Ένα κόκκινο κρασί του έρωτα και του πάθους

hfgv

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

Γ.Κ.Καρατζάς

Τρείς λόγοι με ώθησαν να γράψω εδώ για ένα κόκκινο κρασί. Ο πρώτος λόγος, η χειροποίητη ετικέτα του που πάει γάντι με το γεγονός της «περιορισμένης έκδοσης». Όλη και όλη παραγωγή, 2157 φιάλες. Σχεδόν ή απολύτως συλλεκτικό είδος ( ο δεύτερος λόγος). Η κάθε φιάλη έχει τον αριθμό της. Στις φωτογραφίες θα δείτε τον αριθμό 49.

Ο τρίτος λόγος, έχει να κάνει με τον τρόπο διάθεσης αυτού του συλλεκτικού κρασιού. Μπορείτε να βρείτε και να το αγοράσετε μόνο στο χώρο του οινοποιείου. Με λίγα λόγια, μόνο αν ταξιδεύσετε στο Μέτσοβο και αυτό γιατί εκεί βρίσκεται το οινοποιείο.

Ο λόγος γίνεται για το κρασί Φλογερό του Κατώγι Αβέρωφ. Και όπως διαβάζουμε στην ετικέτα: «Από τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κλήματα που ευδοκιμούν σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Δοκιμασμένο από τις αρκούδες της περιοχής. Τρύγος 2015».

hfgv1
hfgv2


Στο site της ΕΒΓΕ βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα από την ομάδα του Bob Studio που έβαλαν με την δημιουργική δουλειά τους την σφραγίδα τους στην παρουσία – εμφάνιση του κρασιού.

Διαβάζω: «Ένα κόκκινο κρασί παλαίωσης το οποίο πωλείται αποκλειστικά στο οινοποιείο - ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τον έρωτα και το πάθος που μοιράζονται όλοι όσοι το επισκέπτονται. Στηρίζοντας το concept του ονόματος, θέλαμε και το ίδιο το εικαστικό να βγάζει έναν υπέρμετρο ερωτισμό και πάθος χωρίς όμως ένταση γιατί ήδη το όνομα είναι πολύ δυναμικό, κι έτσι δημιουργήσαμε μια χειρόγραφη ετικέτα που εμπνέεται από τα ερωτικά γράμματα. Με την απλότητα, την καθαρότητα και την αμεσότητα των λέξεων σαγηνεύει χωρίς να χρειάζεται περιττή διακόσμηση, όπως ακριβώς ένα γράμμα που μιλάει μέσα από την καρδιά. Η ετικέτα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υποστηρίζει την σωστή στάση του κρασιού κατά τη διάρκεια της παλαίωσής του μέχρι την κατανάλωση του».
Από το site του μετσοβίτικου οινοποιείου βρήκα και παραθέτω τις σχετικές πληροφορίες για το κρασί.

hfgv3


«Ποικιλία: Merlot
Περιοχή: Αμπελώνες στο Μέτσοβο Ηπείρου, με ελεγχόμενη στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 350 κιλά ανά στρέμμα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 950 ως 1050 μέτρων, σε έδαφος επικλινές, αποτελούμενο από αποσαθρωμένους σχίστες, δυσπρόσιτο στη μηχανική εξυπηρέτηση. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με βροχές, παγωνιές και ισχυρές χιονοπτώσεις το χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
Τρύγος: Πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Οινοποίηση: Εκραγισμός και άμεσος εμβολιασμός του γλεύκους σε συνδυασμό με συνεχείς διαβροχές των στέμφυλων που διαρκούν περίπου εικοσιπέντε ημέρες. Η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν ξεπερνά τους 30οC, ενώ ακολουθεί και τουλάχιστον δωδεκάμηνη ωρίμανση του νέου οίνου σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ο οίνος, μετά την εμφιάλωση του, παραμένει τουλάχιστον έξι μήνες στη φιάλη για αναγωγική παλαίωση.
Χαρακτηριστικά: Βαθύ κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Ελαφρύ άρωμα δρυός αρμονικά δεμένο με τα ποικιλιακά αρώματα και το χαρακτηριστικό άρωμα της αναγωγικής παλαίωσης.

Συνοδεύει: Συνοδεύει εξαιρετικά τα κρέατα σχάρας και το κοκκινιστό μοσχάρι».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Κοζακοι-πολεμιστες_2

Οι νέοι διωγμοί των Ελλήνων της τέως ΕΣΣΔ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά τη λήξη του - Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στις διώξεις και τα δεινά των Ελλήνων από τις ‘’μετοικεσίες’’ και τους εκτοπισμούς.

15
01s9ligiadesnew1-thumb-large

Ο θάνατος του Αντισυνταγματάρχη Ζάλμινγκερ - Η απόφαση για αντίποινα - Η σφαγή των Λιγκιάδων - Οι απίστευτες γερμανικές φρικαλεότητες - Τιμωρήθηκε κανείς για το έγκλημα των Λιγκιάδων;

4
kokkino_main

Ενα βιβλίο με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε η βάση για μία από τις ακριβότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης - Η αθωότητα, η βαρβαρότητα και η Ιστορία περιπλέκονται με εξαιρετικά αποτελέσματα

36
black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

16
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.