Από το Die Nibelungen έως το Dune 2: Ένας αιώνας επικού κινηματογράφου φαντασίας

Από το Die Nibelungen έως το Dune 2: Ένας αιώνας επικού κινηματογράφου φαντασίας

Από το μεγαλείο των μυθικών βασιλείων, μέχρι τις μάχες μεταξύ καλού και κακού, οι ταινίες φαντασίας έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, μαγεύοντας τους θεατές και εμπνέοντας γενιές και γενιές

DER_BLUNGEN_DUNE2
Εδώ και έναν αιώνα, ο κινηματογράφος φαντασίας γοητεύει το κοινό με ιστορίες ανδρείας, μαγείας και περιπέτειας. Νέες ταινίες που εμπίπτουν στην κατηγορία του, ξεπροβάλλουν συνεχώς και γίνονται σχεδόν αμέσως blockbusters, απαριθμώντας μεγάλους αριθμούς εισιτηρίων και απασχολώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το Dune 2, το sequel της ταινίας του Denis Villeneuve, το οποίο κυριαρχεί στις κινηματογραφικές συζητήσεις από την αρχή του 2024. Η κινηματογραφική απόδοση του κλασσικού μυθιστορήματος του Frank Herbert, δεν αποτελεί όμως απλώς μια επιτυχημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά έναν ύμνο σε αυτό το είδος. Εφέ, διαστρικά ταξίδια, μακρινοί πλανήτες που κατοικούνται από εξωγήινες μορφές ζωής, φαντασμαγορικά οπλοστάσια και αυτοκρατορίες με μυστικές δυνάμεις, είναι όλα κομμάτια μιας αφήγησης που αποτίουν φόρο τιμής στην φαντασία.

Δείτε το βίντεο: Dune: Part Two | Official Trailer
Dune: Part Two | Official Trailer 3

Στο Dune, όπως και στις περισσότερες ταινίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, υπάρχει πάντα μια σαφής αντίθεση μεταξύ του καλού και του κακού, ένας μυθικός ήρωας που έχει μια καλά κρυμμένη δύναμη μέσα του και θεωρείται ο «εκλεκτός», ένα ταξίδι που διανύει για να ανακαλύψει το πεπρωμένο του και φυσικά ανεξάντλητη μαγεία, τέρατα και άλλα πλάσματα που διαφέρουν από το γνώριμο. Είναι όμως όλη αυτή η προηγμένη τεχνολογία και η προβολή όλων αυτών των θεαματικών κόσμων που μας συνεπαίρνει ως θεατές, ή ταυτιζόμαστε τόσο πολύ με τους μυθικούς ήρωες, οι οποίοι μας θυμίζουν τελικά το προσωπικό ταξίδι μας προς την ευτυχία και την αυτογνωσία; Τι βλέπουμε δηλαδή σε αυτές τις ταινίες, ώστε να μας κάνει να τις αγαπήσουμε τόσο πολύ;
dune-part-two-review
Dune 2

Μυθικές καταβολές

Τον τελευταίο καιρό, ο χαρακτηρισμός επική φαντασία έχει αποδοθεί σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως ο Πόλεμος των Άστρων, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το Game of Thrones και η ταινία Avatar. Οι ρίζες της όμως μπορούν να εντοπιστούν έναν αιώνα πίσω, στο 1924, όταν η ταινία Die Nibelungen του Fritz Lang έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Ufa Palast am Zoo του Βερολίνου. Εκείνη την εποχή και παρά την κοινωνική και οικονομική κρίση που ακολούθησε την ήττα της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η γερμανική κινηματογραφική βιομηχανία ευημερούσε, καθώς το κοινό αναζητούσε να ξεφύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου.

Die Nibelungen: Siegfried (1924) — An HD Remaster (2012, Subtitles)


Κλείσιμο
Δημιουργήθηκαν πολλές ταινίες, όπως «Το γραφείο του Δρ. Καλιγκάρι», «Το Γκόλεμ» και «ο Νοσφεράτου», οι οποίες εξερεύνησαν το θέμα της ταυτότητας και της πραγματικότητας μέσα από τον φακό της φαντασίας και του τρόμου. Ωστόσο καμία δεν άγγιξε την επιτυχία της Die Nibelungen.

GettyImages-1262776271
Die Nibelungen του Φριτς Λανγκ (φωτογραφία: Getty images / Ideal Images)

Επρόκειτο για μια γερμανική βωβή ταινία που κυκλοφόρησε σε δύο μέρη το 1924, με διαφορά δυο μηνών: τα "Siegfried" και "Η εκδίκηση της Kriemhild". Εμπνευσμένες από το μεσαιωνικό γερμανικό επικό ποίημα "Nibelungenlied", οι ταινίες του Lang απεικόνιζαν το έπος των δράκων, των ηρώων και των μυθικών θησαυρών. Κυριότερα όμως, τα φιλμ κατόρθωσαν να θέσουν τις βάσεις για το είδος της φαντασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τους μελλοντικούς κινηματογραφιστές να εξερευνήσουν κόσμους φαντασίας και θαυμάτων. Μαζί, οι δύο ταινίες φτάνουν σε συνολική διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών, ενώ θεωρούνται σημαντικά ορόσημα της γερμανικής κινηματογραφικής ιστορίας.

Το "Die Nibelungen" παρουσίασε ουσιαστικά πρωτοποριακά οπτικά εφέ για την εποχή του, βυθίζοντας το κοινό σε ένα φανταστικό βασίλειο γεμάτο πανύψηλα κάστρα, μυστικιστικά πλάσματα και επικές μάχες. Και παρόλο που η ταινία χρησιμοποιήθηκε συστηματικά ως εργαλείο προπαγάνδας από το Τρίτο Ράιχ, το οποίο την θαύμαζε τόσο για τα εθνικιστικά αισθήματα όσο και για τον ηρωικό υπεράνθρωπο που παρουσίαζε, τελικά η περίπλοκη αφήγηση και οι μαγευτικές εικόνες του αιχμαλώτισαν τη φαντασία των θεατών, δημιουργώντας ένα πρότυπο για τον κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας που θα ακολουθούσε.

Δείτε το βίντεο: Siegfried (1924) Trailer
Siegfried (1924) Trailer



Μεγάλη φαντασία, μεγάλες ταινίες

Με την πάροδο των δεκαετιών, οι ταινίες φαντασίας εξελίχθηκαν, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλα τα πράγματα, αγκαλιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και διευρύνοντας τα όρια της ίδιας της φαντασίας. Από τις καταιγιστικές περιπέτειες του "Κλέφτη της Βαγδάτης" (1940) μέχρι το εμβληματικό ταξίδι του "Μάγου του Οζ" (1939), οι κινηματογραφιστές συνέχισαν να μεταφέρουν το κοινό σε κόσμους όπου όλα ήταν δυνατά.

Ωστόσο, μόλις στα τέλη του 20ού αιώνα ο κινηματογράφος της φαντασίας γνώρισε πραγματική άνθηση, χάρη σε πρωτοποριακά έργα όπως η τριλογία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" σε σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον. Διασκευασμένες από το λογοτεχνικό αριστούργημα του J.R.R. Tolkien, οι ταινίες του Jackson επαναπροσδιόρισαν το είδος, θέτοντας νέα πρότυπα για την αφήγηση, τα οπτικά εφέ και την οικοδόμηση του κόσμου. Η επική κλίμακα της αφήγησης, σε συνδυασμό με την εκπληκτική κινηματογράφηση και τους ξεχωριστούς χαρακτήρες, κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας την διεθνή αναγνώριση αλλά και πολλά βραβεία. Ακολουθώντας τα χνάρια του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", ο κινηματογράφος φαντασίας γνώρισε μια αναγέννηση, με σειρές ταινιών και τηλεόρασης όπως το "Χάρι Πότερ", το "Game of Thrones" και τα "Χρονικά της Νάρνια" να μαγνητίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα κινηματογραφικά μεγαθήρια ζωντάνεψαν αγαπημένους λογοτεχνικούς κόσμους, μαγεύοντας τους θεατές με ιστορίες γενναιότητας, μαγείας και πεπρωμένου.

Δείτε το βίντεο: Game of Thrones
Game of Thrones: Season 1 Trailer



Τα τελευταία χρόνια, ο κινηματογράφος φαντασίας όμως συνέχισε να εξελίσσεται, εστιάζοντας σε διαφορετικές φωνές και αφηγήσεις. Οι σκηνοθέτες έχουν εξερευνήσει νέους κόσμους εμπνευσμένους από τη μυθολογία, τη λαογραφία και τους πολιτισμούς από όλο τον κόσμο, προσφέροντας νέες προοπτικές σε πανάρχαια θέματα. Είτε πρόκειται για τις επικές μάχες του "Avengers: Endgame" ή τα μυθικά βασίλεια του "Moana", ο κινηματογράφος φαντασίας συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της φαντασίας, προσκαλώντας το κοινό σε αξέχαστα ταξίδια ηρωισμού και ανακάλυψης.

Ακολουθώντας την φαντασία

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η πραγματικότητα μοιάζει συχνά πιο παράξενη από τη φαντασία, οι ταινίες φαντασίας μας προσφέρουν μάλλον μια απόδραση, μια ευκαιρία να χαθούμε σε κόσμους μαγείας και θαυμάτων, όπου οι ήρωες επικρατούν και όλα είναι δυνατά. Και όντως, η αγάπη του κοινού είναι μεγάλη όσον αναφορά αυτό το κινηματογραφικό είδος, όμως από που ακριβώς προκύπτει, πέρα από την αίσθηση της απόδρασης που μας δημιουργεί; Οι επικές ταινίες φαντασίας μεταφέρουν το κοινό σε μακρινά βασίλεια γεμάτα μαγεία, μυθικά πλάσματα και τοπία που κόβουν την ανάσα. Κάπως έτσι κατορθώνουν να αφυπνίζουν μια παιδική αίσθηση περιέργειας και ενθουσιασμού, υπενθυμίζοντας μας τις συναρπαστικές περιπέτειες που μπορεί να έχει η ζωή μας.
file-20240324-29-v6t606_1
Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ

Στην καρδιά των περισσότερων ταινιών φαντασίας όμως βρίσκεται η διαχρονική πάλη μεταξύ του καλού και του κακού. Αυτός φαίνεται να είναι και ο κυριότερος λόγος που τις λατρεύουμε τόσο. Σε αυτές τις ταινίες εμφανίζονται συχνά θαρραλέοι ήρωες που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, πολεμώντας σκοτεινές δυνάμεις για να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Μέσα από τις επικές τους αναζητήσεις και τα ηθικά τους διλήμματα, αυτοί οι χαρακτήρες εμπνέουν το κοινό με τη γενναιότητα, την ανθεκτικότητα και την ακλόνητη αίσθηση της δικαιοσύνης. Σε έναν κόσμο λοιπόν όπου οι συγκρούσεις στην πραγματική ζωή μπορεί να φαίνονται συντριπτικές, οι επικές ταινίες φαντασίας προσφέρουν μια καθησυχαστική αφήγηση ελπίδας και θριάμβου πάνω στις αντιξοότητες.

Στην ουσία, οι άνθρωποι αγαπούν και προτιμούν τις ταινίες επικής φαντασίας όχι μόνο επειδή τους προσφέρουν μια απαράμιλλη ευκαιρία να μπουν σε εξαιρετικές περιπέτειες, αλλά και γιατί τους επιτρέπουν να συνδεθούν με διαχρονικά θέματα ηρωισμού και ελπίδας. Μέσα από τη μαγεία της αφήγησης, αυτές οι ταινίες αιχμαλωτίζουν τις καρδιές και το μυαλό μας, υπενθυμίζοντάς μας τις απεριόριστες δυνατότητες της ανθρώπινης φαντασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης