"Χάλκινος" ο Γιώργος Πιλίδης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης Παίδων

"Χάλκινος" ο Γιώργος Πιλίδης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης Παίδων

Τη δική του χρυσή σελίδα στην Παγκόσμια Πάλη έγραψε ο Γιώργος Πιλίδης - Το παιδί θαύμα της ελληνικής Πάλης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 58κ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων που διεξάγεται στην Αθήνα

"Χάλκινος" ο Γιώργος Πιλίδης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης Παίδων
Πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς συμπλήρωσε έξι μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Παίδων, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί από κανένα αθλητή στο παρελθόν σε ότι αφορά το στυλ της ελευθέρας. Τα δάκρυα κατά την απονομή, δείχνουν ότι αυτός ο αθλητής έχει τις δυνατότητες να γράψει ιστορία, όχι μόνο στην Πάλη, αλλά και γενικότερα στον Παγκόσμιο αθλητισμό.

Μέσα στο γεμάτο κλειστό των Άνω Λιοσίων ο αθλητής του Αμιράν Καρντάνοφ τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ινδό Ραχούλ Ραχούλ και έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στο τουρνουά της Αθήνας. Φανερά απαλλαγμένος από το άγχος της πρώτης ημέρας ο Πιλίδης προσπάθησε να πιέσει τον Ινδό από την αρχή και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του απέναντι στον πιο ψηλό αντίπαλο. Με το τέλος του πρώτου δίλεπτου προηγήθηκε 2-1, η υπεροχή του, στη δεύτερη περίοδο άνοιξε τη διαφορά σε 6-1. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πτώση που πέτυχε και έδειχνε να την κυνηγάει από το πρώτο λεπτό του αγώνα του για το χάλκινο μετάλλιο και έδωσε πανηγυρικό τόνο στη νίκη του.

Αμέσως μετά τον αγώνα, βγήκε στην επιφάνεια όλο το άγχος, η πίεση, το πείσμα αλλά και η απογοήτευση της μη παρουσίας του στον τελικό της κατηγορίας. Το παιδί θαύμα ξέσπασε σε κλάματα και όλοι οι φίλοι του έσπευσαν να τον παρηγορήσουν. Τα δάκρυα, όμως, δεν χωράνε σε έναν μαχητή και ο Γιώργος Πιλίδης έδειξε, ότι παρά την απογοήτευση, ξέρει να παλεύει και να νικάει...

Πιλίδης: "Ηθελα το χρυσό, όχι το ρεκόρ"

Δεν ήταν στόχος μου να κατακτήσω τα έξι μετάλλια. Στόχος μου ήταν το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μάλλον δεν δούλεψα σκληρά. Από τότε που ξεκίνησα στην Πάλη, ο στόχος μου ήταν να κατακτήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσα να τα καταφέρω. Οσον αφορά την κλήρωση, όταν θέλεις να κατακτήσεις το χρυσό, δεν κοιτάς ποιος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι τον αντίπαλό σου. Πρέπει να τους κερδίσεις όλους.
Κλείσιμο

Η παρουσία του κόσμου στο πρώτο παιχνίδι με άγχωσε αρκετά, αλλά το καταπολεμήσαμε και κατάφερα να το κερδίσω" τόνισε αρχικά ο Γιώργος Πιλίδης και πρόσθεσε: "Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, για την σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει, τον παππού μου που με έφερε στο άθλημα και όλο τον κόσμο που ήρθε να με στηρίξει. Με εμψύχωσε και μου έδωσε δύναμη".



Στα ρεπεσάζ ο Μαρτίδης

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές, στα ρεπεσάζ θα αγωνιστεί ο Γιάννης Μαρτίδης. Ο Γεωργιανός Γκιόργκι Γκεγκελασβίλι προκρίθηκε στον τελικό των 46 κιλών, καθώς επικράτησε 10-6 του Αντλάν Ασκάροφ από το Καζακστάν και έδωσε στον Έλληνα το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας. Ο Μαρτίδης θα αντιμετωπίσει τον Τοφίγκ Αλίγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν.

Στη φάση των «16» των 76κ. ο Σταύρος Αλεβίζος ηττήθηκε με τεχνική πτώση από τον Ισλάμ Αλίεφ από το Αζερμπαϊτζάν. Στα προκριματικά των 100κ. ο Γιώργος Βρόντος ηττήθηκε επίσης με τεχνική πτώση από τον Ινδό Ακάς Αντίλ, ενώ με τον ίδιο τρόπο έχασε και ο Χρήστος Χριστοφορίδης στα προκριματικά των 54 κιλών από τον Γεωργιανό Βλαντιμέρι Γκαμκρελίτζε. Ο Χριστόφορος Λοϊζίδης στα 63κ. της ελευθέρας δεν τα κατάφερε να προκριθεί στη φάση των «16» των 63κ. της ελευθέρας. Αν και προηγήθηκε με 4-1 του Ινάρ Κέτια, ο Ρώσος τελικά νίκησε με τεχνική πτώση.

Ένας κερδισμένος και δύο χαμένοι τελικοί για το Αζερμπαϊτζάν

Στον τελικό των 42 κιλών ο Αλιχασάν Αμιρλί (Αζερμπαϊτζάν) επικράτησε 1-0 του Γιουμιτζόν Γιαλόλοφ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τα χάλκινα μετάλλια μοιράστηκαν οι Γκιόργκι Τσολάτζε (Γεωργία) και Καϊσέι Τανάμπε (Ιαπωνία).

Το Αζερμπαϊτζάν απώλεσε το χρυσό μετάλλιο και στα 50 κιλά. Ο Μαχίρ Μαματζάντα έχασε στο τέλος αγώνα από τον Ρώσο Φέντορ Μπαλτούεφ. Στο βάθρο ανέβηκαν και οι Άκμπαρ Κουρμπάνοφ (Καζακστάν) και Φαρούκ Σαρίποφ (Ουζμπεκιστάν).

Στην κατηγορία του Πιλίδη (58κ.) ο Ριούτο Σακάκι από την Ιαπωνία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κόντρα στον Τουράν Μπαϊράμοφ (Αζερμπαϊτζάν). Να θυμίσουμε ότι ο Σακάκι έφτασε στον τελικό με νίκη απέναντι στον Πιλίδη. Το άλλα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Τούρκος Καβίτ Ακάρ.

Στην κατηγορία των 69 κιλών ελευθέρας παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Γουίλιαμ Φράνσις Λέβαν Τζούνιορ. Στον τελικό επικράτησε του Αζέρου Νταούντ Ιμπραγκίμοφ. Τα χάλκινα μετάλλια μοιράστηκαν οι Σοσλανμπέκ Μπουντάεφ (Ρωσία) και Μοχαμάντ Ασγκάρ Νοκοντιλαρίμι (Ιράν).

Τέλος στην κατηγορία των 85 κιλών το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Ρώσος Άλαν Μπαγκάεφ, επικρατώντας του Ιρανού Αμπάς Αλί Φορουτανραμί. Στο βάθρο ανέβηκαν και οι Γκάβιν Λι Χόφμαν (ΗΠΑ) και Ντανίλο Στάσιουκ (Ουκρανία).

Φινάλε με πέντε τελικούς

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων ολοκληρώνεται την Κυριακή (10/9). Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας των αγώνων περιλαμβάνει πέντε τελικούς και φυσικά τις απονομές στους νικητές, αλλά και στις τρεις χώρες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα μετάλλια στην ελευθέρα. Οι τελικοί αφορούν της κατηγορίες στα 46, 54, 63, 76 και 100 κιλά.

Τραμπάκουλας: "Αυτό το μετάλλιο τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο"

«Ο Γιώργος Πιλίδης παρά τα δάκρυα στενοχώριας με το μετάλλιο που κατέκτησε έκανε ένα ρεκόρ που δεν έχει ποτέ στην ελληνική πάλη. Αυτό το μετάλλιο τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο. Κάθε χρόνο σε όλες τις διοργανώσεις είναι πάντα στο βάθρο κι αυτό σημαίνει πως είναι από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε να δούμε ακόμη περισσότερα πράγματα. 

Αλλά είναι σημαντικό και τα υπόλοιπα παιδιά  με δύο έβδομες θέσεις δείχνει ότι η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια παράγει έργο. Σκαλί σκαλί ανεβάζουμε το άθλημα της πάλης, το ελληνικό άθλημα, κι αυτό αποδεικνύεται σε κάθε αγώνα που παλεύουν τα παιδάκια» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠ Δημήτρης Τραμπάκουλας.

Θάνος: "Είμαι περήφανος για τον Πιλίδη"

«Είμαι περήφανος που αυτός ο μικρός αλλά τόσο μεγάλος αθλητής είναι στην οικογένεια της ελληνικής πάλης. Τα δάκρυα του Γιώργου Πιλίδη για την απώλεια του χρυσού μεταλλίου, είναι δάκρυα που στο μέλλον θα του φέρουν πολλά χρυσά μετάλλια. Του αξίζουν συγχαρητήρια και του εύχομαι από την καρδιά μου να μην κλάψει ξανά ποτέ» επισήμανε ο Ολυμπιονίκης της πάλης Κώστας Θάνος.

Κούβελος: "Αξιζε παραπάνω"

«Είμαι φίλους του αθλητισμού και βεβαίως της πάλης που είναι από τα πιο ιστορικά αγωνίσματα. Από εδώ ξεκίνησε, από τη χώρα μας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και παρακολουθώ μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων. Ετσι αξιοποιείται το Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης. Και σημαντική είναι και η προσέλευση του κόσμου που έρχονται να παρακολουθήσουν αυτούς τους τόσους σημαντικούς αγώνες. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι ήμουν παρών στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Γιώργο Πιλίδη. Άξιζε για παραπάνω, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Πρέπει να συγχαρώ την ΕΛΟΠ γιατί κατάφερε χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια να κάνει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση που φέρνει εμπειρίες αλλά και χρήματα στη χώρα μας. Ο αθλητικός τουρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός και είμαι κοντά σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος.
Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης