Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να «χτίσεις» το δυνατότερο PC

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να «χτίσεις» το δυνατότερο PC

pc_header
Sponsored Content 

Το «στήσιμο» ενός δυνατού και αξιόπιστου desktop δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθ’ ότι τις περισσότερες φορές αυτό προϋποθέτει τη δαπάνη ενός σεβαστού ποσού, πρόκειται για διαδικασία που δε συγχωρεί τα λάθη.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να φροντίσεις μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ταιριάζοντας όλα τα κομμάτια του παζλ του PC σου. Ποια είναι όμως τα υποσυστήματα στα οποία πρέπει να δώσεις βάση και τι «κίνδυνοι» ελλοχεύουν δεν τους δείξεις τη δέουσα προσοχή;

Μολονότι δεν έχει νόημα να σου προτείνουμε συγκεκριμένα υποσυστήματα (αυτά θα τα βρεις εσύ ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και το budget που έχεις κατά νου), έλα να δούμε όλα όσα θα πρέπει να προσέξεις κατά το «χτίσιμο» του νέου σου, παντοδύναμου σταθερού υπολογιστή.

pic2

Κουτί
Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να καταλήξεις κατά την έρευνα αγοράς σου, είναι το κουτί που θα φιλοξενήσει το νέο σου σύστημα και εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, όχι, δεν κάνουν όλα τα κουτιά την ίδια δουλειά. Κατ’ αρχάς βεβαιώσου 100% ότι διαθέτει υποδοχές προκειμένου να κουμπώσει η μητρική που έχεις επιλέξει (ουσιαστικά μιλάμε για τρία μεγέθη: ATX, Micro-ATX, Mini-ATX).

Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να διαθέτει χώρο για όσο το δυνατόν περισσότερους ανεμιστήρες καθώς επίσης και πρόβλεψη για υδρόψυξη. Μην υποτιμήσεις τη χρησιμότητα των θυρών πρόσοψης αφού θα σου λύσουν τα χέρια σε πληθώρα περιπτώσεων. Τέλος, φρόντισε να είναι αρκετά ευρύχωρο ακόμα και με όλα τα υποσυστήματα τοποθετημένα για καλύτερη ροή αέρα και ευκολότερη αναβάθμιση.

Τροφοδοτικό
Το τροφοδοτικό είναι ακόμα ένα υποσύστημα που πολλοί αγνοούν επιδεικτικά. Θα σου πούμε ένα μυστικό: το τροφοδοτικό δεν προσφέρει απλά ρεύμα στο σύστημά σου αλλά αποτελεί και την ασπίδα του σε περίπτωση αυξομειώσεων της τάσης ή άλλου προβλήματος στο δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Κλείσιμο
Με άλλα λόγια, ένα καλό τροφοδοτικό θα «θυσιαστεί» στην εσχάτη των περιπτώσεων χωρίς να αφήσει το υπόλοιπο σύστημα να πάθει το παραμικρό. Σε πείσαμε για τη σημασία του τώρα; Επιλέγοντας μοντέλο λοιπόν, φρόντισε η ισχύς που βλέπεις (ο αριθμός των W) να είναι συνεχής και όχι μέγιστη. Προτίμησε λύση που να φέρει όσο το δυνατόν καλύτερες πιστοποιήσεις αφού σε διαφορετική περίπτωση θα το μετανιώσεις σε βάθος χρόνου.

Επίλεξε τροφοδοτικό που να καλύπτει με άνεση τις παρούσες ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματός σου αφού στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις κάτι έξτρα ενώ τέλος, δώσε κάτι παραπάνω για modular μοντέλο με αφαιρούμενα καλώδια (για καλύτερη ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού).
pic3
Μητρική
Η μητρική ή motherboard συχνά περνά σε δεύτερη μοίρα. Κακώς! Πρόκειται για τη βάση ολόκληρου του υπολογιστή και η αγορά της θα πρέπει να γίνει με το βλέμμα στο μέλλον. Η motherboard, βλέπεις, είναι εκείνη που θα καθορίσει τις προοπτικές αναβάθμισης του συστήματός σου. Από το socket του επεξεργαστή μέχρι τη μέγιστη ποσότητα και τους χρονισμούς της RAM, παίζει μεγάλο ρόλο στο κατά πόσο το σύστημά σου θα είναι σε θέση να καλύπτει τα «θέλω» σου σε βάθος χρόνου.

