Ένα κόκκινο κρασί του έρωτα και του πάθους

hfgv

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

Γ.Κ.Καρατζάς

Τρείς λόγοι με ώθησαν να γράψω εδώ για ένα κόκκινο κρασί. Ο πρώτος λόγος, η χειροποίητη ετικέτα του που πάει γάντι με το γεγονός της «περιορισμένης έκδοσης». Όλη και όλη παραγωγή, 2157 φιάλες. Σχεδόν ή απολύτως συλλεκτικό είδος ( ο δεύτερος λόγος). Η κάθε φιάλη έχει τον αριθμό της. Στις φωτογραφίες θα δείτε τον αριθμό 49.

Ο τρίτος λόγος, έχει να κάνει με τον τρόπο διάθεσης αυτού του συλλεκτικού κρασιού. Μπορείτε να βρείτε και να το αγοράσετε μόνο στο χώρο του οινοποιείου. Με λίγα λόγια, μόνο αν ταξιδεύσετε στο Μέτσοβο και αυτό γιατί εκεί βρίσκεται το οινοποιείο.

Ο λόγος γίνεται για το κρασί Φλογερό του Κατώγι Αβέρωφ. Και όπως διαβάζουμε στην ετικέτα: «Από τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κλήματα που ευδοκιμούν σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Δοκιμασμένο από τις αρκούδες της περιοχής. Τρύγος 2015».

hfgv1
hfgv2


Στο site της ΕΒΓΕ βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα από την ομάδα του Bob Studio που έβαλαν με την δημιουργική δουλειά τους την σφραγίδα τους στην παρουσία – εμφάνιση του κρασιού.

Διαβάζω: «Ένα κόκκινο κρασί παλαίωσης το οποίο πωλείται αποκλειστικά στο οινοποιείο - ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τον έρωτα και το πάθος που μοιράζονται όλοι όσοι το επισκέπτονται. Στηρίζοντας το concept του ονόματος, θέλαμε και το ίδιο το εικαστικό να βγάζει έναν υπέρμετρο ερωτισμό και πάθος χωρίς όμως ένταση γιατί ήδη το όνομα είναι πολύ δυναμικό, κι έτσι δημιουργήσαμε μια χειρόγραφη ετικέτα που εμπνέεται από τα ερωτικά γράμματα. Με την απλότητα, την καθαρότητα και την αμεσότητα των λέξεων σαγηνεύει χωρίς να χρειάζεται περιττή διακόσμηση, όπως ακριβώς ένα γράμμα που μιλάει μέσα από την καρδιά. Η ετικέτα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υποστηρίζει την σωστή στάση του κρασιού κατά τη διάρκεια της παλαίωσής του μέχρι την κατανάλωση του».
Από το site του μετσοβίτικου οινοποιείου βρήκα και παραθέτω τις σχετικές πληροφορίες για το κρασί.

hfgv3


«Ποικιλία: Merlot
Περιοχή: Αμπελώνες στο Μέτσοβο Ηπείρου, με ελεγχόμενη στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 350 κιλά ανά στρέμμα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 950 ως 1050 μέτρων, σε έδαφος επικλινές, αποτελούμενο από αποσαθρωμένους σχίστες, δυσπρόσιτο στη μηχανική εξυπηρέτηση. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με βροχές, παγωνιές και ισχυρές χιονοπτώσεις το χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
Τρύγος: Πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Οινοποίηση: Εκραγισμός και άμεσος εμβολιασμός του γλεύκους σε συνδυασμό με συνεχείς διαβροχές των στέμφυλων που διαρκούν περίπου εικοσιπέντε ημέρες. Η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν ξεπερνά τους 30οC, ενώ ακολουθεί και τουλάχιστον δωδεκάμηνη ωρίμανση του νέου οίνου σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ο οίνος, μετά την εμφιάλωση του, παραμένει τουλάχιστον έξι μήνες στη φιάλη για αναγωγική παλαίωση.
Χαρακτηριστικά: Βαθύ κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Ελαφρύ άρωμα δρυός αρμονικά δεμένο με τα ποικιλιακά αρώματα και το χαρακτηριστικό άρωμα της αναγωγικής παλαίωσης.

Συνοδεύει: Συνοδεύει εξαιρετικά τα κρέατα σχάρας και το κοκκινιστό μοσχάρι».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ar_apollo

Γιατί η ανθρωπότητα σεληνιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την κατάκτηση του Φεγγαριού - Η επιχείρηση «Προσσελήνωση Νο 2» και το όνειρο του θρυλικού κοσμοναύτη Μπαζ Ολντριν, με σχέδιo Χόκινγκ, για μόνιμο εποικισμό

15
fix1

Ποιος ήταν ο δαιμόνιος χημικός που από τη δεκαετία του ’80 έστησε το δικό του επενδυτικό fund στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα - Η τεράστια περιουσία, το ρετιρέ στην Ηρώδου Αττικού, το σαλέ στις Ελβετικές Αλπεις, οι τρεις γάμοι και οι business με τον Μέιντοφ που του στοίχισαν 600 εκατομμύρια

18
stk0000

Η Συνθήκη των Σεβρών - Η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου - Ταραχές στην Αθήνα - Η σύλληψη του Ίωνα Δραγούμη από παρακρατικούς - Ο περίεργος ρόλος του Εμμανουήλ Μπενάκη - Το τραγικό τέλος του Ίωνα Δραγούμη

34
istanbulquakes0

Αναλυτικά στοιχεία για τους δεκάδες σεισμούς που έπληξαν την Πόλη από το 330 μ.Χ. ως τις μέρες μας - Ανθρώπινα θύματα, μεγάλες καταστροφές και μια σειρά από προλήψεις και δεισιδαιμονίες που συνόδευαν κάθε χτύπημα του Εγκέλαδου

5
zesti01

Η ζέστη και η συνεπακόλουθη σκόνη καταταλαιπωρούσαν αφάνταστα τους προγόνους μας. Μια ωραία εικόνα παίρνει κανείς διαβάζοντας το ρεπορτάζ του 1894.

2
lat0

Τα προνόμια των ιταλικών πόλεων στο Βυζάντιο – Η ραγδαία αύξηση του πλούτου τους και η οργή των Βυζαντινών σε βάρος τους – Ο Ανδρόνικος Α’ και το πογκρόμ εναντίον των Λατίνων – Το τραγικό τέλος του Ανδρόνικου Α

17