Στάθης Στιβακτάκης Vs Ηλία Κοτσάτου: Βουκολικός διχασμός: Μελισσοκόμος ή βοσκός;

Στάθης Στιβακτάκης Vs Ηλία Κοτσάτου: Βουκολικός διχασμός: Μελισσοκόμος ή βοσκός;

Για τον έναν γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα, για τον άλλον δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Ο Στάθης Στιβακτάκης από το Λασίθι και ο Ηλίας Κοτσάτος από τη Χίο είναι    τα it boys που λατρεύουν τα κορίτσια, τα αγορίτσια και οι glossy σελίδες των περιοδικών

Στάθης Στιβακτάκης Vs Ηλία Κοτσάτου: Βουκολικός διχασμός: Μελισσοκόμος ή βοσκός;
Ο ένας με επιβλητική μαγκούρα υπό μάλης, ο άλλος με υπερμεγέθεις κουδούνες στα χέρια. Ο ένας διαμαρτυρόμενος στην πλατεία Συντάγματος, ο άλλος διαδηλώνοντας στην πρωτεύουσα της γενέτειράς του, την πόλη της Χίου. Και οι δύο αρχετυπικά αγροτόπαιδα που οφείλουν τη φήμη και τη «φωτογραφισιμότητά» τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Μπορεί κάποτε ως πρωταγωνιστές των αγροτικών μπλόκων, αυτής της ελληνικής παράδοσης που κρατά γερά και αναζωπυρώνεται με κάθε κυβέρνηση, να αναδεικνύονταν οι επισκέπτες πολιτικάντηδες που έβρισκαν λαμπρό πεδίο προς άγραν ψήφων, οι celebrities που στήριζαν τον τίμιο αγώνα των αυτοχθόνων της ελληνικής υπαίθρου ή έστω τα «φτιαγμένα» τρακτέρ που ήταν για τους αγρότες ό,τι ο Κιτ για τον Μάικλ Νάιτ, ωστόσο σήμερα τα αδιαφιλονίκητα πρόσωπα των αγροτικών λαοσυνάξεων δεν είναι άλλοι από τους νεαρούς, γεροδεμένους, γενειοφόρους άνδρες τύπου Στιβακτάκη και Κοτσάτου.

Κλείσιμο
Είναι εκείνα τα στιβαρά παιδιά της υπαίθρου, του βουνού και του λόγγου που δεν ενέδωσαν στις σειρήνες της αστυφιλίας κι έμειναν άγρυπνοι φύλακες του τόπου τους, ακάματοι εργάτες της γης, αφοσιωμένοι τροφοί της πανίδας της ελληνικής υπαίθρου. Η αύρα του διαφορετικού, του απόκοσμου, του σχεδόν πρωτόγονου ανθρώπου (πες τον και homo neanderthalensis) που αποπνέουν έκανε το Διαδίκτυο να σείεται σε κάθε τους εμφάνιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ψυχορραγούν, προκειμένου να συγκρατήσουν το τσουνάμι σχολίων που εκτείνονταν από τον απλό και άδολο θαυμασμό μέχρι την απόλυτη λατρεία. Είναι οι Ελληνες αγρότες τα νέα ποπ είδωλα; Θεωρήστε την παραπάνω ερώτηση απλώς ρητορική. 

Τόσο διαφορετικοί, κατά βάθος ίδιοι

Ο άντρας μετροσέξουαλ πέθανε, ο ρετροσέξουαλ χαροπαλεύει, ο σολοσέξουαλ δεν είχε εκ προοιμίου προοπτικές για διαιώνιση του είδους, ο λαμπερσέξουαλ μας τύφλωσε με τα καρό πουκάμισα και την παχιά γενειάδα του. Τι μας έμεινε; Ο ματσοσέξουαλ, υβρίδιο ταχέως ανερχόμενο στις φαντασιώσεις των κοριτσιών, υποδιαίρεση του οποίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ελληνικής ονομασίας προέλευσης αγροσέξουαλ. Ο Στάθης Στιβακτάκης και ο Ηλίας Κοτσάτος -τα ονόματα παρατίθενται με σειρά εμφάνισης στα φώτα της επικαιρότητας- είναι δυο χαρακτηριστικότατοι εκπρόσωποι του είδους, αν και ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να διακρίνει από χιλιόμετρα τις ειδοποιούς διαφορές τους. Ο μελισσουργός από την Κρήτη, μολονότι μονότονα και αυστηρά μαυροντυμένος, κρυμμένος πίσω από μια ατίθαση γενειάδα απείραχτη από μηχανές trimming κι ανέγγιχτη από πομάδες styling, καταφέρνει να εκπέμπει μια αίσθηση αθωότητας, πραότητας και πηγαίας, παιδικής, θαρρείς, καλοσύνης. Ακόμη και όταν πόζαρε ως μοντέλο για τις ανάγκες συνέντευξής του σε εβδομαδιαίο lifestyle περιοδικό, φορώντας επώνυμα ρούχα σε μοντέρνα γραμμή, μπορούσε κανείς να διακρίνει στο ανεπιτήδευτο βλέμμα των γαλάζιων ματιών του έναν αυθεντικό τύπο που δεν μασάει από δημοσιότητα και προβολή.

Αλλά και στις φωτογραφίες από την αγροτική διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος τον Νοέμβρη που μας πέρασε, ο Στιβακτάκης με το τζιν του, το μαύρο δερμάτινο σακάκι, τη μαγκούρα στο ένα χέρι και το τσιγάρο στο άλλο γοήτευσε τα πλήθη και έλαβε τιμές viral είδησης ακριβώς εξαιτίας του καθάριου βλέμματός του και της απλότητας με την οποία αντιμετώπισε τα απροσδόκητα απειράριθμα κλικ των φωτογράφων.  Από την άλλη, η μία και μόνη εικόνα που έχουμε για τον κτηνοτρόφο από τη Χίο δείχνει έναν άνδρα δυναμικό και αποφασισμένο να διεκδικήσει τα δίκια του. Τολμηρός στο στυλ, μια και κατάφερε σε μία και μόνο εμφάνισή του να συνδυάσει τρεις διαφορετικές εκδοχές του καρό (γκρι-λευκό στο πουκάμισο, γκρι-μοβ στο πανωφόρι, πορτοκαλί-λευκό στο μαντίλι), μα και συνειδητοποιημένος για την εξωτερική εμφάνισή του, όπως μαρτύρησε το με ακρίβεια και φροντίδα κουρεμένο γένι του, ο Χιώτης κτηνοτρόφος κατάφερε με μία και μόνη ματιά του να μονοπωλήσει την επικαιρότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νησί του. Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Χίου διαδόθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας με ταχύτητα ιού Ζίκα και ο ίδιος ο κτηνοτρόφος έφτασε να απειλεί τον Στάθη στην πρωτοκαθεδρία των -αγροτικής χροιάς- ονειρώξεων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το δημοσίευμα που τον σύστησε στο πανελλήνιο επισήμανε πως ο ίδιος ζει μόνος με τον αδελφό του στο χωριό Φυτά της Χίου, επέτεινε ακόμη περισσότερο το μυστήριο αναφορικά με εκείνον. 

Με τον Στάθη ή με τον Λιάκο; 

Στο τέλος, όμως, τα ψευδοδιλήμματα καταρρέουν. Αμφότεροι είναι άξια τέκνα της ελληνικής περιφέρειας, δύο πόλοι στους οποίους η χώρα μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες της για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση και την προκοπή του έθνους, δύο άνδρες ζεστοί τον χειμώνα, μα δροσεροί το καλοκαίρι λόγω φυσικής τριχοφυΐας. Δυναμικοί και διεκδικητικοί, με αγάπη για τον τόπο τους, τη φύση και τα ζώα, οι δύο αγρότες εκπροσωπούν ένα φρέσκο, υγιές, άφθαρτο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η επιδραστικότητά τους, το μιντιακό κυνήγι, οι αναφορές για εκείνους στα συμβατικά μέσα, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν ότι ο κόσμος -κυρίως δε το γυναικείο κοινό- διψά για αυθεντικότητα ή καμιά φορά ακόμη και για μπρουταλιτέ. Μπορεί σε έναν χρόνο από σήμερα ελάχιστοι να θυμούνται τις κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και τα μπλόκα των αγροτών, όμως η ιστορία της ποπ κουλτούρας του τόπου θα έχει γράψει με μελάνι ανεξίτηλο τα ονόματα των δύο νεαρών αγροτών στα κιτάπια της και η κλισέ φράση «ο άνδρας στα καλύτερά του» θα φέρνει διά παντός στον νου το ακανόνιστο σχήμα της γενειάδας τους, όπως άλλωστε και το μεταξύ τσαμπουκά και απορίας βουκολικό βλέμμα τους. Αν η τεστοστερόνη πουλιόταν στα φαρμακεία, το μπουκάλι θα όφειλε να έχει επάνω τα νταβραντισμένα πρόσωπά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης