Αφιέρωμα: Όταν ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό του «Γουέμπλεϊ»

Αφιέρωμα: Όταν ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό του «Γουέμπλεϊ»

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια ο Παναθηναϊκός έπαιζε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ

paos1
Μοιάζει αδύνατο στις μέρες μας να επαναληφθεί. Κι όμως, σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια μια ελληνική ομάδα διεκδικούσε τον μεγαλύτερο τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήταν 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο «Γουέμπλεϊ» τον μεγάλο Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, καταλαμβάνουν το Λονδίνο για να ζήσουν την ιστορική στιγμή. Πίσω στην πατρίδα, υπό καθεστώς χούντας, η ΕΙΡΤ δίνει την έκταση που του αρμόζει στο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Το σκορ ανοίγει μόλις στο 5ο λεπτό από τον-μακαρίτη σήμερα-Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός ανοίγεται, βγαίνει στην επίθεση και χάνει ευκαιρίες, όμως στο 87ο, με αυτογκόλ του Καψή (παρεμβαίνει και αλλάζει την πορεία της μπάλας σε σουτ του Χάαν) όλα τελειώνουν… Μικρή σημασία έχει το τελικό 2-0. Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου έχει καταγραφεί και μοιάζει δύσκολο, για να μην πούμε απίθανο, όχι μόνο να ξεπεραστεί, αλλά έστω και να επαναληφθεί.

Το «Βήμα» της επόμενης μέρας περιγράφει με σαφήνεια το συναίσθημα της ήττας από τον Άγιαξ: «Ήταν πολύ όμορφο για να είναι αληθινό». Η «L’ Equipe» κάνει λόγο για το «ελληνικό θαύμα, που όμως δεν… ολοκληρώθηκε», για «τους Έλληνες που έκαναν τους Ολλανδούς να τρέμουν…», και για τον Μίμη Δομάζο που «…γοήτευσε τον ναό του ποδοσφαίρου!». Η ιταλική «Corriere» γράφει ότι «οι πεισματάρηδες Έλληνες δεν άντεξαν» ενώ η αγγλική «Daily Mail» είναι ακόμα πιο κολακευτική: «Ο Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».

Φεύγοντας πάντως από το Λονδίνο ο Παναθηναϊκός πήρε στις αποσκευές του ένα… μικρό Κύπελλο. Αυτό του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης που κατέκτησε ο Αντώνης Αντωνιάδης με τα 10 γκολ που πέτυχε.


Κλείσιμο
gia1
gia2

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ 


2 Ιουνίου 1971 
Στάδιο Γουέμπλεϊ 
Εισιτήρια 83.179 
Διαιτητής Τέϊλορ (Αγγλία) 
Βοηθοί Χόλεϊ, Πάτριτζ (Αγγλία) 

ΑΓΙΑΞ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0 

Σκόρερ 5΄ Φαν Ντάϊκ, 87΄ Καψής (αυτογκόλ) 

ΑΓΙΑΞ (Μίχελς): Στούι, Νέεσκενς, Χουλσόφ, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Ράιντερς (46΄ Μπλάκενμπουργκ), Μιούρεν Χ., Σβαρτ (46΄Χάαν), Κρόιφ, Φαν Ντάϊκ, Κάϊζερ. 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής, Σούρπης, Βλάχος, Καμάρας, Ελευθεράκης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Φυλακούρης. 

nik1




Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ 

ΖΕΝΕΣ ΕΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2 

Η αρχή έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 στο Λουξεμβούργο, όπου ο πρωταθλητής Ελλάδας νίκησε εύκολα τη Ζενές Ες με γκολ των Αντωνιάδη (6΄) και Ελευθεράκη (35΄). Ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη των πρασίνων στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό ο ενθουσιασμός στην ομάδα ήταν μεγάλος, έστω και αν ο αντίπαλος δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός. 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΕΝΕΣ ΕΣ 5-0 

Η ρεβάνς στις 28 Σεπτεμβρίου είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Με ένα γκολ του Ελευθεράκη στο (17΄) και τέσσερα του Αντωνιάδη (27΄, 30΄, 37΄, 58΄) το «Τριφύλλι» πέτυχε μια ευρεία νίκη, που ήταν η απαρχή των επιτυχιών που θα ακολουθούσαν… 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΣΛΟΒΑΝ 3-0 

Στο δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας, η οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων! Έτσι ήταν φυσικό οι φίλοι του Παναθηναϊκού να «παγώσουν» στην αρχή αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού φρόντισαν να τους «ζεστάνουν» με ένα πολύ καλό παιχνίδι που συνοδεύτηκε από μία επιβλητική και καθαρή νίκη με 3-0 (21 Οκτωβρίου 1970). Τα γκολ του θριάμβου πέτυχαν οι Δομάζος (3΄), Αντωνιάδης (55΄) και Δεληγιάννης (88΄). 

ΣΛΟΒΑΝ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1 

Μετά τη μεγάλη νίκη της Αθήνας όλοι αντιμετώπισαν τη ρεβάνς με υψηλό ηθικό και πλήρη αισιοδοξία, αφού το 3-0 δεν ήταν εύκολο ν΄ ανατραπεί. Στις 4 Νοεμβρίου 1970, μέσα στο παγωμένο γήπεδο της Μπρατισλάβα, ο Παναθηναϊκός επέβαλε την παρουσία του, ισοφάρισε με τον Αντωνιάδη (52΄) το γκολ με το οποίο είχαν προηγηθεί οι γηπεδούχοι (33΄ Μέντβιντ με σουτ), και τελικά (μολονότι αγωνίστηκε με τον τραυματισμένο Καμάρα σε ένα μεγάλο μέρος του ματς), κατάφερε να πάρει την πρόκριση αφού οι Τσεχοσλοβάκοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να πάρουν απλά μία νίκη γοήτρου χάρις σε ένα τέρμα του Γιαν Τσάπκοβιτς στο 58΄. 

ΕΒΕΡΤΟΝ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1 

Η νέα κλήρωση έφερε νέα παγωνιά στους φίλους της ομάδας, αφού η τύχη έστειλε στο δρόμο του Παναθηναϊκού την τρομερή πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον. Ο «Πάντσο» όμως είχε τα σχέδιά του. Ακολουθώντας έξυπνη τακτική στο Λίβερπουλ (9 Μαρτίου 1971), κατάφερε όχι μόνο να μη χάσει η ομάδα του, αλλά και να απειλήσει τους γηπεδούχους με ήττα. Συγκεκριμένα, ο Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα (φοβερή σύμπτωση αφού η ώρα ήταν 9 ακριβώς και ο αριθμός της φανέλας επίσης το 9), και οι Άγγλοι ισοφάρισαν στο…92΄ με αντικανονικό τέρμα (έγινε φάουλ στον Οικονομόπουλο που δεν δόθηκε). Το 1-1 πάντως αναθέρμανε τις ελπίδες του «Τριφυλλιού» αφού αρκούσε και μια ισοπαλία χωρίς τέρματα για να δώσει την πρόκριση. 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΕΒΕΡΤΟΝ 0-0 

Η ρεβάνς που έγινε στις 24 Μαρτίου 1971 στο γήπεδο της Λεωφόρου, θύμιζε πυρακτωμένο καμίνι από τη μεγάλη προσέλευση και το πάθος των φιλάθλων. Διαθέτοντας τεράστια αποθέματα δυνάμεων, ο Παναθηναϊκός πέτυχε αυτό που επιδίωκε (λευκή ισοπαλία), αφού προηγουμένως είχε χάσει πολλές κλασικές ευκαιρίες να πετύχει κάποιο τέρμα, ενώ είχε και δοκάρι σε μακρινό σουτ του Μίμη Δομάζου. Οι πανηγυρισμοί των πράσινων φιλάθλων ήταν ακόμα πιο έντονοι μετά τη νέα μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους που τους έφερε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Από εδώ και στο εξής ότι έκανε ο Παναθηναϊκός συνέβαινε πρώτη φορά από Ελληνική ομάδα! Και θα είχε και συνέχεια… 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-1 

Επόμενος αντίπαλος ο πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας Ερυθρός Αστέρας. Γιουγκοσλαβική σχολή, Μίλαν Μίλιανιτς ο προπονητής, Ντουίκοβιτς ο τερματοφύλακας, Όστοιτς, Κάρασι και Φιλίποβιτς μπροστά και με επιθετική φιλοσοφία (σύστημα 4-2-4), πώς να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά. Ο Πούσκας όμως το βιολί του: «Παιδιά, ένδεκα αυτοί, ένδεκα κι εμείς». Στο ΄πρώτο παιχνίδι στο Βελιγράδι (14 Απριλίου 1971) στο στάδιο Μαρακανά παρουσία 89.400 θεατών, η κατάσταση έδειχνε τραγική. Καλοί οι Γιουγκοσλάβοι, αλλά τα αλλεπάλληλα λάθη των πρασίνων έφεραν τη συντριβή με 4-1. Ήταν μια άτυχη μέρα για την άμυνα του ΠΑΟ και ειδικότερα για τον Τάκη Οικονομόπουλο. Όλοι οι μεγάλοι τερματοφύλακες δικαιούνται μία κακιά στιγμή. Ευτυχώς ο Καμάρας πέτυχε ένα τέρμα (στο 3-0) που τελικά αποδείχτηκε «χρυσό»… 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0 

Στις 28 Απριλίου 1971 στο γήπεδο της Λεωφόρου παρουσία 25.010 θεατών, έγινε αυτό που λίγοι περίμεναν να συμβεί αλλά στο βάθος όλοι ήλπιζαν. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Αστέρα με γκολ από τα…αποδυτήρια (2΄ Αντωνιάδης), και όλα έμοιαζαν μαγικά έως τη στιγμή που ο Βασίλης Κωνσταντίνου έκανε την απόκρουση του αγώνα (ίσως και της ζωής του) σε ένα δύσκολο γωνιακό σουτ του Κάρασι στο 74΄. Ενδιάμεσα ο Αντωνιάδης (54΄) και ο Καμάρας (68΄) είχαν στείλει στα ουράνια όλη τη Ελλάδα! Η πρόκριση στο μεγάλο τελικό της 2ας Ιουνίου 1971 ήταν γεγονός!! 


Διαβάστε περισσότερα στο www.sport-fm.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης