Φιντέ Κόκσαλ: Η Τουρκάλα του «Fame Story» κάνει καριέρα στην Ελλάδα

Φιντέ Κόκσαλ: Η Τουρκάλα του «Fame Story» κάνει καριέρα στην Ελλάδα

Η Σμυρνιά τραγουδίστρια με τη μαγευτική φωνή, την οποία γνωρίσαμε μέσα από το «Fame Story 4» και τα «Ματωμένα χώματα», μετά τις συναυλίες με τον Μίμη Πλέσσα και τις συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής νύχτας, κυκλοφορεί τον νέο της δίσκο στη χώρα μας με τίτλο «Büyü». Δηλαδή, «Μαγεία» - περίπου σαν τη ζωή της στην Ελλάδα  

Φιντέ Κόκσαλ: Η Τουρκάλα του «Fame Story» κάνει καριέρα στην Ελλάδα
«Στην αρχή ήταν μια απλή διαμαρτυρία για το shopping mall που ήθελαν να χτίσουν στο κέντρο της πόλης. Είναι σαν να έκοβαν όλα τα δέντρα στην πλατεία Συντάγματος και να ύψωναν ένα τεράστιο κτίριο μες στη μέση. Μαζεύτηκε εκεί ο κόσμος, σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία. Η αστυνομία έφτασε αμέσως και ξεκίνησαν τα επεισόδια. Δεν ξέρουμε καν πόσοι ακριβώς σκοτώθηκαν. Μέχρι στιγμής το επίσημο νούμερο είναι τέσσερις άνθρωποι! Και υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες. Εχει ξεσηκωθεί όλη η Τουρκία. Οπου υπάρχει αντίδραση φτάνει και η αστυνομία. Τώρα πια όλο αυτό έχει στραφεί εναντίον του Ερντογάν. Εχει πάρει κάποια μέτρα τα οποία γυρίζουν την Τουρκία χρόνια πίσω. Θέλει να απαγορεύσει το αλκοόλ σε όλα τα μπαρ μετά τις 22.00 και να μην υπάρχουν καν ποτήρια με το brand ποτού επάνω. Δεν επιτρέπεται ακόμη και σε παντρεμένο ζευγάρι να φιλιέται δημόσια. Δεν συζητάμε για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μιλάμε για τον απόλυτο φασισμό! Ο κόσμος πλέον έχει ξυπνήσει από έναν βαθύ ύπνο και απαιτεί μια δημοκρατική κυβέρνηση. Βέβαια, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που θέλουν τον Ερντογάν να οργανώνει ψηφοφόρους ακόμα και από γηροκομεία ώστε να μπορέσει να βγει. Ετσι, οδηγηθήκαμε εδώ. Τρεις εβδομάδες τώρα και εξακολουθούν να ρίχνουν χημικά, νερό με μάνικες, και όχι μόνο στην Πόλη...».



Με τον Παναγιώτη Πετράκη

Πόλη τη λέει. Ούτε Κωνσταντινούπολη, ούτε Ιστανμπούλ. Η Φιντέ Κόκσαλ, γεννημένη στη Σμύρνη, μου μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Τουρκία, έτσι όπως της το περιγράφουν οι δικοί της αργά το βράδυ όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις πλατείες όπου συγκεντρώνονται κάθε μέρα μετά την εργασία τους. Η φωνή της είναι ευγενική, ο τρόπος της γλυκός και ήρεμος. Μου ζητάει να τη διορθώνω όταν κάνει φραστικά λάθη αφού, όπως λέει, μόνον έτσι θα μπορέσει να μάθει καλύτερα τη γλώσσα. «Είναι δύσκολη γλώσσα και πλούσια», εξομολογείται και συνεχίζει: «Μία λέξη μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά νοήματα. Ωστόσο, στην αρχή με βοήθησε πολύ το ότι έχουμε πολλές λέξεις που μοιάζουν.



Με τον Παντελή Θαλασσινό

Κλείσιμο
Από τη στιγμή που κατέβηκα από το αεροπλάνο ρωτάω τα πάντα. Από τις καθημερινές εκφράσεις μέχρι ορολογία της δουλειάς. Αλλωστε όταν πας κάπου και ζεις εκεί επειδή ακούς καθημερινά τη γλώσσα, αρχίζεις κάποια στιγμή και την καταλαβαίνεις. Μόνη μου έμαθα και να διαβάζω. Το δυσκολότερο είναι το να μάθω να γράφω. Με βοήθησαν επίσης πολύ τα ελληνικά τραγούδια. Ηθελα όμως να μάθω τόσο πολύ ελληνικά. Θεωρώ δείγμα μεγάλου σεβασμού το να ζεις σε μια χώρα και να μιλάς τη γλώσσα της. Θα ντρεπόμουν μετά από επτά χρόνια στην Ελλάδα αν μιλούσα ακόμα αγγλικά. Γι’ αυτό από ένα σημείο και μετά απαγόρευσα εντελώς στον εαυτό μου τα αγγλικά», καταλήγει.  Ηταν σπίτι και ετοιμαζόταν για μάθημα στο Musical Theater στην Πόλη, στο οποίο συνέχισε τις σπουδές της μετά το πρώτο της πτυχίο πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, όταν την πήρε τηλέφωνο η καθηγήτριά της και της είπε για τις οντισιόν που έκανε το «Fame Story». «Δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται», θυμάται. «Μου εξήγησε ότι είναι κάποιο παιχνίδι και έτσι το αντιμετώπισα από την αρχή μέχρι το τέλος, ως παιχνίδι.




Με τον Μίμη Πλέσσα

Είχε μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος, ήξερα όμως ότι ήταν πολύ πιθανό να με πάρουν. Δεν με ξάφνιασε η επιλογή. Είχα τραγουδήσει κάποια τραγούδια musical που είχαν αρέσει πολύ στην επιτροπή, δυστυχώς όμως δεν θυμάμαι ποια ήταν. Οταν αργότερα ξεκίνησε το show, συνειδητοποίησα ότι για κάποιους αυτό ήταν όνειρο ζωής. Αυτοί που το πήραν πολύ σοβαρά ήταν και αυτοί που είχαν την περισσότερη ψυχολογική πίεση στο τέλος. Προσωπικά, πέρασα καλά, ήταν μια όμορφη εμπειρία. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ωστόσο, στάθηκα τυχερή αργότερα γιατί δεν απομακρύνθηκα από αυτό που ήθελα να κάνω. Εχω κάνει εξαιρετικές συνεργασίες. Εχω δώσει συναυλίες με τον Μίμη Πλέσσα, έχω γράψει τουρκικούς στίχους πάνω σε παλιές του συνθέσεις και έχω βρεθεί στην ίδια σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Σαβίνα Γιαννάτου», λέει και συνεχίζει. «Οταν βλέπω τον εαυτό μου απέξω, δεν με βλέπω σαν ξένη, oύτε ο κόσμος νομίζω με αντιμετωπίζει ως μια ξένη, Τουρκάλα - αυτή η λέξη δεν μου αρέσει καθόλου έτσι όπως χρησιμοποιείται καμιά φορά, αλλά δεν υπάρχει άλλη λέξη. Ρώτησα τον Μίμη Πλέσσα αν μπορώ να πω “Τουρκίδα”, αλλά μου απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Εχω αφιερώσει πολύ χρόνο και δουλειά σε αυτή τη χώρα και τη σέβομαι τόσο που πραγματικά δεν αισθάνομαι σαν ξένη. Κι εξάλλου είμαι παντρεμένη με Ελληνα, τον μουσικό και συνθέτη Νάσσο Σωπύλη. Πού αλλού να πάω;» ρωτάει χωρίς να περιμένει απάντηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή