Ο Εχίνος, το «Αρχιπέλαγος» και το επεισόδιο στη Θράκη το 2004

Ο Εχίνος, το «Αρχιπέλαγος» και το επεισόδιο στη Θράκη το 2004

Πώς παρουσίασε ο Τύπος της εποχής τα γεγονότα; - Τι έγινε στην πραγματικότητα – Πώς φυγαδεύτηκαν ηθοποιοί και τεχνικοί από τον Εχίνο – Τι δήλωσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος για τα γεγονότα του Εχίνου

exinos524353453
Στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έχουμε αναφερθεί σε αρκετά άρθρα μας, με πιο πρόσφατο αυτό με τίτλο: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Θράκης: Τι δείχνει το DNA για τη γενετική τους σχέση».

Σεβόμαστε και εκτιμούμε τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας και φυσικά τις θρησκευτικές τους ελευθερίες.

Ίσως έγιναν κάποια λάθη στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.

Άλλωστε το γεγονός ότι σήμερα ζουν στους τρεις νομούς της Θράκης περισσότεροι από 120.000 Μουσουλμάνοι, όταν το 1923, κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης ήταν γύρω στις 95.000, δείχνει ότι σίγουρα δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο εκδίωξής τους από την περιοχή.

Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για την εθνική ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, που έπεσε θύμα οργανωμένων διώξεων από το τουρκικό κράτος (π.χ. Σεπτεμβριανά 1955), με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μείνει στη γειτονική χώρα λίγες χιλιάδες Ελλήνων.

Πασχάλης Τερζής & Μαρίνα Μανωλάκου - Αρχιπέλαγος
Κλείσιμο



Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης (Τουρκόφωνοι ή Τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά), είναι φιλήσυχοι πολίτες, που συνυπάρχουν αρμονικά με τους Χριστιανούς συμπατριώτες μας της περιοχής.

Βέβαια, η Άγκυρα, χωρίς να νομιμοποιείται από κανένα διεθνές έγγραφο και καμία Συνθήκη, χαρακτηρίζει τη μειονότητα «τουρκική» και εμφανίζεται να προστάτιδα των Μουσουλμάνων της Θράκης. Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αποτελεί Δούρειο Ίππο της γειτονικής χώρας στη Θράκη. Κατευθυνόμενοι από αυτό, ορισμένοι Μουσουλμάνοι προσπαθούν κατά καιρούς να δημιουργήσουν προβλήματα από το μηδέν ή να παρουσιάσουν τα πράγματα με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί. Οι συγκεκριμένοι είναι ελάχιστοι και, συνήθως οι απόψεις και οι ενέργειές τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στη συντριπτική πλειοψηφία των Μουσουλμάνων.

1el11a

Εχίνος

Στις απολήψεις της δυτικής πλευράς της Ροδόπης, στον νομό Ξάνθης, βρίσκεται ο Eχίνος, ένα από τα Πομακοχώρια της Θράκης. Απέχει περίπου 26 χλμ. από την Ξάνθη και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 2.486 κατοίκους και θεωρείται το πνευματικό και οικονομικό κέντρο των Πομάκων της Ελλάδας.

Πιστεύεται ότι παλαιότερα ήταν χτισμένος σε ύψωμα νότια της σημερινής του θέσης και ταυτίζεται με το χωριό Sahin Adasi που αναφέρεται κατά το 1559 ως βακούφι στον καζά Κομοτηνής (πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ). Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Β. Συμεωνίδης στο «ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝΥΜΙΩΝ», στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, η κωμόπολη ονομαζόταν Sahin. Από το 1924, λέγεται Εχίνος πρόκειται για μετονομασία του τουρκικού Σαχίν στο «Εχίνος» (το οστρακόδερμο αχινός), για λόγους ηχητικής ομοιότητας.

Στη Θεσσαλία, κατά την αρχαιότητα, υπήρχε πόλη Εχίνος, την οποία αναφέρει ο Δημοσθένης. Οι κάτοικοί της κατά τον Προκόπιο (6ος αι.), ονομάζονταν Εχιναιείς.

Ο Εχίνος ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, καθώς στην κωμόπολη παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα κορωνοϊού και, δυστυχώς, κάποιοι απ’ τους κατοίκους του έχασαν τη ζωή τους. Ας ελπίσουμε ότι μόλις τερματιστεί η καραντίνα στην οποία έχει μπει ο Εχίνος, οι κάτοικοί του θα εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και δεν θα έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην κωμόπολη. Σήμερα, δεν θα ασχοληθούμε με τον κορωνοϊό και με τον Εχίνο, αλλά με ένα συμβάν που έγινε εκεί 16 χρόνια πριν και απασχόλησε όχι μόνο τα Μ.Μ.Ε., αν και το 2004 το ίντερνετ δεν είχε διαδοθεί ευρέως, αλλά και την ίδια την τότε Κυβέρνηση!

Πρόκειται για τα γεγονότα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στον Εχίνο, σκηνών από το σίριαλ «Αρχιπέλαγος».

«Αρχιπέλαγος»

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2004, ξεκίνησε να προβάλλεται στον ALPHA η σειρά «Αρχιπέλαγος». Η παραγωγή και η σκηνοθεσία, ήταν του δημιουργού πολλών τηλεοπτικών επιτυχιών Στράτου Μαρκίδη. Το σενάριο είχαν γράψει ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη. Σύμφωνα μ’ αυτό, μια μουσουλμάνα, η Σεϊντά (Νίνα Λοτσάρη), χωρίζει τον άντρα της και παντρεύεται έναν Έλληνα (Γιώργος Βογιατζής). Η υπόθεση του σίριαλ, εκτυλίσσεται στη Λέσβο.
arxipelagos

Μετά τον γάμο, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον γιο του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του (Θανάσης Ευθυμιάδης).

Δημιουργεί μαζί του κρυφή ερωτική σχέση. Όταν ξαφνικά ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια διλήμματα. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν επίσης ο Τόνυ Δημητρίου, η Δέσποινα Μοίρου, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, ο τουρκομαθής, αξέχαστος Μιχάλης Γιαννάτος, η Πέρυ Ποράβου κ.ά. Η σειρά σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ το τραγούδι των τίτλων του σίριαλ, που έχει φυσικά τον τίτλο «Αρχιπέλαγος», ερμήνευσαν ο μεγάλος Πασχάλης Τερζής και η Μαρίνα Μανωλάκου, τραγουδιέται μέχρι σήμερα. Τη μουσική του έχει γράψει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μέλος των θρυλικών «Παιδιών απ’ την Πάτρα» και τους στίχους, ο Κώστας Μπαλαχούτης.

Τα σχέση έχει όμως ο Εχίνος με το «Αρχιπέλαγος»;

Τον Νοέμβριο του 2004, ηθοποιοί και τεχνικοί της σειράς, πήγαν στην ξανθιώτικη κωμόπολη για κάποια γυρίσματα.

Επρόκειτο για κάποιες σκηνές με φόντο, κυρίως, το Πράσινο Τζαμί του Εχίνου. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που πήγαν στον Εχίνο, ήταν ο διεθνούς φήμης, Γιώργος Βογιατζής, ο Θανάσης Ευθυμιάδης, η Νίνα Λοτσάρη, η Δέσποινα Μοίρου, που υποδυόταν μια Τουρκάλα, την Τανσού κ.ά. Όταν έφτασε το συνεργείο στον Εχίνο, η υποδοχή από τους ντόπιους ήταν εγκάρδια.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004, ήταν προγραμματισμένα τα βασικά γυρίσματα για τη σειρά, τα οποία δεν εξελίχθηκαν καθόλου ομαλά. Ας δούμε τι γράφει το ρεπορτάζ των «Νέων», την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004.

Να σημειώσουμε ότι, λίγο πολύ, τα ίδια γράφτηκαν και στις υπόλοιπες εφημερίδες της εποχής και μεταδόθηκαν στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
1el11b

Τι γράφτηκε ότι έγινε στον Εχίνο το 2004

Τα γυρίσματα, ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι κάτοικοι του Εχίνου, η ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου, που για τις ανάγκες των γυρισμάτων φορούσε μόνο εσώρουχα, έβαλε ένα παλτό και μπήκε στο τζαμί, διαπράττοντας έτσι ποινικό αδίκημα. Κάποια νεαρά παιδιά, αντιλήφθηκαν το γεγονός και ενημέρωσαν τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έσπευσαν εξοργισμένοι στο Πράσινο Τζαμί. Κινήθηκαν απειλητικά κατά των ηθοποιών, μάλιστα οι Γιώργος Βογιατζής και Θανάσης Ευθυμιάδης χτυπήθηκαν. Προκλήθηκαν ζημιές στον εξοπλισμό του συνεργείου, οι άνθρωποι του οποίου βρέθηκαν ξαφνικά «πολιορκημένοι» από 2.000 Μουσουλμάνους. Οι πέντε αστυνομικοί που υπηρετούσαν στον Εχίνο, έκαναν τα πάντα για να προστατεύσουν τα μέλη του συνεργείου και τελικά κατάφεραν να οδηγήσουν ηθοποιούς και τεχνικούς στο Αστυνομικό Τμήμα της κωμόπολης. Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι πολιόρκησαν και το Αστυνομικό Τμήμα πετροβολώντας το κτίριο ενώ συνέχιζαν να προκαλούν φθορές στα αυτοκίνητα του συνεργείου.

Τελικά, μετά από εφτά ώρες τα μέλη του συνεργείου ζήτησαν συγγνώμη από τον ιμάμη της περιοχής στον οποίο μάλιστα παρέδωσαν και τις κασέτες με το υλικό που είχαν τραβήξει για να αποδείξουν ότι δεν υπήρχαν σκηνές προσβλητικές για το Ισλάμ. Γράφτηκε ότι οι Μουσουλμάνοι είχαν ενοχληθεί όταν το προηγούμενο βράδυ, στο επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε, η Νίνα Λοτσάρη έπινε αλκοόλ, κάτι ανεπίτρεπτο για τη μουσουλμανική θρησκεία.

Τι έγινε πραγματικά στον Εχίνο το 2004

Τελικά, οι υπεύθυνοι του συνεργείου κατάφεραν να φύγουν (στο ρεπορτάζ δεν αναφέρεται πώς). Υπήρξε παραπομπή ορισμένων στο αυτόφωρο και κάπως έτσι επήλθε η ηρεμία. Τα γεγονότα όμως δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται στα ρεπορτάζ της εποχής. Στο τέλος του άρθρου, τα «ΝΕΑ» αναφέρουν ότι «Στον Εχίνο βρίσκονταν χθες (σημ. 16/11/2004) με αφορμή το Μπαϊράμι, ο Τούρκος πρόξενος Ορ. Γιαρντίν, ο αντιδήμαρχος Μύκης Τ. Μουσταφά ,ενώ λίγο αφότου ξέσπασαν τα επεισόδια, στον οικισμό μετέβη όλη η ηγεσία της μουσουλμανικής μειονότητας με επικεφαλής τον βουλευτή της Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ και τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης-Ροδόπης Κ. Τουρκές καθώς και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης».
exinos_xanthis_epeisodia_arxipelagos

Να σημειώσουμε ότι ο Ιλχάν Αχμέτ, το 2004-2007 ήταν βουλευτής της ΝΔ, το 2015-2017, βουλευτής με το «Ποτάμι», το 2017-2019, εντάχθηκε στη ΔΗΣΥ, ενώ από το τον Ιούλιο του 2019 είναι βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση βουλευτή, με προσωπικό κοινό, που τον ακολουθεί σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει!

Ακόμα κι όταν εντάχθηκε στη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, πήρε 11.207 ψήφους, αλλά δεν εκλέχθηκε, καθώς το κόμμα της τέως υπουργού δεν συγκέντρωσε ποσοστό 3% για να μπει στη Βουλή.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στον Εχίνο, τον Νοέμβρη του 2004. Στον Εχίνο, δεν πήγαν 30 άτομα, όπως γράφτηκε στα Μ.Μ.Ε. της εποχής, αλλά λιγότεροι. Οι υπεύθυνοι παραγωγής, είχαν φροντίσει να πάρουν όλες τις απαραίτητες άδειες για τα γυρίσματα.

Τα μέλη του συνεργείου της σειράς «Αρχιπέλαγος», που την προηγούμενη ημέρα έκαναν ρεπεράζ(αναζήτηση κατάλληλων χώρων για γυρίσματα) στην Ξάνθη, πήγαν στον Εχίνο χωρίς φώτα, που είναι απαραίτητα για γυρίσματα σε εσωτερικούς χώρους. Οι θρησκευτικές αρχές του Εχίνου, υποδέχθηκαν εγκάρδια τα μέλη του συνεργείου, ενώ ο ιμάμης της κωμόπολης, ζητούσε επίμονα από τα μέλη του να γυρίσουν πλάνα από το εσωτερικό του τζαμιού.

Οι τεχνικοί τον ευχαρίστησαν και του εξήγησαν ότι αυτό είναι αδύνατο, άλλωστε πήγαν στον Εχίνο για εξωτερικά γυρίσματα. Την ημέρα των γυρισμάτων έβρεχε κατά διαστήματα. Τα γυρίσματα γίνονταν με διακοπές. Ηθοποιοί και μέλη του συνεργείου βρήκαν «καταφύγιο» κάτω από ένα στέγαστρο. Κάποιοι νεαροί, παρενοχλούσαν τις γυναίκες ηθοποιούς, Νίνα Λοτσάρη, Δέσποινα Μοίρου και τη σύντροφο, νυν σύζυγο, του Γιώργου Βογιατζή Diana Scorits, που τον ακολούθησε στον Εχίνο. Η Δέσποινα Μοίρου φυσικά, ούτε με εσώρουχα περιφερόταν, ούτε μπήκε ποτέ στο τζαμί.

Ίσως οι γυναίκες ενοχλήθηκαν και είπαν κάποια πράγματα στους νεαρούς Πομάκους, οι οποίοι έσπευσαν να πουν στους συγχωριανούς τους ότι μια γυναίκα μπήκε «απρεπώς ενδεδυμένη» στο τζαμί. Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. Κάποιοι ηθοποιοί και τεχνικοί πρόλαβαν να φύγουν, όμως τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου, πέρασαν εφιαλτικές στιγμές. Κάποια στιγμή, ο διευθυντής παραγωγής τηλεφώνησε έντρομος στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, λέγοντας ότι πάνε να αναποδογυρίσουν το αυτοκίνητό τους και να τους βάλουν φωτιά, καθώς αφαίρεσαν την τάπα της βενζίνης και με τη χρήση αναπτήρων, να τους κάψουν ζωντανούς . Πραγματικά, παρενέβησαν οι αστυνομικοί του Εχίνου που κατάφεραν να μεταφέρουν τα άτομα του συνεργείου και τους ηθοποιούς στο Αστυνομικό Τμήμα της κωμόπολης. Ορισμένοι ηθοποιοί, όντως ξυλοκοπήθηκαν. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και το θέμα έφτασε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια… Από την εταιρεία παραγωγής στην Αθήνα, στάλθηκε φαξ στον Εχίνο που ξεκινούσε με τη φράση «Σας αγαπάμε» και στο οποίο οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ζητούσαν συγγνώμη αν έγινε κάτι προσβλητικό και ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια διάθεση. Το πλήθος όμως, παρέμενε συγκεντρωμένο και απειλητικό, εκτοξεύοντας υβριστικά συνθήματα για τις γυναίκες ηθοποιούς. Τα κανάλια έκαναν στα βραδινά δελτία ζωντανές συνδέσεις με τον Εχίνο και το εξαγριωμένο πλήθος πολιορκούσε το Αστυνομικό Τμήμα. Τελικά, μετά από λίγη ώρα, εμφανίστηκε στον Εχίνο ένα βανάκι, που πάρκαρε έξω ακριβώς, σύριζα από το Αστυνομικό Τμήμα. Κατέβηκαν από αυτό μερικοί «χτιστοί», «ντούκια» όπως θα έλεγαν κάποιοι άλλοι. Αφού έριξαν μερικές ψιλές στους πλέον θερμόαιμους κατοίκους του Εχίνου, φυγάδευσαν σε χρόνο dt(2 λεπτά) ηθοποιούς και συνεργείο. Οι συγκεντρωμένοι, μετά από αυτό, διαλύθηκαν ήσυχα… Κάπου εκεί, τελείωσε η υπόθεση με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο να δηλώνει ότι ο σεβασμός όλων των χώρων λατρείας, «αποτελεί θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και της ελληνικής Πολιτείας». Επρόκειτο για μία μάλλον άστοχη δήλωση…
ΙΛΧΑΝ-ΑΧΜΕΤ

Τι έγινε στον Εχίνο πραγματικά; Επιχειρήθηκε να στηθεί προβοκάτσια στον, με αφορμή τα γυρίσματα της σειράς «Αρχιπέλαγος». Φυσικά, από την τουρκική πλευρά. Έτσι εξηγείται και η παρουσία σημαινόντων στελεχών της μειονότητας, αλλά και του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή στο Πομακοχώρι. Ευτυχώς, η ελληνική πλευρά αντέδρασε σωστά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το σίγουρο είναι, ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, θεώρησαν προσβλητικό μια Τουρκάλα να έχει σχέσεις με δύο Έλληνες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, προβαλλόταν σειρά σε άλλο κανάλι, όπου ο Μουσουλμάνους Μέμος Μπεγνής, είχε σχέσεις με την Χριστιανή Θάλεια Ματίκα…

Κλείνοντας, να εκφράσουμε μια υποθετική απορία.

Ένα τουρκικό συνεργείο, πηγαίνει στην Ίμβρο για γυρίσματα κάποιου σίριαλ κοντά σε μια χριστιανική εκκλησία. 100-200 Έλληνες εξαγριωμένοι, πολιορκούν το συνεργείο και τους ηθοποιούς.

Ποια θα ήταν η τύχη τους; Πώς θα τους αντιμετώπιζε το καθεστώς Ερντογάν;

Δυστυχώς, τα ελληνικά Μ.Μ.Ε., το 2004 δεν παρουσίασαν σωστά τα γεγονότα. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πουν ότι γυρίστηκε πορνό (!) στον Εχίνο.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Θα ήταν αδιανόητο π.χ. για τον Γιώργο Βογιατζή, με τεράστια διεθνή καριέρα ή τον Θανάση Ευθυμιάδη και τους άλλους ηθοποιούς, να γυρίσουν πορνό σε θρακική μουσουλμανική κωμόπολη και, φυσικά, οπουδήποτε αλλού.

Οι πρωταίτιοι των επεισοδίων δικάστηκαν και τιμωρήθηκαν με πολύ μικρές ποινές.

Για να γράψουμε το άρθρο αυτό, μιλήσαμε με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι έγινε στον Εχίνο, ζήτησαν όμως να τηρηθεί η ανωνυμία τους και το σεβόμαστε απόλυτα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόμβες Μιωνή: Ο Παππάς μου είπε ότι ο Παπαγγελόπουλος έχει ατζέντα και κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά, έχω καταγράψει τη συνομιλία

Οι σέξι κατάσκοποι, ο Πούτιν και τα δηλητήρια της KGB που καθήλωσαν τους Βρετανούς

Βασανισμός 83χρονης στην Πρέβεζα: Είχε αποπειραθεί και πέρυσι να την βιάσει ο Πακιστανός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης