Η “Αll Star” ομάδα του Ομπράντοβιτς: 26 χρόνια, 12 παίκτες, 1 αφεντικό!

Η “Αll Star” ομάδα του Ομπράντοβιτς: 26 χρόνια, 12 παίκτες, 1 αφεντικό!

Ως κορυφαίος προπονητής, για 26 χρόνια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δημιούργησε πολλές σπουδαίες ομάδες. Αυτή τη φορά δημιουργήσαμε εμείς το καλύτερο ρόστερ με παίκτες του, την ομάδα επίλεκτων του Ομπράντοβιτς! Ετοιμαστείτε για μία σούπερ ομάδα γεμάτη με κορυφαίους παίκτες, ιστορικές εμπειρίες και φυσικά πολλούς τίτλους!

zeljko-obradovic-fenerbahce-dogus-625x375
Ως κορυφαίος προπονητής, για 26 χρόνια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δημιούργησε πολλές σπουδαίες ομάδες. Αυτή τη φορά δημιουργήσαμε εμείς το καλύτερο ρόστερ με παίκτες του, την ομάδα επίλεκτων του Ομπράντοβιτς! Ετοιμαστείτε για μία σούπερ ομάδα γεμάτη με κορυφαίους παίκτες, ιστορικές εμπειρίες και φυσικά πολλούς τίτλους!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μία από τις σημαντικότερες φιγούρες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αν όχι η σημαντικότερη.

Από την πρώτη ημέρα, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει καριέρα ως κόουτς το 1991, όλα όσα άλλαξαν και παρέμεναν σταθερά στην ήπειρο είχαν να κάνουν με εκείνον. Η πορεία της καριέρας του είναι ασύγκριτη τόσο για τους υπόλοιπους θρυλικούς Ευρωπαίους προπονητές όσο για αυτούς που θα ακολουθήσουν.

17 Final Four στην Ευρωλίγκα, 9 ευρωπαϊκοί τίτλοι σε 26 χρόνια και 36 συνολικά! Ένας άνθρωπος που φέρνει δόξα όπου πάει, όποτε και να πάει. Ένας άνθρωπος που οδήγησε το νεότερο ρόστερ στην ιστορία της Παρτιζάν στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Ένας άνθρωπος που έφερε αξέχαστες διακρίσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας άνθρωπος που μετέτρεψε τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκή δυναστεία. Ένας άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο του τουρκικού μπάσκετ.

Κλείσιμο
Στις μεγάλες και συνεχόμενες επιτυχίες του συνέβαλαν πολλές σπουδαίες ομάδες και μεγάλοι παίκτες. Στοιχεία που συνόδευσαν επίσης τον Ομπράντοβιτς όπου πήγε.

Επέλεξε, εξέλιξε και βελτίωσε τους καλύτερους οδηγώντας τους στην κατάκτηση τίτλων. Χρησιμοποιώντας τους κορυφαίους παίκτες δημιούργησε μερικές από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ωστόσο, εμείς δημιουργήσαμε μία ακόμα καλύτερη ομάδα, την ομάδα επίλεκτων του Ομπράντοβιτς. Ένα ρόστερ που υποθετικά θα λειτουργούσε ως σύνολο.

Κυρίες και κύριοι, αυτό είναι το καλύτερο δυνατό ρόστερ από τις ομάδες του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

PG: Δημήτρης Διαμαντίδης #13 (Αρχηγός)

Σεζόν μαζί: Από το 2004 μέχρι το 2012
Τίτλοι μαζί: 3 Ευρωλίγκες, 7 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 6 Κύπελλα Ελλάδας

diamantidis_obradovic


Το δίδυμο “πατέρα-γιου” του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Μοιράστηκαν μία μοναδική ιστορία, που ξεκίνησε το 2004 και διήρκησε μέχρι το 2012. Αν και εκτενής, η ιστορία δεν έχει μονάχα επιτυχίες και δόξες.

Είχε σκαμπανεβάσματα, όπως όλες οι ξεχωριστές νικηφόρες πορείες.

Ο Ομπράντοβιτς και ο Διαμαντίδης βρέθηκαν μαζί σε Final Four για τελευταία φορά το 2012 και ο “3D” έπαιξε ένα από τα χειρότερα ματς της καριέρας του σε Final Four. Επικρίθηκε ο Σέρβος τεχνικός, επειδή του έδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη, όταν τα αποτελέσματα των “πράσινων” δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Αυτό, όμως, έκανε την κοινή τους πορεία ξεχωριστή. Όχι τόσο οι επιτυχίες όσο η εμπιστοσύνη που είχαν ο ένας για τον άλλον, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Ό,τι ζητούσε ο Ομπράντοβιτς, ο Διαμαντίδης το έκανε. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση και η πίστη είναι που οδήγησαν τον Ομπράντοβιτς στα εξής λόγια:

“Οι Σάσα Τζόρτζεβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Δημήτρης Διαμαντίδης είναι οι τρεις παίκτες, τους οποίους έπρεπε μονάχα να κοιτάξω, ώστε εκείνοι να καταλάβουν τι ήθελα από αυτούς”.

PG: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους #19

Σεζόν μαζί: Από το 2007 μέχρι το 2010 και το 2011-12
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 3 Κύπελλα Ελλάδας

Zeljko_Obradovic_Sarunas_Jasikevicius-625x375


Δύο μπασκετικές ιδιοφυίες που πρώτα συγκρούστηκαν και ακολούθως βρήκαν τον τρόπο να κατανοήσουν και να μάθουν σταδιακά ο ένας από τον άλλον.

Αρχικά, η σχέση τους δεν ήταν τόσο λαμπρή όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο Σάρας μόλις είχε επιστρέψει από το NBA στην Ευρώπη μέσω του Παναθηναϊκού. Οι τρεις κορυφαίοι γκαρντ της εποχής και στη συνέχεια της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Σάρας, ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης συνέθεσαν μία τριάδα υπό την τεχνική ηγεσία του Ομπράντοβιτς.

Η χημεία τους στο παρκέ ήταν υπό αμφισβήτηση. Τα προβλήματα του Σάρας στην άμυνα τρέλαιναν τον Ομπράντοβιτς. Από την άλλη, ο Σάρας, όπως το συνήθιζε, θεωρούσε τα μοναδικά χαρίσματά του σημαντικά.

Ένα κομμάτι ήταν το σημαντικότερο για αμφότερους, οι νίκες. Γι’ αυτό ο Γιασικεβίτσιους προσαρμόστηκε στον ρόλο που του σχεδίασε ο Σέρβος τεχνικός, αν και ήταν εντελώς διαφορετικός σε σχέση με εκείνον που είχε ως MVP του Final Four τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Στον ιστορικό τελικό του 2009 ήταν ένας από τους πιο υποτιμημένους ήρωες του τέταρτού του τίτλου σε Final Four.

Το Final Four του 2012 τελείωσε με απογοήτευση για αμφότερους, αλλά η απόφαση του Ομπράντοβιτς να τον φέρει πίσω το 2012-12 και η εμφάνιση του Σάρας εναντίον της Μακάμπι έδειξαν πως αυτά τα δύο μπασκετικά μυαλά είχαν βρει πια κοινό έδαφος.

PG: Σάσα Τζόρτζεβιτς #10

Σεζόν μαζί: Το 1991-92 (από το 1984 μέχρι το 1991 συμπαίκτες)
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 3 Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 3 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας

CeT6ulgWAAAjZZi


Το 1992, πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε μία ομάδα, την οποία δεν περίμενε κανείς. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών του ρόστερ ήταν μόλις 22, ενώ δεν μπορούσαν να παίξουν στην έδρα τους λόγω του πολέμου εντός των συνόρων της πατρίδας τους.

Ένα παραμύθι έγινε πραγματικότητα. Όλοι ήταν εναντίον τους, αλλά οι παίκτες ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια.

Ο Ομπράντοβιτς και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν δύο από τους τρεις πρωταγωνιστές του παραμυθιού. Ο Τζόρτζεβιτς ήταν ο ηγέτης της ομάδας, ο άνθρωπος ο οποίος πήρε το μυθικό σουτ, που έφερε τον τίτλο. Ο μόλις 32άχρονος Ομπράντοβιτς ήταν νέος, αλλά αποφασισμένος να οδηγήσει την ομάδα στη δόξα παρά τις αντιξοότητες.

Η ξεχωριστή σχέση τους μπορεί να περιγραφεί με τον καλύτερο τρόπο από ένα περιστατικό, το οποίο δεν ήταν γνωστό πριν το πει ο Τζόρτζεβιτς στον Uğur Ozan Sulak:

“Σε ματς των playoffs, προημιτελικός αν δεν κάνω λάθος, έκανα κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε. Με κάλεσε δίπλα του και με έδειξε με το δάχτυλό του. Μερικές εβδομάδες πριν κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο. Πήγα στα αποδυτήρια.

Μετά το τέλος του αγώνα με πλησίασε. Με κοίταξε από την άλλη άκρη των αποδυτηρίων. Τον κοίταξε και εγώ. Μου χαμογέλασε. Με αγκάλιασε και έβαλε τα κλάματα. Μου είπε: “Σάσα, συγνώμη. Εγώ φταίω για όλα”. Του ζήτησα και εγώ συγνώμη. Αγκαλιαστήκαμε και κλάψαμε για μερικά λεπτά. Το έκανε αυτό σε μένα, που ήμουν ο καλύτερός του φίλος, αλλά ήταν μήνυμα για όλη την ομάδα. Ο Ομπράντοβιτς συμπεριφέρθηκε έτσι στον αρχηγό της ομάδας, έναν από τους καλύτερους παίκτες του, με τον οποίο μέχρι πρότινος μοιραζόταν το δωμάτιο στις αποστολές. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην το κάνει και σε σένα”.

G: Βασίλης Σπανούλης #6

Σεζόν μαζί: Το 2005-2006 και το 2007-2010
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 3 Κύπελλα Ελλάδας

ac718117d5144c969bad32123d2dffd9


Ναι, το ξέρουμε. Η ιστορία του Σπανούλη με τον Ομπράντοβιτς δεν είναι εκείνη που θα προτιμούσε κανείς να αφηγηθεί, αλλά οι περισσότερες ομάδες έχουν μία όχι και τόσο καλή σχέση του προπονητή με το αστέρι της. Στην ομάδα μας, αυτό το αστέρι είναι ο Βασίλης Σπανούλης!

Έπειτα από τέσσερις πετυχημένες σεζόν στο Μαρούσι, ο Σπανούλης συμφώνησε με την ομάδα του Ομπράντοβιτς το 2005. Η κοινή τους πορεία δεν ήταν τόσο τέλεια. Μέχρι το 2009, όταν ο Ομπράντοβιτς κέρδισε τον Έτορε Μεσίνα μία ακόμα φορά στο Βερολίνο με την πολύτιμη βοήθεια του MVP του Final Four, τον Σπανούλη.

Ο “V-Span”, ο οποίος ήθελε να είναι πάντα ο ηγέτης, δεν άντεξε υπό τους όρους του Ομπράντοβιτς και με μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάκσετ συμφώνησε με τον άμεσο αντίπαλο των “πράσινων”, τον Ολυμπιακό. Όλοι γνωρίζετε τι ακολούθησε.

Αν και δεν μιλάνε πλέον, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βοήθησε ο ένας τον άλλον σε σημαντικό βαθμό. Ο Σπανούλης έμαθε πολλά από τον Ομπράντοβιτς και έγινε αληθινός ηγέτης, ενώ ο Σέρβος τεχνικός ήταν τυχερός που τον είχε στη διάθεσή του εναντίον του Μεσίνα.

Πιθανότατα ο ένας δεν αρέσει στον άλλον, αλλά μαζί άλλαξαν την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

SG: Πρέντρανγκ Ντανίλοβιτς #5

Σεζόν μαζί: Το 1991-1992 (από το 1988 μέχρι το 1991 συμπαίκτες)
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 3 Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 3 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας

14281348928368


Εξιστορώντας τη σχέση του Ομπράντοβιτς με τον Τζόρτζεβιτς αναφέραμε τους τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας της Παρτιζάν. Ας παρουσιάσουμε τον τρίτο, τον Πρέντρανγκ Ντανίλοβιτς.

Ο Ντανίλοβιτς είχε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικός. Οι κόντρες του με τον Μάγιερς διατηρούν ακόμα ειδική θέση στις αναμνήσεις των φιλάθλων. Ήταν και clutch. Έβγαινε μπροστά, όταν έπρεπε. Αν και ο Τζόρτζεβιτς κέρδισε το μπάζερ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, η δική του απόδοση ήταν αυτή που ξεχώρισε στο Final Four. Αναδείχθηκε MVP με 19,4 πόντους ανά ματς στα δύο παιχνίδια.

Η σχέση του με τον Ομπράντοβιτς ξεκίνησε πριν από το 1992, όταν ο Ομπράντοβιτς έγινε προπονητής.

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς τον έκανε ξεχωριστό παίκτη, αλλά ο Ομπράντοβιτς τον έφερε στην Παρτιζάν. Εκείνος παρακολούθησε τα δοκιμαστικά της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Ήταν μόλις 25 ετών τότε, αλλά ήθελε να τα παρακολουθήσει μήπως εντοπίσει κάποιον ξεχωριστό παίκτη. Ανακάλυψε τον Ντανίλοβιτς και έκανε το πρώτο βήμα για τον κάνει παίκτη της Παρτιζάν. Μάλιστα, όλη η οικογένεια του Ντανίλοβιτς υποστήριζε τον Ερυθρό Αστέρα.

Έξι χρόνια αργότερα, αυτό που πέτυχε ο Ομπράντοβιτς τον βοήθησε ως κόουτς και η Παρτιζάν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη συνεισφορά της συγκεκριμένης τριάδας.

Σίγουρα ήταν σπάνιος και σκληροτράχηλος παίκτης. Μία φορά προσπάθησε και να γρονθοκοπήσει τον Μεσίνα. Πολλοί Σέρβοι, ανάμεσα στους οποίους ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θεώρησαν πως μαζί με τον Τζόρτζεβιτς συνέθεσε το κορυφαίο δίδυμο γκαρντ όλων των εποχών. Ωστόσο, οι τρεις τους δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά.

SG: Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς #13

Σεζόν μαζί: Από το 2014 μέχρι το 2017
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 2 Πρωταθλήματα Τουρκίας, 1 Κύπελλο Τουρκίας, 1 Σούπερ Καπ Τουρκίας

KK-Crvena-zvezda-KK-Fenerbahce-58


Ήταν ένα κρύο βράδυ στο Βελιγράδι, όταν ένα 21άχρονο παιδί βρέθηκε στη “γραμμή της φιλανθρωπίας”, 22 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του παιχνιδιού, το 2014.

Η ατμόσφαιρα στην “Kombank Arena” ήταν τεταμένη, όταν οι 10 πόντοι του 21άχρονου παιδιού στην τελευταία περίοδο έφεραν τη διαφορά στην ελάχιστη δυνατή τιμή της, 43 δευτερόλεπτα πριν από το πέρας του αγώνα με το φαβορί, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν απόλυτα ψύχραιμος και ευστόχησε σε αμφότερες τις βολές.

Οι φίλοι της Παρτιζάν τρελάθηκαν με τον Μπογκντάνοβιτς να οδηγεί την ομάδα του στη νίκη σημειώνοντας 27 πόντους. Ήταν πλέον βέβαιοι ότι το επόμενο καλοκαίρι θα υπογράψει μεγάλο συμβόλαιο.

Πολλές ισχυρές ομάδες τον διεκδίκησαν, αλλά ο Ομπράντοβιτς έφερε τη Φενέρμπαχτσε σε πλεονεκτική θέση.

Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα, η κύρια ασχολία του ήταν ο περιορισμός του καλύτερου επιθετικού των αντιπάλων, γεγονός που δεν τον απέτρεψε να διεκδικήσει τις χαμένες ευκαιρίες των Άντριου Γκάουντλοκ και Νεμάνια Μπιέλιτσα.

Τη δεύτερη σεζόν, μετά την αποχώρηση των Γκάουντλοκ και Μπιέλιτσα, είχε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και εξελίχθηκε στον ηγέτη της ομάδας. Ωστόσο, δεν είχε αποκτήσει ακόμα τη σταθερότητα που ήταν απαραίτητη. Ήθελε μία ακόμη χρονιά, για να γίνει μεγάλος παίκτης.

Η τελευταία του σεζόν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε με ατυχία, καθώς τραυματίστηκε και έμεινε μακριά από τα παρκέ για πάνω από δύο μήνες. Ούτε αυτό το εμπόδιο μπόρεσε να αλλάξει το γεγονός ότι ήταν έτοιμος να γίνει ένας μεγάλος παίκτης.

Με τις ιστορικές εμφανίσεις του κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Μπογκντάνοβιτς οδήγησε την ομάδα του στο Final Four, στο οποίο η Φενέρ κατέκτησε την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το 21άχρονο παιδί ήταν ταλαντούχο, αλλά ο Ομπράντοβιτς ήταν εκείνος που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις προσδοκίες…

F: Ντέγιαν Μποντιρόγκα #10

Σεζόν μαζί: Το 1996-1997 και από το 1998 μέχρι το 2002
Τίτλοι μαζί: 2 Ευρωλίγκες, 1 Κύπελλο Σαπόρτα, 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 1 Κύπελλο Ελλάδας

bodi5-588x470


“Έχω συνεργαστεί με πολλούς παίκτες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, ουδείς ήταν σαν τον Ντέγιαν”.

Βάλε δύο βασιλιάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ μαζί και δες τι θα συμβεί. Οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα μας πρόσφεραν το καλύτερο παράδειγμα.

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι δύο “νικητές” στη Μαδρίτη. Μετά την αποχώρηση του Σαμπόνις, ο Ομπράντοβιτς χρειαζόταν νέο ηγέτη και η πρώτη του επιλογή ήταν ενός παίκτης της εθνικής, ο Μποντιρόγκα. Στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα του 1997, ο Μποντιρόγκα ήταν καθοριστικός με 17 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Ο συγκεκριμένος τίτλος δεν ήταν αρκετός, ώστε να συνεχίσουν μαζί, επειδή δεν πέτυχαν τους στόχους τους στο εγχώριο πρωτάθλημα. Σύντομα, όμως, οι δύο συνεργάστηκαν ξανά στον Παναθηναϊκό.

Μόλις ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Μποντιρόγκα από τους “πράσινους”, o Ομπράντοβιτς οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας του 2000 με νίκη σε βάρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Δύο χρόνια αργότερα, οι ίδιοι δύο άνθρωποι έγραψαν ιστορία ξανά, αυτή τη φορά στην Μπολόνια. Το “τριφύλλι” ήταν το αουτσάιντερ πριν σηκώσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας σε βάρος των γηπεδούχων.

Χάρη στην εντυπωσιακή ευστοχία του και τις τρομερές επιδόσεις του αναδείχθηκε MVP και έγινε ο βασιλιάς του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι Μποντιρόγκα και Ομπράντοβιτς κατέκτησαν μαζί τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους στις τέσσερις σεζόν που συνεργάστηκαν. Η ιστορία τους ήταν ξεχωριστή.

Όπως είπε ο Ομπράντοβιτς, ουδείς τον καταλάβαινε καλύτερα σε σχέση με τον Μποντιρόγκα, επειδή δεν είναι δυνατό κάποιος να κατανοήσει καλύτερα έναν βασιλιά σε σχέση με κάποιον άλλον βασιλιά.

SF: Ραμούνας Σισκάουσκας #9

Σεζόν μαζί: Το 2006-2007
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας, 1 Κύπελλο Ελλάδας

siskauskas


Μία σύντομη, αλλά εξίσου ξεχωριστή ιστορία. Ο Σισκάουσκας ήταν εκεί για τον Ομπράντοβιτς όταν ο μεγάλος προπονητής αντιμετώπισε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ζωής του.

Η περίοδος από το 2002 έως το 2007 ήταν δύσκολη για τον Σέρβο τεχνικό, επειδή δημιουργήθηκε απόσταση πέντε ετών από τον τελευταίο του ευρωπαϊκό τίτλο. Στη μοναδική του συμμετοχή στο Final Four αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2006, το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας, ο Γιάκα Λάκοβιτς συμφώνησε με την Μπαρτσελόνα και ο Σπανούλης προτίμησε το NBA.

Οι καμπάνες ήταν έτοιμες να σημάνουν για τον Ομπράντοβιτς πριν εμφανιστεί ο Σισκάουσκας. Ξεκίνησε νωθρά με μόλις 8,8 πόντους ανά παιχνίδι στην κανονική περίοδο, αλλά το Top 16 ήταν διαφορετικό για εκείνον. Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρώτη θέση σε πολύ δύσκολο όμιλο και ο μέσος όρος του Σισκάουσκας ανέβηκε στους 12 πόντους.

Στα playoffs, ο Σισκάουσκας ήταν η πρώτη επιθετική επιλογή και με 17,5 πόντους ανά ματς οδήγησε την ομάδα του στο Final Four του ΟΑΚΑ.

Στον ημιτελικό δεν συνέχισε το ίδιο ανοδικά, αλλά στον τελικό έδωσε μία ξεχωριστή παράσταση. Στον αγώνα, στον οποίο οι “πράσινοι” επιβλήθηκαν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέτυχε 20 πόντους και μοίρασε πέντε ασίστ στο δρόμο για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

PF: Νεμάνια Μπιέλιτσα #8

Σεζόν μαζί: Από το 2013 μέχρι το 2015
Τίτλοι μαζί: 1 Πρωτάθλημα Τουρκίας, 1 Σούπερ Καπ Τουρκίας

Obradovic-i-Bjelica


Ένας “ψηλός” ύψους 2,08 μ., ο οποίος μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια, να μαζέψει όλα τα ριμπάουντ, να είναι έξυπνος και δημιουργικός, να κατανοεί πολύ καλά το παιχνίδι…

Όσο ήταν στον Ερυθρό Αστέρα, όλοι τον ήθελαν στην ομάδα τους, το ίδιο μετά την απόκτησή του από την Μπασκόνια. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς τον χρησιμοποιούσε ως γκαρντ, αλλά οι Βάσκοι ως stretch 4.

Όσο περνούσε ο καιρός, αν και οι εμφανίσεις του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες προσπάθησαν να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Η συμφωνία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τη Φενέρμπαχτσε τον παρακίνησε να επιλέξει και εκείνος την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ομπράντοβιτς ήξερε το ταλέντο του και τον προκάλεσε όσο ουδείς άλλος. Το 2013-14 ήταν μία σεζόν που ξεχάστηκε για τη Φενέρ, αλλά ο Μπιέλιτσα ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα. Πλέον, ο Ομπράντοβιτς μπορούσε να χτίσει την ομάδα γύρω του.

Την επόμενη σεζόν, ο κύριος σκόρερ ήταν ο Γκάουντλοκ, αλλά το σύστημα δούλευε με τον τρόπο που το οργάνωνε ο Μπιέλιτσα. Έκανε σπουδαία δουλειά στο παρκέ και με τις μοναδικές αρετές του οδήγησε τη Φενέρμπαχτσε στο πρώτο Final Four της ιστορίας της.

Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα σήκωσε το τρόπαιο του MVP λίγο πριν το Final Four και το όνειρο του Πέσιτς έγινε πραγματικότητα, καθώς ο Μπιέλιτσα ήταν πλέον ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης.

Ο Μπιέλιτσα είναι ο μοναδικός παίκτης της λίστας, ο οποίος δεν κατέκτησε Ευρωλίγκα με τον Ομπράντοβιτς, αλλά σίγουρα άξιζε μία θέση!

C: Άρβιντας Σαμπόνις #11

Σεζόν μαζί: Το 1994-95
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα

CQ-9g-rWoAAvUYi


Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μείνει χωρίς τον τίτλο του πρωταθλητή της Ευρωλίγκας από το 1980, όταν απέκτησε έναν από τους σημαντικότερους σέντερ, αν όχι τον σημαντικότερο, το 1992, τον Άρβιντας Σαμπόνις. Τα πρώτα δύο χρόνια όλα κύλησαν βάση σχεδίου.

Ωστόσο, η “βασίλισσα” ήθελε ευρωπαϊκό τίτλο, πριν χωρίσουν οι δρόμοι της με τον Άρβιντας Σαμπόνις. Έτσι συμφώνησε και με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του το 1994 έπειτα από την πορεία του με την Παρτιζάν και την Μπανταλόνα μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

Με την έλευση του Σέρβου κόουτς, ο μέσος όρος πόντων της Ρεάλ υποχώρησε από το 79 στο 75. Η πραγματική αλλαγή, όμως, ήλθε από τους πόντους που δεχόταν, με τον μέσο όρο να πέφτει από το 76 στο 68 μέσα σε μία χρονιά.

Εν τέλει, το συγκρότημα του Ομπράντοβιτς κατέκτησε την Ευρωλίγκα με ομάδα χτισμένη γύρω από τον Σαμπόνις, ο οποίος ήταν μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος σε σχέση με τον μεγάλο κόουτς. Ίσως να μην είχαν μία ξεχωριστή σχέση, αλλά γνώριζαν πώς να φθάσουν παρέα στην κατάκτηση του τίτλου.

C: Έκπε Γιούντο #8

Σεζόν μαζί: Από το 2015 μέχρι το 2017
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 2 Πρωταθλήματα Τουρκίας, 1 Κύπελλο Τουρκίας, 1 Σούπερ Καπ Τουρκίας

Udoh-Obradovic-220517-e1495962941961


Οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε ήταν καχύποπτοι με την απόκτηση του Έκπε Γιούντο μετά το αντίο στον MVP, Νεμάνια Μπιέλιτσα. To 2014-15, o Νιγηριανοαμερικανός σέντερ είχε μόλις τρία λεπτά συμμετοχής ανά ματς με τους Λος Άντζελες Κλίπερς στο NBA. Ωστόσο, όσα είδαμε τα επόμενα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικά.

Η Φενέρ θα ήταν ικανοποιημένη και με μέτριες αποδόσεις του Γιούντο, αλλά εκείνος έγινε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς του πρόσφερε την ευκαιρία. Ο Έκπε Γιούντο όχι μόνο προστάτευσε τη ρακέτα, αλλά έγινε ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς της Ευρώπης. Η αμυντική του παρουσία ήταν τεράστια.

Οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε τον αποθέωναν μόλις οκτώ μήνες αργότερα, στη σειρά των playoffs με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γιούντο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά πραγματοποιώντας ιστορικές εμφανίσεις στο Final Four.

Μετά το Final Four, ο Σέρβος τεχνικός εξήγησε τη μεταμόρφωση του παίκτη λέγοντας:

“Είμαι προπονητής για 25 χρόνια και δεν θυμάμαι άλλον παίκτη με τη συγκέντρωση του Έκπε. Ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος τόσο στην άμυνα όσο στην επίθεση”.

C: Νίκολα Πέκοβιτς #14

Σεζόν μαζί: Από το 2008 μέχρι το 2010
Τίτλοι μαζί: 1 Ευρωλίγκα, 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 1 Κύπελλο Ελλάδας

nikola-pekovic-panathinaikos


Άρβιντας Σαμπόνις, Έκπε Γιούντο και Νεμάνια Μπέλιτσα!

Και οι τρεις “ψηλοί” πήγαν στο NBA μετά τη συνεργασία τους με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μάλιστα, η λίστα δεν είναι τόσο περιορισμένη, σε αυτή είναι και ο Νίκολα Πέκοβιτς!

Η σπουδαία χρονιά του Νίκολα Πέκοβιτς με την Παρτιζάν τον έφερε στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Ομπράντοβιτς είχε καταπληκτικούς γκαρντ, όπως τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη και τον Σάρας, οι οποίοι βοήθησαν τον Πέκοβιτς να ενσωματωθεί στην ομάδα ως αλάνθαστος εκτελεστής κοντά στη ρακέτα. Άλλωστε, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκρυψε πολύ ωραία με τις αδυναμίες του στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ομπράντοβιτς δημιούργησε τον σωστό δρόμο για τον Σέρβο σέντερ και ο Πέκοβιτς ακολούθησε κατά γράμμα όσα του έμαθε ο θρυλικός κόουτς και έγινε αστέρι του NBA.

Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης