Έξαλλος με τον Εμπίντ που επέλεξε την Εθνική των ΗΠΑ ο πρόεδρος του Καμερούν: Δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα

Έξαλλος με τον Εμπίντ που επέλεξε την Εθνική των ΗΠΑ ο πρόεδρος του Καμερούν: Δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα

Ο σέντερ των Σίξερς αν και γεννήθηκε στο Καμερούν δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική ομάδα του και επιλέχτηκε να είναι στους 12 που θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Joel_Embiid
Στα βήματα του Χακίμ Ολάζουον βαδίζει ο Τζοέλ Εμπίντ. 

Το 1996 ο Νιγηριανός σέντερ αποφάσισε να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1993 είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός πολίτης ενώ στο μακρινό 1980 είχε παίξει με την Εθνική ομάδα Κ-17 της Νιγηρίας. 



Κλείσιμο
Το 2024 άλλος ένας Αφρικανός κλήθηκε στην Εθνική των ΗΠΑ και επιλέχτηκε στην 12αδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ο Τζέλ Εμπίντ, ο σέντερ των Σίξερς, γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στο Καμερούν αλλά μετακόμισε στις ΗΠΑ για να παίξει μπάσκετ στο κολλέγιο. 

Από το 2014 είναι μέλος των Σίξερς και θα είναι σύντομα συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Στεφ Κάρι στις ΗΠΑ. Ο Εμπίντ έφτασε κοντά στο να παίξει το 2017 στην Εθνική Καμερούν αλλά δεν το έκανε. 

Στη συνέχεια πήρε γαλλική υπηκοότητα και τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε Αμερικανός πολίτης. Εκείνη η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για την Team USA αλλά του έκλεισε τον δρόμο της επιστροφής στο Καμερούν. 


«Ο Εμπίντ... αναβαθμίστηκε από το να απογοητεύσει μια πόλη στο να απογοητεύσει μια χώρα! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο μετανάστης να κερδίσει έναν τίτλο και δεν είναι πια ευπρόσδεκτος στη χώρα μας» είπε στο Al Jazeera o πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια. 

Στην χώρα του υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του αλλά εκείνος είχε εξηγήσει πριν από λίγους μήνες γιατί ετοιμάζεται να ... σνομπάρει το Καμερούν και να παίξει για τις ΗΠΑ. 

«Είμαι πραγματικά περήφανος και ενθουσιασμένος για αυτή την απόφαση. Δεν ήταν εύκολο. Έχω την ευλογία να αποκαλώ το Καμερούν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ σπίτι μου. Αφού μίλησα με την οικογένειά μου, ήξερα ότι έπρεπε να είναι η ομάδα των ΗΠΑ.



Πάνω από όλα, θέλω να τιμήσω τον γιο μου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Θέλω το αγόρι μου να μάθει ότι έπαιξα τους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες για αυτόν» είχε γράψει στο Twitter τον Οκτώβριο του 2023. 

Ο Εμπίντ είναι παντρεμένος με το μοντέλο από την Βραζιλία, την Άννα Ντε Πάουλα, και το 2020 απέκτησαν τον μοναχογιό τους. 

Οι Αμερικανοί συνδέουν το θέμα και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αφού και οι δύο ήταν MVP στο NBA και αν και κατάγονται από χώρες της Αφρικής δεν επέλεξαν να της εκπροσωπήσουν. 

Ο Γιάννης διάλεξε την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε και ο Τζόελ τις ΗΠΑ. 




Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αντρόγυνο αστυνομικών - Η 37χρονη κατήγγειλε ότι την παρακολουθούσε μετά τον χωρισμό τους

Ανάλυση Politico: Γιατί ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης