Κατατέθηκε η προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ για το «λουκέτο» Κοντονή στο Κύπελλο Ελλάδας

Κατατέθηκε η προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ για το «λουκέτο» Κοντονή στο Κύπελλο Ελλάδας

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας είναι αντισυνταγματική και παράνομη
 

Ως αντισυνταγματική,  παράνομη και αντίθετη στους διεθνείς  ποδοσφαιρικούς κανόνες να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Σταύρου Κοντονή για την άμεση και οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου 2015-2016, ζητάει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος έγινε μετά τα επεισόδια στις 2 Μαρτίου, στο γήπεδο της Τούμπας κατά τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Η ΕΠΟ, η οποία είναι μέλος της FIFA και της UEFA, αναφέρει στην αίτησή της που κατέθεσε σήμερα στο ΣτΕ, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου διακόπτεται οριστικά το Κύπελο Ελλάδος, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, με μοναδικό λόγω την επίκληση του κινδύνου επανεμφάνισης φαινομένων βίας στις υπόλοιπες 4 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Την επιχειρηματολογία της η ΕΠΟ την στηρίζει σε τρεις βασικούς νομικούς άξονες.

Ο πρώτος είναι ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε καθ' υπέρβαση της εξουσίας  που παρέχει ο νόμος 4326/2015 για τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», καθώς δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας, αλλά ούτε  συνδέει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του  προληπτικού μέτρου της διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο δεύτερος υπερασπιστής άξονας είναι ότι η απόφαση του κ. Κοντονή παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Και αυτό γιατί    επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την επίτευξη του σκοπού που επιδιώκει.

Και ο τρίτος  και τελευταίος είναι ότι ο νόμος 4326/2015   παραβιάζει τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητισμού οι οποίοι κατοχυρώνουν την αυτοδιοίκηση και την αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομόσπονδων.

Υπογραμμίζει η ΕΠΟ ότι η απόφαση διακοπής του Κυπέλλου  δεν είναι κύρωση για μια συγκεκριμένη ομάδα, κ.λπ., αλλά καταλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο προσώπων, όπως είναι οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις, οι ομάδες, οι αθλητές, φίλαθλοι, οι διαφημιζόμενοι, τα ΜΜΕ κάθε είδους, κ.λπ.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η  επίμαχη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αποκλειστεί και να αποβληθεί από τις διεθνείς οργανώσεις  της FIFA και της UEFA, αλλά και να αποκλειστούν οι Ελληνικές ομάδες από τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Σε άλλο σημείο αναφέρει η ΕΠΟ ότι ο κ. Κοντονής πριν προβεί στο μέτρο της οριστικής διακοπής του  Κυπέλλου, δεν συμβουλεύθηκε ούτε τον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά ούτε και το αρμόδιο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να εκτιμήσουν την  ύπαρξη  ή μη απειλής της δημόσιας τάξης και να προτείνουν σχέδιο αντιμετώπισης της.

Τέλος, η ΕΠΟ ζήτησε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mel_2

Ένα διαφορετικό χώρο αλλά και μία άλλη… αγάπη του Δημήτρη Μελισσανίδη ανακάλυψαν όσοι βρέθηκαν στο γεύμα / συγκέντρωση που διοργάνωσε ο ιδιοκτήτης της Α.Ε.Κ για να ανακοινώσει τα σχέδια του για την ομάδα.

bor

Μέχρι τη χειμερινή διακοπή η σεζόν του Γιούλιαν Μπραντ ήταν μέτρια, όπως και συνολικά της Λεβερκούζεν. Οι «ασπιρίνες» ρίσκαραν, θεώρησαν πως δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αντικατέστησαν έτσι τον Χέρλιχ με τον Πίτερ Μποζ. Ευεργετική απόφαση, τόσο για την ομάδα που κατάφερε να τερματίσει στην τετράδα, όσο και για την εξέλιξη των παικτών της. Πρώτος ο Μπραντ.