Πώς γλίτωσε ο Πειραιάς από 40 τόνους δυναμίτιδας το 1922

Πώς γλίτωσε ο Πειραιάς από 40 τόνους δυναμίτιδας το 1922

Μια άγνωστη ιστορία από το 1922

peiraias-arthrou
Στα γραφεία πολύ γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά ελήφθη προχθές, εκ μέρους του Αγγλικού οίκου ναυτιλιακών επιχειρήσεων "ΚΛΑΜΟΡΓΚΑΝ", επιστολή με το κάτωθι, στα ελληνικά μεταφρασμένο, περιεχόμενο:

"Ο πλοίαρχος του ατμόπλοιου σας ΔΗΛΟΣ, μας παρακάλεσε να φορτώσουμε για λογαριασμό σας επί του πλοίου του, ευρισκομένου εις το Σαουθάμπτον, 20 έως 40 τόνους δυναμίτιδας.

Μετά λύπης μας σας γνωρίζουμε ότι, αποτεθέντες στις λιμενικές αρχές όπως ζητήσουμε την απαιτούμενη άδεια, λάβαμε την απάντηση ότι η πραγματοποίηση της φόρτωσης αυτής είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Εξάλλου η Εταιρεία των Σιδηροδρόμων, δια της οποίας θα μεταφερόταν το εν λόγω εμπόρευμα μέχρι της αποβάθρας, απαιτεί την προκαταβολή μεγάλων ποσών ως εγγύηση ενδεχομένων αποζημιώσεων σε περίπτωση έκρηξης, η οποία θα κατέστρεφε όχι μόνο το δικό σας σκάφος αλλά και άλλα σκάφη του λιμένα, θα επέφερε δε ζημίας και εις την προκυμαία, δια τας οποίας θα ήταν υπεύθυνη η εταιρεία που ανέλαβε την μεταφορά αυτή.

Κλείσιμο
Ο μόνος δυνατός τρόπος φόρτωσης της δυναμίτιδας επί του ατμόπλοιου σας θα ήτο εκτός του λιμένος, εις ικανή μάλιστα απόσταση, της δυναμίτιδας μεταφερομένης δια ρυμουλκούμενων ειδικών φορτηγίδων.

Ο πλοίαρχος σας όμως, προς τον οποίον ανακοινώθηκε η λύση αυτή, αρνείται να την δεχτεί.

Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε τηλεγραφικά περί του πρακτέου για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας".

limani-peiraia-1935


Ο αρμόδιος υπάλληλος της Ατμοπλοϊκής Εταιρείας, στον οποίον παραδόθηκε η Αγγλική επιστολή, έσπευσε αμέσως στον Διευθυντή της Εταιρείας δια να ζητήσει οδηγίες.

Ο Διευθυντής, αφού διάβασε και ξαναδιάβασε την επιστολή, δεν πίστευε στα μάτια του. Κάποια στιγμή, αφού συνήλθε, ρώτησε τον υπάλληλό του:

-Τι εννοείτε εσείς από όλα αυτά; Εγώ δεν εννοώ τίποτα!

-Μα ακριβώς επειδή και εγώ δεν εννόησα τίποτα, ήρθα σε εσάς για να με φωτίσετε. Έχουμε τελικά παραγγείλει δυναμίτιδα;

-Δυναμίτιδα; Τι να την κάνουμε την δυναμίτιδα; Με τους 40 τόνους τινάζουμε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά στον αέρα!

-Κάποιο λάθος συμβαίνει...

-Προφανώς πρόκειται περί λάθους.

diafaneia-1939-ethnos


Κλήθηκε αμέσως στο γραφείο του Διευθυντού όλο το ανώτερο προσωπικό. Εξετάστηκαν τα βιβλία και η αλληλογραφία με τον οίκο "ΚΛΑΜΟΡΓΚΑΝ". Ζητήθηκαν πληροφορίες, και εξετάστηκαν διάφορες υποθέσεις περί ενδεχόμενης παρεξήγησης.
Παρόλα αυτά δεν κατορθώθηκε να ξεδιπλωθεί ο μίτος της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί ποτέ τέτοια παραγγελία οιουδήποτε εμπορεύματος έχοντος σχέση με εκρηκτικά.

Μήπως κάποιος φαρσέρ είχε επέμβει;

Κάποια στιγμή ο Διευθυντής χτύπησε το κεφάλι του σα να του ήρθε Θεία Φώτιση.

-Βρε τον ηλίθιο! φώναξε. Αυτός πρέπει να μας έφτιαξε τη δουλειά με τα περίφημα Αγγλικά του...

-Ποιος; τον ρώτησαν οι παριστάμενοι.

-Ο καπετάνιος, κύριοι! Που να το φανταστώ; Όταν έφυγε το βαπόρι, του είχα παραγγείλει 20-40 κουτάκια μπαρούτι καλής μάρκας για κυνηγητικά φυσίγγια. Πως τώρα τα 40 κουτάκια αθώου μπαρουτιού έγιναν 40 τόνοι δυναμίτιδας, ε! αυτό μόνο ο καπετάνιος το ξέρει και τα Αγγλικά του...

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Αγγλικός Οίκος, και το θέμα κατά κάποιο τρόπο διευθετήθηκε, αφού είχε προηγουμένως αναστατωθεί το σύμπαν.

Αντιλαμβάνεστε αγαπητοί αναγνώστες τι καταστροφικά σενάρια θα μπορούσε να στήσει ο Πλοίαρχος αυτός με τα φτωχά Αγγλικά του, αλλά και με τις ψευδαισθήσεις του, ότι δεν υπάρχει για αυτόν κανένα εμπόδιο.

Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης