Αταλάντα, η ομάδα που κράτησε ζωντανό το Μπέργκαμο: Στο μάτι του κυκλώνα στα χρόνια της πανδημίας, στην κορυφή της Ευρώπης το 2024

Αταλάντα, η ομάδα που κράτησε ζωντανό το Μπέργκαμο: Στο μάτι του κυκλώνα στα χρόνια της πανδημίας, στην κορυφή της Ευρώπης το 2024

To κονβόι θανάτου του Μαρτίου του 2020, το παιχνίδι που ... έσπειρε τον κορωνοϊό και ο θρίαμβος στο Δουβλίνο

28751364
Το Μπέργκαμο είναι μια πόλη εργατών και αγροτών στην Λομβαρδία, κοντά στο αριστοκρατικό Μιλάνο. Η πόλη αυτή βρέθηκε το 2020 στο μάτι του κυκλώνα. 

Την εποχή εκείνη ξέσπασε η πανδημία του covid-19 στην Ευρώπη και το βράδυ της 19ης προς 20ης Μαρτίου 2020 ένα κονβόι με στρατιωτικά φορτηγά περνάει από το κέντρο της πόλης

bergamo_2


Κλείσιμο
Τα περισσότερα από 70 φορτηγά μεταφέρουν πτώματα ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό. Η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου. Σοκάρει. Το Μπέργκαμο είναι μια πόλη φάντασμα και θα μείνει έτσι για καιρό. 

Το μοναδικό πράγμα που κρατάει στη ζωή το Μπέργκαμο είναι το καμάρι του. Η Αταλάντα. Η ομάδα - σύμβολο της πόλης που ιδρύθηκε το 1907. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1h2g3p0dzc9)


Έως το βράδυ της 22ας Μαϊου η Αταλάντα δεν είχε κάποια μεγάλη επιτυχία να επιδείξει. Αυτό το βράδυ όμως η ομάδα της πόλης που χτυπήθηκε όσο καμία από τον covid-19 κατέκτησε το Europa League στο Δουβλίνο. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1ghovuokem9)


Μέχρι τότε η Αταλάντα είχε κερδίσει μονάχα ένα Κύπελλο Ιταλίας στη δεκαετία του 60'. Η ομάδα του Γκασπερίνι έκανε τους κατοίκους της πόλης να ξεχάσουν την τραγωδία που έζησαν πριν από 4 χρόνια. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1ghyug0h2q9)


Η πόλη με τους 6000 νεκρούς 

Μόνο στην περιοχή του καταγράφηκαν 6.000 θάνατοι από τον κορωνοϊό. Στην τοπική εφημερίδα υπήρχαν έως και 10 σελίδες μοιρολόγια και αναγγελίες θανάτων.  Οι σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν σε όλη την πόλη όλο το 24ωρο. 

Κάθε οικογένεια είχε ένα δικό της νεκρό. Ένα συγγενικό πρόσωπο, ένα φιλικό πρόσωπο. Όλους αυτούς τους κράτησε ζωντανούς η Αταλάντα. 

Triumph Through Tragedy: Atalanta, Bergamo & COVID-19


Στο Μπέργκαμο θα ακούσεις πως κάτι δεν πάει καλά για όποιον μένει εκεί και υποστηρίζει άλλη ομάδα από την Αταλάντα. Όλοι ασπάζονται το μότο της: «Να ιδρώνεις πάντα τη φανέλα».



Σε κάθε νεογέννητο μωρό στην πόλη χαρίζεται πλέον μια φανέλα της Αταλάντα. Ένας από τους πιο διάσημους φαν της Αταλάντα και ιδρυτής της  Wild Honey Records, Franz Barcella, είχε πει για την Αταλάντα και την επίδραση του ποδοσφαίρου στις ζωές των ανθρώπων: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να θεραπεύσει τα δεινά. Το ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει θαύματα. Το Μπέργκαμο έγινε κατά κάποιο τρόπο όχι μόνο το σύμβολο της Ιταλίας που δεν τα παρατάει, αλλά το σύμβολο της ανθεκτικότητας».

Το παιχνίδι - βόμβα 

Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 2020 στο Σαν Σίρο του Μιλάνου η Αταλάντα φιλονεξεί την Βαλένθια στον 1ο αγώνα της φάσης των "16" του Champions League. 

H Αταλάντα δεν παίζει στο μικρό γήπεδο του Μπέργκαμο αλλά στο θρυλικό γήπεδο της Μίλαν και της Ίντερ. Εκείνο το βράδυ κέρδισε 4-1 της "Νυχτερίδες" αλλά στο παιχνίδι αυτό χάθηκε πολύ... αίμα.  

Αταλάντα - Βαλένθια (4-1) Highlights - UEFA Champions League 2019/20 - 19/2/2020 | COSMOTE SPORT HD


Σε μια έρευνα που έγινε και συμμετείχαν 3.402 κάτοικοι του Μπέργκαμο που είδαν από τις εξέδρες το ματς και διαπιστώθηκε ότι 1/5 είχε βρεθεί θετικός στον covid-19.

Αυτό σημαίνει η διασπορά του ιού εκείνο  έφτασε περίπου στα 7.800 με 8.200 άτομα. Ένα μήνα μετά το κονβόι των στρατιωτικών φορτηγών με τα πτώματα έκανε την εμφάνισή του στην πόλη. 

Η Αταλάντα προκρίθηκε στους "8" και έχασε την πρόκριση στα ημιτελικά στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Παρί των Εμπαπέ, Νεϊμάρ στην ουδέτερη έδρα της Λισαβόνας. 

Atalanta-Valencia fue el foco de contagio de covid-19


Στο Μπέργκαμο κάθε ημέρα μετρούσαν και ξαναμετρούσαν τις κηδείες και το μόνο που τους κρατούσε όρθιους ήταν η Αταλάντα. 

Τέσσερα χρόνια μετά η Αταλάντα κέρδισε 3-0 τη Λεβερκούζεν στο Δουβλίνο και κατέκτησε το Europa League. 



«Η Αταλάντα, η σημαία του Μπέργκαμο»

Ο δήμαρχος της πόλης, Giorgio Gori, που ήταν κυβερνήτης και στα χρόνια της πανδημίας και σε λίγες ημέρες παραδίδει την θέση του στον επόμενο (μέσω εκλογών) ήταν στο Δουβλίνο. 

«Είναι απέραντη η χαρά για όσους ήταν στο Δουβλίνο, για όσους ήταν στην πλατεία του Μπέργκαμο και για όλους τους οπαδούς μας. Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε φαντασία, κάθε μας όνειρο. Επί οκτώ χρόνια, από τότε που ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι είναι στον πάγκο της Αταλάντα χτίστηκε μια ομάδα μοντέλο που διαχειρίζεται με επιτυχία η οικογένεια Περκάσι και έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης.  Αυτή η ομάδα, αυτή η επιτυχία είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης του Μπέργκαμο μετά την πανδημία του Covid-19,η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους στην πόλη μας» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: 

«Πριν από τέσσερα χρόνια, το Μπέργκαμο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δραματικής κατάστασης που δυστυχώς το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο, επειδή αυτό ήταν το επίκεντρο της πανδημίας, το μέρος όπου ο ιός έπληξε πιο βίαια. Σήμερα είμαστε για άλλη μια φορά γνωστοί στις ειδήσεις σε όλο τον κόσμο για ένα χαρούμενο και θετικό γεγονός. Μέσα σε όλα αυτά, η Αταλάντα μοιάζει λίγο με τη σημαία αυτής της πόλης».


Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Πειραιά: Ο Έλληνας «Pablo» του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης - Πουλούσε και όπλα στη Λατινική Αμερική

Πέλλα: Καταγγελίες μανάδων για τους «νταήδες» - «Έσβησαν τσιγάρο στον γιο μου, παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα»

Χατζηδάκης: Σε διαγωνισμούς «πακέτο» βγάζει το Δημόσιο 1.000 ακίνητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης