Ολυμπιακός - Ρεάλ: O κατά συρροήν... MVP Βεζένκοβ οδήγησε τον θρυλο στον τελικό

Ολυμπιακός - Ρεάλ: O κατά συρροήν... MVP Βεζένκοβ οδήγησε τον θρυλο στον τελικό

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Εuroleague μετά τον αποψινό αγώνα ετοιμάζεται να περάσει τον Ατλαντικό ως πρωταθλητής Ευρώπης και να συναντήσει στο ΝΒΑ τον συνομήλικό του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mvp-0
Γεννήθηκε στη Λευκωσία από Βούλγαρους γονείς, είναι κάτοχος τριών διαβατηρίων (βουλγαρικό, κυπριακό, ελληνικό), αλλά κυρίως είναι το πιο καυτό όνομα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και απολύτως δικαιολογημένα ανακηρύχθηκε ως ο MVP της φετινής σεζόν (2022-2023) στη Euroleague. O λόγος για τον Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος στην 5η χρονιά του στον Ολυμπιακό δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, αλλά και απόλυτα έτοιμος για το μεγάλο άλμα στο NBA καθώς θεωρείται δεδομένο πως το καλοκαίρι οι Σακραμέντο Κινγκς θα κάνουν χρήση του buy out και θα τον φέρουν στη Δυτική Ακτή.

Ομως πριν περάσει τον Ατλαντικό, θέλει να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό ως πρωταθλητής Ευρώπης, πανηγυρίζοντας σήμερα το βράδυ στον τελικό της Euroleague στο Κάουνας. Η ιστορία του, ειδικά τα πρώτα της κεφάλαια, θυμίζει κάτι απ’ αυτήν του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, το δικό του ταξίδι στον κόσμο του μπάσκετ είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του Greek Freak, παρόλο που είναι σχεδόν συνομήλικοι.

Ο γεννημένος το 1994 Γιάννης εμφανίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σαν κομήτης από το πουθενά και από τον Φιλαθλητικό της Β’ Εθνικής βρέθηκε στο NBA σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Αντιθέτως, ο γεννημένος το 1995 Σάσα ναι μεν είχε γεννηθεί κι αυτός σε μια άλλη χώρα (Κύπρος) και μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα, αλλά προερχόταν από οικογένεια με μπασκετικό παρελθόν, είχε αρχίσει να απασχολεί από μικρός τις ελληνικές ομάδες και ακολούθησε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Το οποίο βέβαια με καθυστέρηση πολλών ετών φαίνεται ότι τον βγάζει στην ίδια... λεωφόρο με τον Αντετοκούνμπο.

O Αρης και η ατάκα που συγκίνησε τον πατέρα του

Τη δεκαετία του ’80 ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του βουλγαρικού μπάσκετ. Βασικό στέλεχος της Εθνικής Βουλγαρίας, πρωταθλητής με την Μπάλκαν Μπότεβγκραντ (πλέον είναι πρόεδρος της ομάδας, ενώ ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην πόλη και έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος), μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος άφησε την πατρίδα και αγωνίστηκε κυρίως στην Κύπρο. Εκεί όπου γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος (σ.σ.: το Σάσα είναι το υποκοριστικό με το οποίο τον φωνάζουν όλοι) και είχε την πρώτη του επαφή με την πορτοκαλί μπάλα. Ως παιδί έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, όμως το ύψος του τον έφερε γρήγορα στα παρκέ και η φήμη για τον πιτσιρικά από τις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ έφτασε εξίσου γρήγορα στην Ελλάδα.

«Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει ένα σπουδαίο ταλέντο στην Κύπρο κι έτσι βρέθηκα στη Λευκωσία για να τον δω... Δεν χρειαζόταν και πολλή προσπάθεια για να αντιληφθείς ότι είχες μπροστά σου κάτι πραγματικά αξιόλογο, αλλά τότε ήταν 14,5 χρόνων και η μητέρα του δεν ήθελε να τον αφήσει να φύγει. "Να τελειώσει το γυμνάσιο και θα έρθουμε Θεσσαλονίκη", μου είπε και συμφωνήσαμε», θυμάται ο Γιάννης Δαμιανίδης, πρόεδρος του Αρη εκείνη την εποχή.

Οντως, λίγους μήνες αργότερα ο Σάσα έρχεται στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται στις αναπτυξιακές ομάδες του Αρη και το 2011 κατακτά τον πρώτο του τίτλο, με τους «κίτρινους» να κατακτούν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων στην Κύμη. Ο Βεζένκοβ, πέρα από το χρυσό μετάλλιο, αναδεικνύεται MVP, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, μέλος της κορυφαίας πεντάδας και στον Αρη τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, με τον μικρό να καλείται να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Λίγο πριν βάλει την υπογραφή του, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο «ΘΕΜΑ» ο Γιάννης Δαμιανίδης, λέει στον πατέρα του: «Σάσο, θα βάλουμε ρήτρα 1 εκατ. ευρώ για το NBA» και ο πατήρ Βεζένκοφ βουρκώνει.

«Αλήθεια, Γιάννη, το πιστεύεις ότι κάποια μέρα θα παίξει;», ρωτά δακρυσμένος τον πρόεδρο του Αρη και το βλέμμα του τελευταίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία.Σε ηλικία 16 ετών (2011-2012) κάνει ντεμπούτο στη basket league (έπαιξε σε 10 αγώνες) και από την επόμενη σεζόν είναι πλέον βασικό στέλεχος των «κιτρίνων» έχοντας σταθερά ανοδική πορεία. Για τρία χρόνια κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη, αλλά το 2014-2015 κάνει απίθανα πράγματα, για να αναδειχθεί πολυτιμότερος της κανονικής περιόδου.
Κλείσιμο
mvp-1
Oι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση της ομάδας τους στον τελικό της Euroleague

Το ταξίδι στην Καταλονία και η προσγείωση

Ο Αρης είναι πλέον μικρός για να χωρέσει το ταλέντο του και παρόλο που δηλώνει συμμετοχή στο draft του NBA την αποσύρει γιατί εμφανίζεται στο προσκήνιο η Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι Πασκουάλ τον θέλει για να χτίσει πάνω του την επόμενη ημέρα των «μπλαουγκράνα» και η Μπάρτσα κινείται με απόλυτη μυστικότητα για να κλείσει τη δουλειά.

Παράγοντες της ομάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη και τον πείθουν να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, με τον Αρη να εισπράττει 330.000 ευρώ. Οι Ισπανοί μαζί με τον Βεζένκοβ γιορτάζουν τη μεταγραφή σε ψαροταβέρνα της Θεσσαλονίκης, όπου καταναλώνουν πολλά κιλά ψάρια και το νέο κυκλοφορεί γρήγορα στην πόλη. Ο Σάσα αποχαιρετά τη Θεσσαλονίκη και τον κολλητό του Λευτέρη Μποχωρίδη, αλλά είναι άτυχος γιατί πέφτει στη μεταβατική περίοδο της ομάδας και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε. Η πρώτη χρονιά ήταν ούτως ή άλλως η σεζόν της προσαρμογής όπου πήρε μια γεύση από το υψηλό επίπεδο της ισπανικής λίγκας και της Euroleague.

Η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα (2016-2017) αρχίζει να δείχνει ψήγματα από το σπουδαίο ταλέντο του, αλλά η μέτρια πορεία της ομάδας οδηγεί στην απόλυση του Ελληνα τεχνικού και ο Βεζένκοβ... χάνεται. Παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι του 2017 συμμετέχει τελικά στο draft και επιλέγεται στο Νο 57 από τους Μπρούκλιν Νετς... Στη σεζόν που ακολουθεί με τον Σίτο Αλόνσο στον πάγκο ο ρόλος του στην Μπαρτσελόνα και ο χρόνος του στα παιχνίδια μειώνονται διαρκώς, ενώ ούτε ο αντικαταστάτης του (Σβέτισλαβ Πέσιτς) του δείχνει εμπιστοσύνη.

Ποτέ δεν κατάλαβε γιατί συνέβαινε όλο αυτό, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει και δεν σταμάτησε να δουλεύει. «Κάθε βράδυ μιλούσαμε όταν ήταν στη Βαρκελώνη. Υστερα από κάθε ματς που δεν έπαιζε έμενε μέχρι τη 01.00 στο γήπεδο για να γίνει πιο δυνατός, και έγινε», εκμυστηρεύθηκε ο πατέρας του λίγα λεπτά μετά τη βράβευσή του ως MVP της φετινής Euroleague.

Οι Καταλανοί δεν ενεργοποιούν την οψιόν για να του ανανεώσουν για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο και ο 22χρονος (τότε) Βεζένκοβ βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του.

Τελικά, στις 12 Ιουνίου 2018 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτησή του με διετές συμβόλαιο, καθώς ο Ντέιβιντ Μπλατ τον πιστεύει και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που θα την αρπάξει από τα μαλλιά, καθώς από τον αδιάφορο (ως προς την απόδοσή του) Σάσα της Μπαρτσελόνα έγινε παίκτης της κορυφαίας πεντάδας της Euroleague, πρώτος σκόρερ και MVP της διοργάνωσης.

Η σκληρή δουλειά και η απόλυτη αναγνώριση

Οχι από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μέσα από μια επίμονη και επίπονη διαδικασία με τρομερή δουλειά.

Η... αθλητικότητα δεν ήταν το μεγάλο του πλεονέκτημα, αλλά μετά την πρώτη δύσκολη διετία όπου έψαχνε να βρει τον ρόλο του στους «ερυθρόλευκους», όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Ο Βεζένκοβ δεν σταμάτησε να δουλεύει για να βελτιώσει τις αδυναμίες του και η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα (μαζί με τα άλλα κομμάτια που προσέθεσε ο κόουτς στο ερυθρόλευκο παζλ) έφεραν και τη δική του αγωνιστική έκρηξη.
mvp-2
O Σάσα Βεζένκοβ το 2011 αναδείχθηκε MVP, πρώτος σκόρερ και μέλος της κορυφαίας πεντάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων όπου κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τον Αρη

Το όνειρο του NBA

Το καλοκαίρι του 2021 ο Ελληνοβούλγαρος άσος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο (900.000 ευρώ ετησίως), αλλά οι περσινές τρομερές εμφανίσεις του έκαναν για πρώτη φορά τις Σειρήνες του NBA να ηχούν έντονα στα αυτιά.

Ως άλλος Οδυσσέας τις... απέφυγε, αλλά τα δεδομένα είχαν αλλάξει. Από τις περσινές ανταλλαγές στο NBA και τις καραμπόλες που προέκυψαν τα δικαιώματά του πήγαν από τους Νετς στους Καβαλίερς κι από εκεί στους Σακραμέντο Κινγκς. Μόνο που οι «βασιλιάδες», έχοντας αξιολογήσει την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή του, φρόντισαν αμέσως να του δείξουν ότι τον πιστεύουν και το καλοκαίρι του 2022 βρέθηκε για πρώτη φορά αρκετά κοντά για να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του NBA δεν έγινε τότε, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε τον Σάσα. Αντιθέτως αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για να γίνει ακόμη καλύτερος, δείγμα της πνευματικής του αλλαγής και επιβεβαίωση της νοοτροπίας που τον διακατέχει, καθώς ακολούθησε η κορυφαία (μέχρι την επόμενη) σεζόν της καριέρας του. Μια σεζόν στη διάρκεια της οποίας «ανάγκασε» τέσσερις φορές τους ανθρώπους των Κινγκς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για χάρη του, με τελευταίο τον τεχνικό της ομάδας Μάικ Μπράουν, ο οποίος βρέθηκε στο ΣΕΦ και παρακολούθησε από κοντά το Game 5 κόντρα στη Φενέρ.

Κι αυτή τη φορά ο Σάσα, παρόλο που στις αρχές του χρόνου υπέγραψε διετή επέκταση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό, δεν θα ταξιδέψει το καλοκαίρι στις ΗΠΑ (όπως έκανε πολλά καλοκαίρια) απλά για να κάνει ατομικές προπονήσεις, αλλά για να γίνει μέλος των Κινγκς και να δει ακόμη ένα όνειρό του να πραγματοποιείται.

Το κεφάλαιο «εθνική ομάδα»

Ενα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του αφορά την Εθνική Ελλάδας και το ότι δεν φόρεσε τη φανέλα της. Οταν ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Αρη οι «κίτρινοι» σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν και τις επαφές με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προκειμένου να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική.

Η τότε διοίκηση της ΕΟΚ όμως δεν έδειξε να πιστεύει στο project «Βεζένκοβ» (εδώ δεν πίστευε στο project «Αντετοκούνμπο») και ο ίδιος, παρόλο που αρχικά το σκεφτόταν, τελικά επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Βουλγαρίας.

Αυτοί που τον ξέρουν λένε πως αν η ΕΟΚ είχε κινηθεί γρήγορα το θέμα θα είχε κλείσει, αλλά η κωλυσιεργία της άλλαξε τα δεδομένα και έφερε δεύτερες σκέψεις.

Ο Σάσα ήξερε πως αν επέλεγε την Ελλάδα θα πλήγωνε τον πατέρα του και η κλειστή πόρτα της ελληνικής Εθνικής τον διευκόλυνε στην τελική του απόφαση.

Η προσωπική του ζωή

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία που το άστρο του λάμπει στον μπασκετικό ουρανό ο Σάσα δεν είχε απασχολήσει ποτέ με την προσωπική του ζωή και γενικά με οτιδήποτε είχε να κάνει με εξωαγωνιστικά ζητήματα.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες ημέρες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό, έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την αγαπημένη του Νικόλ Ελευθεριάδου, αθλήτρια της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, στον γάμο του Κώστα Σλούκα.

Οι δυο τους ήταν ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες και στην ερυθρόλευκη οικογένεια ήταν κοινό μυστικό, καθώς ο Σάσα συχνά πυκνά άρχισε να βλέπει τους αγώνες της γυναικείας ομάδα πόλο και η Νικόλ (που πήγε στον Ολυμπιακό το 2015, όταν ο Σάσα έφυγε για τη Βαρκελώνη) να βρίσκεται στις κερκίδες του ΣΕΦ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI


Ειδήσεις σήμερα:

«Θα ξημερώσει μία ακόμη καλύτερη μέρα» - Με την κόρη του Δάφνη και τον γιο του Κωνσταντίνο ψήφισε στην Κηφισιά ο Μητσοτάκης

Στην Κυψέλη ψήφισε ο Τσίπρας - «Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας»

Live Update: Η Ελλάδα ψηφίζει - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

-------------

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης