Πωλείται η αγαπημένη έπαυλη του Μπομπ Ντίλαν στη Σκωτία
dilan-arthrou

Πωλείται η αγαπημένη έπαυλη του Μπομπ Ντίλαν στη Σκωτία

Με 12 αρχοντικά υπνοδωμάτια, πλούσιες ανέσεις και μια μαγική θέα στο κατάφυτο Εθνικό Πάρκο Κέρνγκορμς, η έπαυλη Aultmore στα Χάιλαντς πωλείται και δεν φημίζεται μόνο για τον διάσημο πρώην ιδιοκτήτη της

«Λοιπόν, η καρδιά μου είναι στα Χάιλαντς, ευγενικά και όμορφα / Το αγιόκλημα ανθίζει στον αέρα του άγριου δάσους / Καμπανούλες που λάμπουν εκεί που ρέουν τα νερά του Αμπερντίν / Λοιπόν, η καρδιά μου είναι στα Χάιλαντς όπου κι αν περιπλανιέμαι / Εκεί θα είμαι όταν με καλέσουν σπίτι», ερμήνευε ο Μπομπ Ντίλαν στο τραγούδι «Highlands» από το βραβευμένο με Grammy άλμπουμ «Time Out of Mind» του 1997. Εννιά χρόνια αργότερα, το 2006, ο Αμερικανός τραγουδοποιός θα αγόραζε το Aultmore House στα αγαπημένα του Χάιλαντς μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Ντέιβιντ έναντι 2,2 εκατ. λιρών. Τώρα, 17 χρόνια μετά, η έπαυλη βγαίνει ξανά στην αγορά για 3 εκατ. λίρες, με προτεινόμενη χρήση την ενοικίαση των χώρων του για διακοπές και εκδηλώσεις.

To Aultmore House είναι ένα διατηρητέο εδουαρδιανό αρχοντικό 12 υπνοδωματίων που βρίσκεται έξω από το χωριό Νέθι Μπριτζ και απλώνεται σε 25 κατάφυτα στρέμματα με θέα το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Σκωτίας, το περίφημο Κέρνγκορμς. Το οίκημα χτίστηκε μεταξύ του 1911 και του 1914 κατά παραγγελία του μεγαλέμπορου Αρτσιμπαλντ Μιριέλις, του οποίου οι πρόγονοι είχαν δημιουργήσει την τεράστια περιουσία τους στη Ρωσία δραστηριοποιούμενοι αρχικά στις εισαγωγές και εξαγωγές, πριν ιδρύσουν το πολυκατάστημα «M&M's» της Μόσχας, το οποίο λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Ο Μιριέλις, ο οποίος εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση στη Ρωσία, ανέθεσε στον γνωστό Βρετανό αρχιτέκτονα Πίτερ Κουένελ να σχεδιάσει το Aultmore House ως οικογενειακή θερινή κατοικία.





Δυστυχώς για τον ίδιο, μπόρεσε να χαρεί το σπίτι των ονείρων του μόνο για ένα καλοκαίρι, γιατί την επόμενη χρονιά έφυγε από τη ζωή. Καθώς ο θάνατός του συνέπεσε με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η χήρα του δυσκολεύτηκε να το πουλήσει μέχρι το 1922, όταν τελικά το ακίνητο αγοράστηκε από την οικογένεια Νίβισον. Οι νέοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε επεκτάσεις, για να δημιουργηθούν πρόσθετοι βοηθητικοί χώροι, υπνοδωμάτια για τα παιδιά και τις γκουβερνάντες τους και καταλύματα για το προσωπικό. Ακόμα και σήμερα ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος της επέκτασης εξακολουθούν να αναφέρονται ως «Η πλευρά των νταντάδων» και «Ο όροφος των νταντάδων». Το Aultmore House παρέμεινε στην ιδιοκτησία των Νίβισον για περίπου 50 χρόνια. Η αρχική χρήση του ήταν ως θερινή κατοικία και τόπος διοργάνωσης των πάρτυ τους.



Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το αρχοντικό μετατράπηκε σε κέντρο ανάρρωσης για τους τραυματίες από το μέτωπο. Στα 70s έγινε οικοτροφείο θηλέων, ενώ στα 90s λειτούργησε ως ξενοδοχείο, μέχρι που στο τέλος εκείνης της δεκαετίας εγκαταλείφθηκε και σχεδόν ερειπώθηκε. Το καλοκαίρι του 2000 η πολύπαθη έπαυλη απέκτησε νέα ζωή ως ξενοδοχείο ξανά, μέχρι που το ερωτεύτηκε ο Μπομπ Ντίλαν και αποφάσισε να το αγοράσει. Από το 2006 μέχρι και την προ COVID εποχή, ο τραγουδοποιός και ο αδελφός του επισκέπτονταν το σπίτι σχεδόν κάθε χρόνο και έμεναν για μερικές εβδομάδες. Στους χώρους του διέμενε μόνιμο προσωπικό που φρόντιζε την ιδιοκτησία και τη διατηρούσε σε άψογη κατάσταση. Αργότερα, όμως, ο Ντίλαν αποφάσισε να ενοικιάζει την κατοικία και τα παρακείμενα κτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για διακοπές και εκδηλώσεις για περίπου 900 λίρες την εβδομάδα.



Στον ιστότοπο του Aultmore House, οι δραστηριότητες στην περιοχή περιλαμβάνουν «πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα, σκι και γευσιγνωσία ουίσκι, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για ηρεμία και περισυλλογή». Η ίδια η κατοικία είναι αληθινό κόσμημα, διατηρώντας ατόφια τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία της εποχής, όπως ζωγραφισμένα ταβάνια, περίτεχνες καμάρες, ξύλινα δάπεδα και μαρμάρινα τζάκια.

Το ισόγειο περιλαμβάνει μια αίθουσα μπιλιάρδου, ένα σαλόνι, μια επίσημη τραπεζαρία, δύο κουζίνες, ένα γραφείο και ένα καθιστικό, ενώ τα υπνοδωμάτια απλώνονται στους επάνω ορόφους. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι εξωτερικοί χώροι, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν δύο κιόσκια, ένα σιντριβάνι, ένας περιφραγμένος κήπος και μια γραφική λίμνη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το λάτρεψε ο Μπομπ Ντίλαν, παρότι τελικά αποφάσισε να το πουλήσει. Αξίζει όμως τα λεφτά του και ως αγορά, αλλά και ως εκμετάλλευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης