Τι λένε τα νύχια μας για την υγεία μας;

Τι λένε τα νύχια μας για την υγεία μας;

Μυκητιάσεις, δυσλειτουργία των νεφρών, ακόμα και σύμπτωμα covid-19 - Ένα παράθυρο προς την συνολική μας υγεία, φαίνεται να είναι τα νύχια μας, η κατάσταση των οποίων συνδέεται σύμφωνα με τους ειδικούς με πολλές παθήσεις, δυσλειτουργίες ή ανάγκες του οργανισμού μας

nails-arthrou
Το σώμα μας ξέρει πολλά και δυστυχώς συνήθως το παραβλέπουμε, μέχρι να είναι αρκετά αργά. Πολλές παθήσεις, αυτοάνοσα ή ασθένειες στέλνουν τα προειδοποιητικά τους σημάδια στον οργανισμό μας, μέχρι να φτάσουν σε σημείο όπου θα μας κάνουν να δυσλειτουργούμε. Τα νύχια μας φαίνεται να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, των προειδοποιητικών σημάτων, καθώς πολύ συχνά μπορεί να αλλάξουν χρώμα, σχήμα ή υφή, γεγονός που οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα της υγείας μας που μας απασχολεί, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε.

Ορισμένες μη φυσιολογικές εικόνες νυχιών μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, όπως ανεπάρκεια βιταμινών και χρόνιες παθήσεις. Συχνά βέβαια, τα προβλήματα των νυχιών οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική έκθεση στην υγρασία. Υγιή νύχια θεωρούνται εκείνα που είναι λεία και χωρίς αποχρωματισμό, αλλά αν υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά με την υφή και το χρώμα των δικών σας, αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση.
nails-health

Γιατί τα νύχια σας αλλάζουν χρώμα;

Τα κίτρινα νύχια είναι σχετικά συνηθισμένα να παρατηρηθούν και συνήθως προκαλούνται από έναν από τους εξής δύο παράγοντες: μόλυνση ή αντίδραση από κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείτε, όπως βερνίκι νυχιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το κίτρινο χρώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, ψωρίαση ή διαβήτη, αλλά θα συνοδεύεται με πολλά άλλα συμπτώματα.
nails__3_

Αν παρατηρείτε μαύρες γραμμές σε αυτά, τότε αυτό ονομάζεται αιμορραγία από σκλήθρα και μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές, κυρίως λόγω κάποιου τραύματος στο νύχι σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γραμμές θα μπορούσαν να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, της ενδοκαρδίτιδας ή του μελανώματος των νυχιών. Λογικά, στην πρώτη περίπτωση, οι γραμμές θα πρέπει να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου καθώς το νύχι σας μεγαλώνει, αν οφείλονται σε τραυματισμό. Αλλά αν δεν παρατηρήσετε καμία αλλαγή σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά αν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα, όπως φλεγμονή του δέρματος, νυχτερινές εφιδρώσεις ή αιμορραγία στο νύχι.
white-nails
Κλείσιμο

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι επίσης και οι λευκές κηλίδες στα νύχια, το οποίο συνήθως κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους από την παιδική μας ηλικία και μπορεί να υποδηλώνουν την έλλειψη ψευδαργύρου, μια αλλεργική αντίδραση, ή κάποιο τραυματισμό του νυχιού, ειδικότερα μετά από έντονο μανικιούρ. Η λύση εδώ είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από το βερνίκι ή άλλα προϊόντα και να αφήσετε το νύχι σας να αναπτυχθεί. Εάν οι κηλίδες παραμείνουν ή επανεμφανιστούν, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Διαφορετική υφή και αλλαγές στην όψη

Σύμφωνα με άρθρο της Washinghton Post, πολύ συχνά εμφανίζονται στα νύχια μας οριζόντιες ραβδώσεις, γνωστές ως γραμμές του Beau. Αυτές οι ραβδώσεις κατά μήκος του νυχιού εμφανίζονται όταν η ανάπτυξη των νυχιών διακόπτεται από μια σοβαρή ασθένεια ή χημειοθεραπεία. Έχουν επίσης περιγραφεί από ανθρώπους μετά τη πρόσληψη του ιού covid-19. Αντίστοιχα, οι σκούρες κάθετες ραβδώσεις, μπορεί να οφείλονται στο δάγκωμα των νυχιών αλλά και σε μόλυνση των καρδιακών βαλβίδων, σύμφωνα με το άρθρο.
nails__1_


Αν επίσης δεν παρατηρείτε τα λευκά μισοφέγγαρα στη βάση των νυχιών σας, τότε αυτό συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Αν ωστόσο, δείτε ότι εξαφανίζονται, ενώ ήταν ορατά για κάποιο διάστημα, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι υποσιτισμού, κατάθλιψης ή αναιμίας. Μια παρόμοια ασθένεια μπορεί να υποδηλώνουν και τα νύχια που εμφανίζουν στο κάτω μισό τους ένα έντονο γαλακτώδες λευκό και στο πάνω μισό τους, ένα καστανό ροζ χρώμα. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι το άτομο μπορεί να πάσχει από νεφροπάθεια, ενώ μερικές φορές, τα νύχια αυτά, που ονομάζονται αλλιώς, ως νύχια του Lindsay, επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Πώς να φροντίσω την υγεία των νυχιών μου;

Εάν τα νύχια σας εμφανίζουν κάτι από τα παραπάνω, χωρίς πρόσθετα συμπτώματα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως παρατηρήσετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα, όπως αδυναμία, απώλεια βάρους, πρήξιμο, ζαλάδα και νυχτερινές εφιδρώσεις, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για τις πιθανές αιτίες. Οι περισσότερες υποκείμενες αιτίες των προβλημάτων με τα νύχια είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν μόλις εντοπιστούν. Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση, μπορείτε να υιοθετήσετε διάφορες πρακτικές για να ενισχύσετε την υγεία τους.
nails__2_
food

Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε ολικής αλέσεως τροφές, φρούτα, και λαχανικά, θα έχετε συνήθως όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα νύχια σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια πολυβιταμίνη ειδική για ενίσχυση των νυχιών σας, αφού συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Μπορείτε επίσης να καταγράφετε τις αλλαγές που παρατηρείτε στα νύχια σας, αφού εκείνα από ότι φαίνεται, είναι αυτά που στο τέλος της ημέρας, αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο πρόληψης κάποιας πιο σοβαρής πάθησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης