Θυμάστε που όταν ήμασταν παιδιά μας λέγανε να μην χρησιμοποιούμε την αριθμομηχανή, το γνωστό σε όλους “κομπιουτεράκι” για να κάνουμε πράξεις και να υπολογίζουμε το αποτέλεσμα με το μυαλό μας. Όλοι επέμεναν σε αυτό, γιατί αναγνώριζαν ότι πέρα από την ευκολία που προσφέρει, τελικά θα είχε μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που ο
εγκέφαλός μας θα εκπαιδευόταν στο να κάνει αριθμητικές πράξεις. Ο φόβος ήταν ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε σε ένα σημείο που αυτό το μηχανικό κατασκεύασμα θα ήταν απαραίτητο και που χωρίς τη χρήση του ο υπολογισμός των αριθμών θα μας φαινόταν σαν μια ξένη γλώσσα. Κάτι παρόμοιο ας πούμε ότι συμβαίνει και σήμερα.
Αν και το παράδειγμα που προαναφέρθηκε είναι πολύ μικρό και απλοϊκό, ίσως τελικά μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η παρατεταμένη χρήση - σε σημείο εξάρτησης - της
τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς λοιπόν εμείς φορτώνουμε όλο και περισσότερο γνωστικά καθήκοντα στην τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι ικανότητες κριτικής σκέψης μας, σύντομα θα ατροφήσουν. Κάπως έτσι γεννιέται η ερώτηση: “Διαβρώνει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη την κριτική μας σκέψη;”. Είναι με λίγα λόγια το ΑΙ η αριθμομηχανή των γνωστικών μας ικανοτήτων;
Ο ρόλος του ΑΙ στη λήψη αποφάσεων
Η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά μέχρι την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Τα συστήματα που υποστηρίζονται από την ΤΝ αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων για να εντοπίζουν μοτίβα, να προβλέπουν αποτελέσματα και να προσφέρουν λύσεις ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος. Αυτή η αποτελεσματικότητα είναι πολύτιμη, αλλά μετατοπίζει επίσης τη γνωστική ευθύνη από τα άτομα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση της ικανότητάς μας να αναλύουμε, να αμφισβητούμε και να ερμηνεύουμε πληροφορίες.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο
Computers in Human Behavior (2021) διαπίστωσε ότι τα άτομα που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε συστάσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, επέδειξαν χαμηλότερη εμπλοκή στην κριτική αξιολόγηση των πληροφοριών που παρουσιάστηκαν. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι εξαρτώνταν από το ΑΙ για τη λήψη αποφάσεων, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να εξετάσουν τα συμπεράσματά της ή να αναζητήσουν εναλλακτικές προοπτικές. Το φαινόμενο αυτό υποδηλώνει ένα φαινόμενο “γνωστικής μεταφόρτωσης”, όπου οι χρήστες παραιτούνται από την ανεξάρτητη συλλογιστική υπέρ των αποτελεσμάτων που παράγονται από την ΤΝ.
Πόσο επικίνδυνη είναι η “γνωστική μεταφόρτωση;”
Η
γνωστική μεταφόρτωση αναφέρεται στη διαδικασία ανάθεσης νοητικών καθηκόντων σε εξωτερικά εργαλεία ή συστήματα. Αν και αυτό μπορεί να είναι επωφελές σε ορισμένα πλαίσια -όπως η χρήση της αριθμομηχανής για πολύπλοκες αριθμητικές πράξεις- η υπερβολική εξάρτηση από την ΤΝ για γνωστικά καθήκοντα μπορεί να αποδυναμώσει τις δεξιότητες κριτικής σκέψης με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα στην επιθεώρηση Trends in Cognitive Sciences (2022) υπογραμμίζει πώς η συχνή εξάρτηση από εργαλεία ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε «προκατάληψη αυτοματοποίησης», όπου τα άτομα δέχονται αλγοριθμικές προτάσεις με ελάχιστο σκεπτικισμό, ακόμη και όταν οι προτάσεις αυτές είναι λανθασμένες.
Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να παρατηρηθεί στη χρήση των συστημάτων πλοήγησης GPS. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βασίζονται συστηματικά στο
GPS για την πλοήγηση παρουσιάζουν μειωμένη χωρική αντίληψη και διατήρηση της μνήμης σε σύγκριση με εκείνα που πλοηγούνται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους. Εάν τα εργαλεία ΑΙ γίνουν ο προεπιλεγμένος μηχανισμός για την επίλυση προβλημάτων σε ευρύτερους γνωστικούς τομείς, μπορεί τελικά όντως να δούμε παρόμοια μείωση στην αναλυτική σκέψη και στις δεξιότητες συλλογισμού.
Η τεχνητή νοημοσύνη ως δίκοπο μαχαίρι
Ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ΤΝ θα μπορούσε να διαβρώσει την κριτική σκέψη, μπορεί επίσης να υποστηριχθεί ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις γνωστικές μας ικανότητες όταν χρησιμοποιείται σωστά. Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες μάθησης με βάση την ΤΝ μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες που προκαλούν τους χρήστες να ασχοληθούν βαθύτερα με το υλικό. Το λογισμικό προσαρμοστικής μάθησης, όπως το Coursera και το Duolingo, χρησιμοποιεί την ΤΝ για να προσαρμόσει τα μαθήματα στα δυνατά και αδύνατα σημεία ενός ατόμου, προωθώντας την αποτελεσματικότερη μάθηση και συγκράτηση.
Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει ως
πολύτιμος συνεργάτης στην επίλυση προβλημάτων και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης σκέψης. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δεδομένων και οι επαγγελματίες της ιατρικής χρησιμοποιούν αναλύσεις με βάση την ΤΝ για να αποκαλύψουν ιδέες που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς. Ωστόσο, αυτοί οι ειδικοί πρέπει ακόμη να ερμηνεύουν και να επικυρώνουν τα αποτελέσματα που παράγονται από την ΤΝ, διασφαλίζοντας ότι η ανθρώπινη κρίση παραμένει αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο, η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει και όχι να αντικαταστήσει την κριτική σκέψη.
Η σημασία της διατήρησης δεξιοτήτων κριτικής σκέψης
Δεδομένου του αυξανόμενου ρόλου της ΤΝ στην καθημερινή μας ζωή, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικής σκέψης. Διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής μας ατροφίας:
Ενεργός ενασχόληση με τα αποτελέσματα της ΤΝ: Οι χρήστες δεν πρέπει να αποδέχονται απλώς τα αποτελέσματα που παράγονται από το ΑΙ. Αντ' αυτού, θα πρέπει να διασταυρώνουν τις πληροφορίες με πολλαπλές πηγές και να αξιολογούν κριτικά την ακρίβεια και τη συνάφεια τους.
Εξισορρόπηση της χρήσης της ΤΝ με τις παραδοσιακές γνωστικές δεξιότητες: Ενώ η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση και ανάλυση πληροφοριών, τα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να εξασκούν τις παραδοσιακές γνωστικές δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η λογική σκέψη και η ανεξάρτητη έρευνα.
Αξιοποίηση της ΤΝ για ενίσχυση, όχι αντικατάσταση: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο που βοηθά την κριτική σκέψη και όχι ως δεκανίκι που την αντικαθιστά. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία διαφορετικών προοπτικών για ένα θέμα, προτρέποντας τους χρήστες να εξερευνήσουν διαφορετικές απόψεις ,αντί να συμβιβαστούν με μια μόνο απάντηση.
Εξάρτηση ή απλός βοηθός;
Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Από τις μηχανές αναζήτησης που παρέχουν άμεσες απαντήσεις, έως τους αλγόριθμους συστάσεων που επιμελούνται περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις μας, η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τη ζωή πιο βολική από ποτέ.
Ωστόσο, αυτή η ευκολία εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Διαβρώνει η τεχνητή νοημοσύνη την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε κριτικά, ή ενισχύει τις γνωστικές μας ικανότητες βελτιώνοντας την επεξεργασία των πληροφοριών; Ενώ ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ΤΝ προάγει την πνευματική τεμπελιά, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Τελικά, η επιλογή εναπόκειται σε κάθε άτομο: θα ακολουθήσουμε τη βολική οδό να επιτρέψουμε στο ΑΙ να χειριστεί τις γνωστικές μας διαδικασίες ή θα διατηρήσουμε και θα καλλιεργήσουμε ενεργά την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ανεξάρτητα, χωρίς “γνωστικές αριθμομηχανές”;
Ειδήσεις σήμερα:
Ξαγρύπνησαν στη Σαντορίνη από τους συνεχείς σεισμούς - 19 δονήσεις πάνω από 4R μέσα στη νύχτα
Σήμερα το αυτόφωρο για τον Χρήστο Μάστορα μετά τη σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - Ποια ποινή ζητά ο ίδιος
Τραγωδία με νεκρό αναβάτη μηχανής στην Καισαριανή - Δείτε βίντεο με τη στιγμή της σύγκρουσης με ΙΧ