Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Μαρίσα Τσόρτσιλ: Η pastry chef της light απόλαυσης
Μαρίσα Τσόρτσιλ: Η pastry chef της light απόλαυσης
Στο παρελθόν έχει φτιάξει γλυκούς πειρασμούς για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, τη Σίντι Κρόφορντ και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Σήμερα επιμελείται το πρωινό της Οπρα και κάνει εκπομπές στο κανάλι CBS ενώ τα βιβλία της «My Sweet & Skinny Life» γίνονται best sellers. H ελληνικής καταγωγής Μαρίσα Τσόρτσιλ, η οποία παρουσιάζει τις light συνταγές της μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, είναι η πιο γνωστή pastry chef της Αμερικής
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν ένας τύπος έξω καρδιά που απολάμβανε τα γλυκά, άλλοτε βγάζοντας κραυγές ικανοποίησης κι άλλοτε σημειώνοντας τη συνταγή σε κάποιο φθαρμένο μπλοκάκι. Η Σίντι Κρόφορντ τρελαίνεται για τη σοκολάτα, αλλά δεν ενδίδει πάντα στον πειρασμό αφού ανησυχεί για το βάρος της, ενώ ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αντιμετωπίζει ακόμη και μια γευστικότατη τούρτα φράουλα με αξιοθαύμαστη εγκράτεια. Ναι, η ελληνικής καταγωγής pastry chef Μαρίσα Τσόρτσιλ έχει γλυκάνει κατά καιρούς με τις συνταγές της τους διασημότερους Αμερικανούς celebrities και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο κέφι.
«Τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα τους γνώρισα στην Καλιφόρνια, αφού εργάστηκα για σημαντικό χρονικό διάστημα στο εστιατόριο “Rubicon” το οποίο τους ανήκει», αποκαλύπτει η Μαρίσα Τσόρτσιλ στο «thema people». «Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία αφού χάρη στην ψαγμένη γεύση μας κερδίσαμε ένα αστέρι Michelin».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι με τους συγκεκριμένους σταρ είχε περισσότερο επαγγελματική παρά προσωπική σχέση. «Επιδίωκα η γνωριμία μας να περιορίζεται στη δουλειά κι όχι σε οτιδήποτε παραπάνω το οποίο θα μπορούσε να χαλάσει και τη μαγεία μιας καλής συνεργασίας. Ομολογώ ότι όλοι τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, καθόλου τυχαίες. Εχουν υψηλές απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και τη γενναιοδωρία όταν τους αρέσει κάτι να το επικροτούν». Οι πιο πιστοί της φαν όμως είναι τα μέλη του heavy metal συγκροτήματος Metallica. Η Ελληνίδα σεφ μάς αποκαλύπτει ότι τις ίδιες ροκ τάσεις που έχουν στη μουσική τους, έχουν και στις επιλογές τους στα επιδόρπια. «Ενα βράδυ τούς έφτιαξα ένα γλυκό από κέικ σοκολάτα το οποίο συνόδευσα με παγωτό ουασάμπι. Θυμάμαι πως όταν μου ζήτησαν έξτρα μπάλες παγωτό έμεινα άφωνη, αφού η γεύση ήταν ιδιαίτερα πικάντικη και καυτερή», περιγράφει.
«Τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα τους γνώρισα στην Καλιφόρνια, αφού εργάστηκα για σημαντικό χρονικό διάστημα στο εστιατόριο “Rubicon” το οποίο τους ανήκει», αποκαλύπτει η Μαρίσα Τσόρτσιλ στο «thema people». «Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία αφού χάρη στην ψαγμένη γεύση μας κερδίσαμε ένα αστέρι Michelin».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι με τους συγκεκριμένους σταρ είχε περισσότερο επαγγελματική παρά προσωπική σχέση. «Επιδίωκα η γνωριμία μας να περιορίζεται στη δουλειά κι όχι σε οτιδήποτε παραπάνω το οποίο θα μπορούσε να χαλάσει και τη μαγεία μιας καλής συνεργασίας. Ομολογώ ότι όλοι τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, καθόλου τυχαίες. Εχουν υψηλές απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και τη γενναιοδωρία όταν τους αρέσει κάτι να το επικροτούν». Οι πιο πιστοί της φαν όμως είναι τα μέλη του heavy metal συγκροτήματος Metallica. Η Ελληνίδα σεφ μάς αποκαλύπτει ότι τις ίδιες ροκ τάσεις που έχουν στη μουσική τους, έχουν και στις επιλογές τους στα επιδόρπια. «Ενα βράδυ τούς έφτιαξα ένα γλυκό από κέικ σοκολάτα το οποίο συνόδευσα με παγωτό ουασάμπι. Θυμάμαι πως όταν μου ζήτησαν έξτρα μπάλες παγωτό έμεινα άφωνη, αφού η γεύση ήταν ιδιαίτερα πικάντικη και καυτερή», περιγράφει.
Ακολουθώντας την τάση της εποχής για χαμηλοθερμιδικά και υγιεινά εδέσματα, λάνσαρε τις πρώτες light συνταγές
Η Μαρίσα Τσόρτσιλ, η γυναίκα που έκανε μόδα τα light γλυκά στην Αμερική, σερβίρει τις δημιουργίες της χωρίς να την ενδιαφέρει αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάποιος celebrity. «Με ευχαριστεί το ότι έχω γίνει γνωστή και αποδεκτή στον απλό κόσμο», δηλώνει χαμογελαστή σε μια από τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι κυκλοφορώ στους δρόμους της Νέας Υόρκης και ο κόσμος με σταματά για να μου πει τον καλό του λόγο σημαίνει πολλά για μένα. Θυμάμαι έναν κύριο ο οποίος σταμάτησε το ταξί στο οποίο επέβαινε για να βγει αλλόφρονας και να με ρωτήσει: “Κυρία Τσόρτσιλ, ευτυχώς που σας βρήκα! Πόση μαύρη σοκολάτα θέλει η τάδε μους;”».
Από μικρή στη μαρμίτα
Η νεαρή pastry chef γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από Αμερικανό πατέρα και ελληνικής καταγωγής μητέρα, τη Βελιώτα Παρασκευοπούλου, καθηγήτρια, της οποίας οι ρίζες κρατάνε από τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Εκεί όπου η γιαγιά και ο παππούς της διαθέτουν ακόμα ένα μικρό γραφικό ταβερνάκι με το όνομα «Μπουκιά». Δεν θα ήταν λοιπόν άτοπο αν λέγαμε ότι η σχέση της Μαρίσας με τη μαγική ικανότητα της δημιουργίας γεύσεων που σε ταξιδεύουν είναι θέμα DNA. «Στην τέχνη της μαγειρικής μυήθηκα από τη γιαγιά μου η οποία μας είχε ακολουθήσει στην Αμερική. Ισα που περπατούσα όταν μου πρωτοέβαλε την ποδιά της κουζίνας προκειμένου να φτιάξουμε σπανακόπιτα και κοκκινιστό. Αυτές οι γευστικές μνήμες με ακολουθούν μέχρι σήμερα. Το σπίτι μας στην Αμερική μοσχοβολούσε ντολμάδες, παστίτσιο και μοσχαράκι στιφάδο. Μέσω της γιαγιάς αντιλήφθηκα ότι οι κατσαρόλες και οι προσμείξεις των πρώτων υλών είναι κάτι περισσότερο από ένα παιδικό παιχνίδι. Την εποχή που οι συμμαθητές μου έψαχναν εναγωνίως να βρουν με τι να ασχοληθούν, εγώ ήξερα ήδη ότι το όνειρό μου είναι να βρεθώ επαγγελματικά πίσω από τον πάγκο μιας κουζίνας», περιγράφει.
Η Αμερική λατρεύει τα Sweet & Skinny γλυκά της τα οποία πρωτογνώρισε στο μαγειρικό ριάλιτι «Top Chef» αλλά και στις τηλεοπτικές εκπομπές της
Τελειώνοντας το σχολείο η Μαρίσα σπούδασε Μάρκετινγκ, ενώ αργότερα απέκτησε και δεύτερο πτυχίο σχετικό με τη διατροφολογία από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Μπέρκλεϊ αντίστοιχα. Οταν γράφτηκε στη σπουδαιότερη σχολή για σεφ, την California Culinary Αcademy, η οποία βρίσκεται στην Καλιφόρνια, και στο Ινστιτούτο Ζαχαροπλαστικής της Αμερικής, επιτέλους ήρθε η ώρα και για το περιβάλλον της να αντιληφθεί ότι η μαγειρική ήταν το επαγγελματικό της πεπρωμένο. Το γεγονός ότι η γιαγιά και ο παππούς της άνοιξαν στην Αμερική το College Inn Café την οδήγησε στις πρώτες γλυκές μαγειρικές της απόπειρες. Η σοκολάτα, η σαντιγί και το παιχνίδι με τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία ανακάλυψε ξαφνικά στην κουζίνα του College Inn Café τη συνεπήραν τόσο που αποφάσισε να εγκαταλείψει το φαγητό και να στρέψει τις ικανότητες και τη φαντασία της στον μαγικό κόσμο της ζάχαρης.
Ακολουθώντας μάλιστα την τάση της εποχής για χαμηλοθερμιδικά και υγιεινά εδέσματα λάνσαρε τις πρώτες light συνταγές, οι οποίες λόγω του διαβήτη και της παχυσαρκίας από τα οποία πάσχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως έγιναν ανάρπαστες. «Ο κόσμος είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένος σε σχέση με τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία από ό,τι παλαιότερα», τονίζει και προσθέτει: «Θέλει να απολαμβάνει όλη τη γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του».
Ποιο γλυκό της όμως αποτελεί το σήμα κατατεθέν της; Δεν χρειάζεται να το σκεφτεί ιδιαίτερα. «Το fudge cake σοκολάτας», απαντά. «Το έφτιαξα για πρώτη φορά στο “Top Chef”. Επειτα δημοσιεύτηκε στο “Food & Wine”, το μεγαλύτερο περιοδικό μαγειρικής στην Αμερική. Εκτοτε το έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές, τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές όσο και στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδω. Ολοι λατρεύουν τη σοκολάτα».
Οpinion leader στον χώρο της
Η Αμερική λατρεύει τα Sweet & Skinny γλυκά της, τα οποία πρωτογνώρισε στο μαγειρικό ριάλιτι «Top Chef» αλλά και στις τηλεοπτικές εκπομπές της. Σιγά-σιγά η Μαρίσα Τσόρτσιλ έγινε opinion leader στον χώρο της γλυκιάς γεύσης, επηρεάζοντας με τις απόψεις και τις συνταγές της ακόμη και βραβευμένους σεφ. Το πέρασμα άλλωστε από διακεκριμένα εστιατόρια όπως το «Rubicon», το «Slanted Door», το «Ame», το «Lulu» και το «Υοshi’s» τής πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις και δημοτικότητα. Χαρακτηριστική της επιμονής της είναι η εμφάνισή της στο κανάλι ΝETWORK, όπου επί οκτώ συνεχόμενες ώρες έφτιαχνε σε ζωντανή μετάδοση τη μικρογραφία του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιώντας δημητριακά, ζάχαρη και σοκολάτα! Η Ελληνίδα pastry chef σύντομα κέρδισε τον τίτλο της απόλυτης θεάς της ζάχαρης - ή μάλλον της ζαχαρίνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησαν προτάσεις συνεργασίας τόσο από τους «New York Times», τη «Huffington Post» και τα περιοδικά «Elle» και «People» όσο και από το δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όπου παρουσίαζε και μια πιο light εκδοχή ενός δημοφιλούς talk show στο οποίο πρωτοστατούν οι Σάρον Οζμπορν, Αΐσα Τάιλερ και Σάρα Γκίλμπερτ.Η Μαρίσα Τσόρτσιλ δηλώνει χαρούμενη για την παρουσίαση της εκπομπής της «My Sweet & Skinny Life» κάθε Σάββατο μεσημέρι στη συχνότητα του ALPHA
«Ακόμη και σε τέτοιες εκπομπές μού δίνεται η δυνατότητα να επιστρέφω στην ελληνική γεύση. Και το κάνω», παραδέχεται. «Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, πρότεινα χαμηλοθερμιδικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Αντί για ζάχαρη χρησιμοποίησα στέβια, έβαλα λιγότερα αλλά καλοψημένα αμύγδαλα για να ενισχύεται η γεύση τους και αντικατέστησα το βούτυρο με λάδι», σημειώνει.
Ανακατεύει πρώτες ύλες, αρώματα, εμπειρίες και βρίσκεται διαρκώς σε δημιουργικό οίστρο. Η ελληνική κουζίνα πάντα υπάρχει ως σταθερά στις συνταγές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο της επιρροής που έχει δεχτεί από την οικογένειά της. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι πιο εκκεντρικές δημιουργίες, όπως το Γλυκό Σοκολάτα με Καραμελωμένο Τζίντζερ, το Sesame Florentine Cookie και το Wasabi ice cream και η «Πειραγμένη πίτα της γιαγιάς», μια αποδομημένη τάρτα λεμόνι με καρύδα, ψητό ανανά, coconut-lime sorbet και saffron caramel σος. Η Μαρίσα Τσόρτσιλ αγαπά εμπράκτως την Ελλάδα και το αποδεικνύει με κάθε επίσκεψή της.
Αλλωστε, εδώ θα περάσει τις ολιγοήμερες διακοπές της την περίοδο του Πάσχα και δηλώνει χαρούμενη για την παρουσίαση της εκπομπής της «My Sweet & Skinny Life» κάθε Σάββατο στον ALPHA. Ονειρό της είναι να ανοίξει το δικό της ζαχαροπλαστείο σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ενώ σχετικά με τη γνωριμία της με την Οπρα που τόσο έχει συζητηθεί στα αμερικανικά media έχει μονάχα να πει: «Της έστειλα, μέσω του εκδότη μου, ένα καλάθι με Sweet & Skinny κεράσματα.
Είχα διαβάσει ότι της αρέσουν τα επιδόρπια με μπέικον. Ξέρω ότι ακούγεται παράξενο, αλλά είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική, γι’ αυτό κι έχω μια συνταγή για bacon toffee στο βιβλίο μου. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι τελικά λάτρεψε τα μπισκότα με φιστικοβούτυρο και ζελέ που είχα στο καλάθι. Την επόμενη μέρα ανέβασε τις συνταγές στο site της και τις έμαθε όλη η Αμερική!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα