίας NFC, μέσω των οποίων θα μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά ανέπαφες συναλλαγές. Τα αυτοκόλλητα αυτά, τα οποία θα εκδίδονται συμπληρωματικά σε κάποιον υπάρχον λογαριασμό πιστωτικής κάρτας, θα μπορούν να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος το κινητού τηλεφώνου ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου καθημερινής χρήσης, απαλλάσσοντας τον καταναλωτή από την υποχρέωση να έχει μαζί του πορτοφόλι ή το πλαστικό της πιστωτικής του κάρτας, κάθε φορά που θέλει να πραγματοποιήσει κάποια μικρή συναλλαγή.

Σύμφωνα με στελέχη της MasterCard στην Ελλάδα, αυτή η μελλοντική επιλογή θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικειωθούν με την πραγματοποίηση συναλλαγών χωρίς την άμεση χρήση του πλαστικού της πιστωτικής κάρτας, μέχρι του σημείου οπότε οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα ενσωματωθούν μέσω εφαρμογών στο περιβάλλον λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.

«Στους έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν πλέον προϊόντα και υπηρεσίες που δεν απαιτούν παρά τον ελάχιστο δυνατό χρόνο και προσπάθεια. Η MasterCard, πιστή στις δεσμεύσεις της να επενδύει συστηματικά στη τεχνολογία και στην καινοτομία, συνεχίζει να απαντά επιτυχώς στις προκλήσεις της αγοράς και στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων φορέων», τόνισε κατά την παρουσίαση των νέων καρτών ο κ. Αθανάσιος Γεραμάνης, country manager της MasterCard στην Ελλάδα. Από την πλευρά της Eurobank ο κ. Αναστάσιος Πανούσης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής εμπορικών εργασιών και διεθνών δραστηριοτήτων καταναλωτικής, στεγαστικής πίστης και πιστωτικών καρτών, δήλωσε: «Στη νέα εποχή ηλεκτρονικών πληρωμών η Eurobank επιβεβαιώνει την καινοτομία των προϊόντων της και την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της. Είμαστε σίγουροι ότι οι νέες δυνατότητες των καρτών μας θα βρουν φανατικούς υποστηρικτές και θα αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην ελληνική αγορά».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης