Νίκος Καζαντζάκης: Δεν πήρε ποτέ Νόμπελ αν και προτάθηκε γι' αυτό εννέα φορές!

Νίκος Καζαντζάκης: Δεν πήρε ποτέ Νόμπελ αν και προτάθηκε γι' αυτό εννέα φορές!

Διαβάστε ποιοι είχαν προτείνει τον συγγραφέα της «Ασκητικής» το 1947, το 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956 και το 1957 - Ποιοι συγγραφείς και λογοτέχνες κέρδισαν την ανώτατη τιμητική διάκριση για έναν λογοτέχνη τα έτη που ήταν υποψήφιος και ο Καζαντζάκης  

Αυτές τις ημέρες, γίνεται η ανακοίνωση των ονομάτων όσων τιμώνται με τα βραβεία Νόμπελ για το 2017 και αύριο, πρόκειται να ανακοινωθεί ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Όπως είναι γνωστό, δύο Έλληνες και μάλιστα λογοτέχνες τιμήθηκαν με Βραβείο Νόμπελ: ο Γεώργιος Σεφέρης, το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Από το 1901 που απονεμήθηκαν τα πρώτα Νόμπελ, αρκετοί Έλληνες λογοτέχνες προτάθηκαν γι’ αυτά. Πρώτος ήταν ο Δημήτριος Βερναρδάκης (1833-1907), το 1905. Πρόκειται για τον συγγραφέα της «Μαρίας Δοξαπατρή».

Ο Νίκος Καζαντζάκης και το Νόμπελ


Ο μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), από το 1947 ως τον θάνατό του, προτάθηκε εννέα (9!) φορές για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας! Πώς και γιατί δεν το πήρε, θα το δούμε αναλυτικά σε άρθρο μας τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, θα δούμε ποιοι τον πρότειναν για Νόμπελ, καθεμία από τις 9 αυτές φορές. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη αναφορά στο διαδίκτυο. Μόνο στο έξοχο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα «Το Χαμένο Νόμπελ», εκδόσεις Καστανιώτη 2015, υπάρχουν (και μάλιστα όχι τόσο αναλυτικά), τα ονόματα αυτά. Ωστόσο, τα δικά μας στοιχεία, προέρχονται από διαφορετική πηγή.

Το 1947, πρότεινε τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο βυζαντινολόγος, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Νίκος Βέης (1883-1958). Εκείνη τη χρονιά το βραβείο πήρε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ.Το 1950, ο Σουηδός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Hjalmar R. Gulberg (1898-1961), πρότεινε επίσης τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο κατέληξε στα χέρια του Βρετανού, φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ.Το 1951, ο Σουηδός συγγραφέας Sigfrid Siwertz (1882-1970), πρότεινε και αυτός με τη σειρά του, τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για Νόμπελ. Εννοείται ότι οι δύο μεγάλοι λογοτέχνες μας, θα μοιράζονταν από κοινού το βραβείο αν τους απονεμόταν, όμως η επιτροπή το έδωσε στον Σουηδό μυθιστοριογράφο, Περ Λάγκερκβιστ.Το 1952, η Ένωση Νορβηγών Λογοτεχνών ήταν εκείνη που πρότεινε τον Ν. Καζαντζάκη για Νόμπελ, με τον Γάλλο, Φρανσουά Μοριάκ να βραβεύεται εν τέλει με το Νόμπελ.

Ακολούθησε το 1953, ο Νορβηγός δημοσιογράφος και συγγραφέας Hans Heiberg (1904-1978), πρόεδρος τότε της «Ένωσης Νορβηγών Λογοτεχνών». Εκείνη τη χρονιά το Νόμπελ έφτασε στα χέρια του Βρετανού πρωθυπουργού, Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.Το 1954 πρότεινε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Νίκο Καζαντζάκη, ο Σουηδός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Henry Olsson (1896-1985). Με το Νόμπελ, εκείνης της χρονιάς, τελικά τιμήθηκε ο Αμερικανός, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Το 1955 η «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» και ο Νορβηγός Lorentz Eckhoff (1884-1974), πρότειναν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Καζαντζάκη, με το βραβείο να καταλήγει στον Ισλανδό, Χάλντορ Λάξνες (πραγματικό όνομα Γκούντγιονσον).

Το 1956, ο Ν. Καζαντζάκης, προτάθηκε από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», τον Johannes Andreasson Dale, Νορβηγό συγγραφέα και τον, ένθερμο φιλέλληνα, Ελβετό εθνομουσικολόγο Samuel Baud – Bovy (1906-1986) για το βραβείο Νόμπελ, το οποίο πήρε ο Ισπανός ποιητής, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ.Τέλος, το 1957 η «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» και ο Samuel Baud – Bovy, πρότειναν εκ νέου τον Καζαντζάκη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και διανοούμενος προτάθηκε για Νόμπελ, καθώς στις 26 Οκτωβρίου 1957, απεβίωσε στο Φράιμπουργκ της, τότε, Δυτικής Γερμανίας. Η τελευταία «ήττα» στον αγώνα για το Νόμπελ ήρθε από τον Αλμπέρ Καμί. 

Περισσότερα, όπως αναφέραμε, για τον Νίκο Καζαντζάκη και το «Χαμένο Νόμπελ», τις επόμενες ημέρες.

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά τον «άγνωστο» Χ, για τα πολύτιμα στοιχεία που πρόσφερε σε μένα και, κατ’ επέκταση, σε όλους τους αναγνώστες του protothema.gr.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Καραγιαννίδης Κ.

Το βραβείο που η Ακαδημία της Σουηδίας του στέρησε, του το έδωσαν τα εκατομμύρια των αναγνωστών του ανά τον κόσμο.

mm

Πρώτα από όλα δεν ήθελε το Ελληνικό κράτος να πάρει και έστελνε τύπους στη Σουηδία να επηρρεάζουν. Δεν έχει σημασία ο Καζαντζάκης διαβάζεται σε όλο τον κόσμο.

νηρέας

.....δεν ελπίζω τίποτα είμαι ελεύθερος . ( Σημασία έχει να παίζεις τίμια ....

Βρε χάπατα

Δείτε έστω ένα βιντεάκι του Ρένου Αποστολίδη, άσχετοι, που αποθεώνετε μια υπερεκτιμημένη μετριότητα σαν τον Καζαντζάκη. Έχει βγάλει πολύ μεγαλύτερους η Ελλάδα, τον Καζαντζάκη απλά του άρεσε να μεγαλοπιάνεται..

Άγνωστος

Ονόματα!

αν θεωρείς τον Καζαντζάκη μετριότητα ...

απλά δεν ξέρεις να διαβάζεις!

μη ελλην βλαξ

Αχ. Πάλι ακόμα ένας ελληνας διάνοια που έγινε θύμα και δε του αναγνώρισαν το μεγαλείο. Αν και υπάρχουν πολλοί, μα πάρα πολλοι, κορυφαίοι λογοτέχνες ευρωπαίοι και μή, δημοφιλείς και με κριτική επιβεβαίωση που διαβάζονται για δεκαετίες μετά το θανατό τους που γράφανε την εποχή του μεσοπολέμου και δεν πήραν ποτέ βραβεία.

Αντε Γειας

Πήρε όμως ανάθεμα από την Ορθόδοξη Εκκλησία οπότε δεν πειράζει...

Αλλα μετράνε...

Όταν έχει πάρει Νόμπελ μες την καρδιά σου κάποιος και τον θυμάσαι για πάντα, τότε το "αληθινό" Νόμπελ φαντάζει σαν χρυσό ρολόι με το οποίο μπορείς να δεις την ίδια ώρα (καμιά φορά και χειρότερα) με το φθηνότερο. Η ώρα μετράει. Ο χρόνος μετράει. Η αιωνιότητα μετράει.

ΕΠΕ

Ο άγνωστος Χ είναι αυτή η σουπιά ο Ανδρουλάκης που ζεί πίνωντας το αίμα του Βενιζέλου 100 χρόνια μετά; Ο αριστερός που έβλεπε πολιτικό μεγαλείο στον Τσίπρα και μετά κρύφτηκε; Όσο για τον Καζαντζάκη ήταν άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης (ειδικότερα λογοτέχνης) που αδικήθηκε. 500 έχει η κάθε χώρα ειδικά από εκείνα τα χρόνια. Τίποτα ιδιαίτερο

Σωκ

Αναμένουμε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kalogeros_m

Πυρσοί και φάροι από το μυθικά χρόνια ως τον Μεσαίωνα – Η εξέλιξη των φάρων από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας – Το ελληνικό φαρικό δίκτυο – Μερικοί ξεχωριστοί ελληνικοί φάροι.

palia-athina_main01

«Αν βρίσκονταν κανένας πριν λίγα χρόνια που να μας έλεγε ότι στην Αθήνα, την Αθήνα του μόνιππου και της καρότσας, θα κυκλοφορούσανε σε λίγο τόσες χιλιάδες αυτοκίνητα, ασφαλώς και μ’ όλο μας το δίκηο θα τον θεωρούσαμε τρελλό.

3
ellines_logioi_arthro

Οι πρώτοι Έλληνες λόγιοι μοναχοί στη Δύση (8ος αι.) - Από τον 14ο αιώνα εώς την άλωση της Πόλης - Έλληνες λόγιοι στη Δύση μετά την άλωση και η μεγάλη συμβολή τους στην Αναγέννηση - Πλατωνισμός και Αριστοτελισμός

10
aloga

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου.

fdrfrw

Τι είναι η ευγονική – Από τον Francis Galton ως την ταύτιση της ευγονικής με τον ναζισμό – Η φυλετική υγιεινή-Οι Έλληνες ευγονιστές: Ι. Κούμαρης, Σ. Τσουρουκτσόγλου, Ν. Λούρος κ.ά. – Οι ακραίες και απαράδεκτες απόψεις επιστημόνων για ορισμένες κοινωνικές ομάδες

22