Καλό είναι να προσφέρει τις πιο πρόσφατες επιλογές συνδεσιμότητας (περισσότερα στο θέμα αμέσως μετά) και να έρχεται με όσο το δυνατόν περισσότερα slots για SSD με υποστήριξη PCIe 4.0. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με το overclocking προτίμησε ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτό μητρική.

Συνδεσιμότητα
Η συνδεσιμότητα έχει να κάνει με τη μητρική, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για να δικαιολογεί τη δική της κατηγορία. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά: θες όσο το δυνατόν περισσότερες θύρες και τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα επικοινωνίας. Ως εκ τούτου «κυνήγησε» μοντέλα με USB 3.1 2ης γενιάς (Type-A και Type-C) καθώς επίσης και Thunderbolt 4.

Όσον αφορά στο ενσύρματο δίκτυο δε συζητάμε για τίποτε λιγότερο από Gigabit Ethernet ενώ στο μέτωπο του Wi-Fi, το Wi-Fi 6 που είναι και η τελευταία έκδοση του ασύρματου πρωτοκόλλου είναι μια χαρά (αντίστοιχα κοιτάς και για Bluetooth 5.0 ή νεότερο).

pic4

Ψύξη
Ένα καλό και αποτελεσματικό σύστημα ψύξης διασφαλίζει τη σταθερότητα της απόδοσης ενός υπολογιστή σε βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου εξασφάλισε ότι το εσωτερικό του συστήματός σου είναι τακτοποιημένο και η διάταξη των ανεμιστήρων είναι τέτοια ώστε να υπάρχει επαρκής ροή αέρα.

Το κουτί σου έρχεται με συγκεκριμένο αριθμό ανεμιστήρων, ωστόσο εσύ μπορείς -και πρέπει- να προσθέσεις κι άλλους ή να αλλάξεις τους υπάρχοντες με άλλους, αποτελεσματικότερους. Η υδρόψυξη είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις (must αν ετοιμάζεσαι να ασχοληθείς με overclocking) αν και θα ανεβάσει σημαντικά το συνολικό κόστος.

Από την άλλη θα σου παρέχει κορυφαία αποτελέσματα… Η λογική λέει πως ένα ισχυρό PC όσο να ‘ναι θα «ζορίζεται» οπότε η καλή ψύξη είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

pic5

Επεξεργαστής – Κάρτα γραφικών – RAM – Δίσκοι
Για το τέλος αφήσαμε… όλα τα υπόλοιπα. Η επιλογή επεξεργαστή, κάρτας γραφικών, μνήμης RAM και δίσκων εξαρτάται καθαρά από τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και το budget σου. Σε κάθε περίπτωση να έχεις υπ’ όψιν ότι θα έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις ή να αναβαθμίσεις τα αρχικά σου υποσυστήματα οπότε επίλεξέ τα με αυτό κατά νου.

Ενδεχομένως π.χ. να μπορείς να διπλασιάσεις τη RAM με την προσθήκη ενός ή δύο ίδιων modules με αυτό/α που ήδη διαθέτεις ή να χρησιμοποιήσεις και δεύτερη κάρτα γραφικών σε SLI ή CrossFire. Ό,τι κι αν κάνεις έλεγξε προσεκτικά γενιές, εκδόσεις και λοιπές τεχνολογίες και βεβαιώσου ότι διαλέγεις τις υποσυστήματα που θα σε καλύψουν για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης