Βρετανός φωτογράφος δημιούργησε λεύκωμα - οδηγό μόδας με μοντέλο συγγραφέα που επέζησε επίθεσης με βιτριόλι

Βρετανός φωτογράφος δημιούργησε λεύκωμα - οδηγό μόδας με μοντέλο συγγραφέα που επέζησε επίθεσης με βιτριόλι

Το Tear Couture Look Book έχει ως στόχο να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων με οξύ, και ειδικότερα τη σύνδεση που έχει με τη μόδα, την κλωστοϋφαντουργία, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποιητική βιομηχανία - Δείτε φωτογραφίες

OXY_NEO2

Πάνω από 700 επιθέσεις με οξύ καταγράφηκαν πέρυσι στην Αγγλία και την Ουαλία, σε σύγκριση με 421 επιθέσεις το 2021, σύμφωνα με το Acid Survivors Trust International (ASTI).  Τα περιστατικά των επιθέσεων με οξύ αυξήθηκαν κατά 69% πέρυσι και τα θύματα γυναίκες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα θύματα άνδρες σε αριθμό. Το συνολικό οικονομικό κόστος όλων των επιθέσεων το 2022 ήταν πάνω από 44 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κορυφαίος Βρετανός φωτογράφος μόδας Rankin δημιούργησε ένα λεύκωμα «Look Book» - έναν βασικό οδηγό της βιομηχανίας της μόδας για τα τελευταία στυλ και υφάσματα - χρησιμοποιώντας ως μοντέλο την συγγραφέα Patricia Lefranc η οποία επέζησε επίθεσης με βιτριόλι.

Bρετανός φωτογράφος μόδας ξεκίνησε εκστρατεία για τον τερματισμό της βίας με βιτριόλι



Το Tear Couture Look Book έχει ως στόχο να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων με οξύ, και ειδικότερα τη  σύνδεση που έχει με τη μόδα, την κλωστοϋφαντουργία, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ευαισθητοποιεί για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιθέσεις με οξύ σε μια μορφή coffee-table book που είναι οικεία στους εν λόγω κλάδους. Με πρόλογο της προστάτιδας της φιλανθρωπικής οργάνωσης, της Πριγκίπισσας Άννας, (αδελφής του βασιλιά Καρόλου), το Look Book αφηγείται την προσωπική ιστορία της Patricia Lefranc μέσα από συγκινητικά και σκληρά μηνύματα, εικονογραφημένα με πορτρέτα της Patricia από τον Rankin.

ASTI_BTS_1_WEB_credit_McCann_Health_London
Κλείσιμο


Μιλήσαμε για αυτό το θέμα με τον ίδιο τον φωτογράφο, τον Rankin, ο οποίος δήλωσε στο protothema.gr: «Πάντα πίστευα ότι κάνω αυτό που αγαπώ και πληρώνομαι πολύ καλά γι' αυτό, οπότε αν μου ζητηθεί να κάνω Pro Bono (σ.σ. εθελοντική) εργασία είναι πολύ σημαντικό να πω ναι και να προσφέρω. Αυτή η εκστρατεία είναι επίσης πολύ σημαντική για μένα επειδή δεν είχα ιδέα ότι η βιομηχανία της μόδας και τα οξέα που χρησιμοποιούμε μέσα σε αυτήν συνδέονται τόσο πολύ με τις επιθέσεις με οξύ.

ASTI_BTS_2_WEB_credit_McCann_Health_London
ASTI_BTS_4_WEB_credit_McCann_Health_London
ASTI_BTS_6_WEB_credit_McCann_Health_London


Έτσι προσέγγισα πραγματικά αυτή την εκστρατεία όπως κάνω πάντα σε συνεργασία με το θέμα μου και ήταν πολύ σημαντικό για μένα να δείξω τι σημαίνει μια επίθεση οξέος και τι κάνει στο σώμα τους. Έτσι, θέλαμε να δείξουμε οπτικά πώς έμοιαζε η επίθεση με οξύ, αλλά και πόσο ισχυρή και δυναμική είναι (η Patricia) ως ακτιβίστρια για να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες για το πώς συνέβη αυτό στον κόσμο. Ως θέμα δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν τόσο γενναίο όσο εκείνη και δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να είναι πρόθυμος να δείξει τόσο πολύ τον εαυτό του σε μια φωτογραφία.

Οπότε σήμαινε πραγματικά πολλά επειδή την γνώρισα και επίσης επειδή οι φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν πραγματικά την επίθεση αλλά και το πώς επέζησε από αυτήν και το πώς έχει εξελιχθεί αυτό το απίστευτο άτομο που είναι υπέρμαχος της συζήτησης αυτού του θέματος και πιστεύω πραγματικά ότι αν δεν μιλήσουμε για πράγματα όπως αυτό (επιθέσεις με οξύ) δεν θα γνωρίζουμε γι' αυτά και όπως είπα δεν είχα ιδέα για τη σύνδεση με τη βιομηχανία της μόδας».

ASTI_BTS_9_WEB_credit_McCann_Health_London


To μοντέλο του Rankin, η 59χρονη Patricia LeFranc προέρχεται από το Βέλγιο, είναι συγγραφέας και δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από τον πρώην εραστή της Richard Remes το 2009. Μετά την επίθεση, η Lefranc έπεσε σε κώμα για τρεις μήνες και χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο συνολικά εννέα μήνες, προσπαθώντας σιγά-σιγά να μάθει να ζει ξανά.

RAN11999_ASTI_4_019_F1_B_W-RGB_Ext_WEB


Η Patricia LeFranc,  προσπαθώντας να εξηγήσει το πως βρήκε το κουράγιο να το κάνει, μας δήλωσε: «Βρήκα το κουράγιο, χωρίς αμφιβολία επειδή στην προηγούμενη ζωή μου, ήμουν ήδη μια γυναίκα που το είχε, δεν έμεινα ποτέ χωρίς να κάνω τίποτα, αλλά δεν ήξερα ποτέ ότι αυτή η απόπειρα δολοφονίας με θειικό οξύ θα ήταν μια τεράστια μάχη, επειδή δεν είμαι η μόνη στον κόσμο. Δέχτηκα επειδή η φιλανθρωπική οργάνωση ASTI και ο κ. Jaf κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η ASTI είναι πολύ γνωστή και θα ήθελα πραγματικά να αναγνωριστεί η ASTI σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή υπάρχουν επιθέσεις όπως τη δική μου σε όλο τον κόσμο. Ασχολήθηκα με το βιβλίο εξαιτίας αυτού και, όλοι οι άνθρωποι στο πλατό ήταν πολύ ευγενικοί, συμπεριλαμβανομένου του Rankin. Είχα την επιλογή των φωτογραφιών και ήταν επίσης η πρώτη φορά που δέχτηκα να ποζάρω με κοντομάνικο μπλουζάκι, ώστε να φωτογραφίζεται και το πάνω μέρος του σώματός μου. Δυσκολεύτηκα να το κάνω, αλλά έπρεπε να το κάνω και για όλες τις άλλες γυναίκες, γιατί συχνά βλέπουμε το πρόσωπο. Ελπίζω πραγματικά το βιβλίο να είναι απίστευτα επιτυχημένο».

1248603_ASTI_DM_A4_DIGITAL_Final
ASTI_Photo_Cover_FINAL
RAN11999_ASTI_2_010_F1_B_W-RGB_Ext_WEB
RAN11999_ASTI_2_025_F1_B_W-RGB_Ext_WEB
RAN11999_ASTI_3_015_F1_B_W_Ext_WEB
RAN11999_ASTI_5_004_F1_B_W-RGB_WEB
RAN11999_ASTI_5_018_F1_B_W-RGB_WEB


 
To βιβλίο το βρίσκετε εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης