

Το 2ο χρυσό της Ελλάδας σε Eurobasket ήρθε μια ημέρα σαν τη σημερινή πριν από 19 χρόνια στο Βελιγράδι - Το τρίποντο του Διαμαντίδη, τα αποφθέγματα του Γιαννάκη και η δήλωση του Παπαλουκά για το 1987
Σαν σήμερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2005, η Εθνική μπάσκετ κατέγραψε στο Βελιγράδι μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας για δεύτερη φορά την κορυφή της Ευρώπης.
Τέτοιες ημέρες πριν από 19 χρόνια, η «επίσημη αγαπημένη» έβγαζε τους Έλληνες στους δρόμους, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Eurobasket, καταγράφοντας θριαμβευτική νίκη στον τελικό απέναντι στη Γερμανία με σκορ 78-62.
Biggest shot in #EuroBasket history? 🥶#OnThisDay 1️⃣9️⃣ years ago, Dimitris Diamantidis came up clutch to send 🇬🇷 to the 2005 Final! pic.twitter.com/bDJlr5RSdd
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) September 24, 2024
As his name suggests, Theo was Godlike 🔱
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) May 8, 2024
➡️ Relive Papaloukas' magical takeover in the #EuroBasket 2005 Final. 📼 pic.twitter.com/Ll2Q5M5b8W
25 Σεπτεμβρίου 2005! Μία ιστορική, αξέχαστη μέρα! 🏆
— Hellenic Basketball (@HellenicBF) September 25, 2023
#HellenicBF #HellasBasketball#Eurobasket2005 #Winners 🏀🇬🇷 pic.twitter.com/RbqHrnSYwh
Η ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, έδειξε από την αρχή του αγώνα στην “Μπεογκράτσκα Αρένα” την κυριαρχία της απέναντι στη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.
Με ατσάλινη άμυνα και εξαιρετική ομαδική δουλειά, ο τελικός στο Βελιγράδι εξελίχθηκε σε θρίαμβο για την Ελλάδα. Με πρωταγωνιστές όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Νίκος Ζήσης, η Εθνική έδειξε πάθος και αποφασιστικότητα, συνεχίζοντας έτσι έναν υπέροχο κύκλο που την καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η επιστροφή στην κορυφή
Από το χρυσό Ευρωμπάσκετ του 1987 και το ασημένιο του 1989, η Ελλάδα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επαναλάβει την επιτυχία της σε επόμενες διοργανώσεις, φτάνοντας μεν κοντά αλλά χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει ξανά ένα μετάλλιο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι τέταρτες θέσεις το 1993, 1995 και 1997, ενώ το 1999, 2001 και 2003 οι αποτυχίες αποδείχθηκαν ακόμα πιο έντονες.
Η Εθνική ομάδα φαινόταν να έχει χάσει την αίγλη της, μέχρι τη στιγμή που το Ευρωμπάσκετ του 2005 στη Σερβία άλλαξε τα πάντα. Η νέα γενιά Ελλήνων παικτών, με ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη, είχε ήδη «ψηθεί» μέσα από μεγάλες διοργανώσεις και ήταν έτοιμη για τη μεγάλη υπέρβαση.
1⃣5⃣ years ago today, Dimitris Diamantidis knocked down the biggest shot of his career to send @HellenicBF 🇬🇷 to the 2005 @EuroBasket Final 😱! pic.twitter.com/EsDJyeZFA5
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) September 24, 2020
«Βάλτο αγόρι μου»
Το Ευρωμπάσκετ του 2005 δεν άφησε μόνο τον τελικό χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων, αλλά και τον δραματικό ημιτελικό που έγραψε ιστορία. Η Εθνική Ελλάδος, αντιμετωπίζοντας τη Γαλλία, κατάφερε μια επική ανατροπή στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του αγώνα, που θα μείνει αξέχαστη. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, με ένα αποφασιστικό τρίποντο, έστειλε την Εθνική στον τελικό, χαρίζοντας στους Έλληνες μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του μπάσκετ.
Αυτό το τρίποντο, με τον θρυλικό σχολιασμό του Βασίλη Σκουντή «Βάλτο αγόρι μου», έγινε σύνθημα και εμβληματική στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. «Δεν σκέφτηκα τίποτα, ούτε το σκορ, αλλά ούτε και τι θα γινόταν αν το χάσω», δήλωνε αργότερα ο Διαμαντίδης...
Ο τελικός με τη Γερμανία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την ανωτερότητα της Εθνικής. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη σάρωσε την ομάδα του Ντιρκ Νοβίτσκι, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με το εντυπωσιακό 78-62. Ο Νοβίτσκι, αν και ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ομαδικότητα και το πάθος της ελληνικής ομάδας.
Η πορεία προς το χρυσό
Η πορεία προς την κορυφή είχε ξεκινήσει με νίκη επί της Γαλλίας στον όμιλο (50-64), ενώ η μοναδική ήττα της διοργάνωσης ήρθε από τη Σλοβενία (56-68). Ωστόσο, οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση, επικρατώντας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.
Στα νοκ-άουτ παιχνίδια, η Ελλάδα νίκησε το Ισραήλ σε έναν αγχωτικό αγώνα, χάρη στους 23 πόντους του Νίκου Ζήση, ενώ στη συνέχεια επικράτησε της Ρωσίας, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να σημειώνει 23 πόντους και να εξασφαλίζει την πρόκριση στα ημιτελικά.
Η κορύφωση ήρθε στον μεγάλο τελικό της 25ης Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους να γεμίζουν το γήπεδο στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα, με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, έδειξε ότι το 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ανήκε δικαιωματικά. Η «επίσημη αγαπημένη» επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 18 χρόνια, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της.
Η σύνθεση της ομάδας που σήκωσε το κύπελλο περιλάμβανε τους Θοδωρή Παπαλουκά, Βασίλη Σπανούλη, Νίκο Ζήση, Γιάννη Μπουρούση, Αντώνη Φώτση, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Νίκο Χατζηβρέττα, Δήμο Ντικούδη, Κώστα Τσαρτσαρή, Δημήτρη Διαμαντίδη, Λάζαρο Παπαδόπουλο και Μιχάλη Κακιούζη.
Στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης ψηφίστηκαν ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς, ενώ ο Γιαννάκης έγινε ο πρώτος που κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
«Όλοι ονειρευόμασταν αυτή τη στιγμή. Ήμουν 10 ετών όταν η ομάδα του 1987 κατέκτησε το Eurobasket. Τώρα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για τα επόμενα ελληνόπουλα» είπε μετά τον τελικό Θοδωρής Παπαλουκάς.
Το χρυσό στο Βελιγράδι ήταν προάγγελος γι’ αυτό που θα ακολουθούσε έναν χρόνο αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Με σχεδόν ίδιο ρόστερ η Ελλάδα θα έβγαινε δεύτερη στον κόσμο, νικώντας στον ημιτελικό την Team USA, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον μύθο της…
Οι συνθέσεις του τελικού
ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ασ.), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.
Ο Διαμαντίδης το 2005 είχε 3/14 τρίποντα στο EuroBasket.
— Vassilis Papandreou (@sili81) September 24, 2024
Πριν του φωνάξει ο Σκουντής «Βάλ' το αγόρι μου», είχε αστοχήσει σε 10 συνεχόμενα, ενώ το τελευταίο εύστοχο ήταν στον 2ο αγώνα της φάσης των ομίλων με τη Σλοβενία.
Και το έβαλε.
Και άλλαξε τη ζωή του!
Και τη δική μας... pic.twitter.com/3FmKohCFOM