Οι προπονητές «πρωταθλητές» στις αποζημιώσεις - Θα ξεπεράσει ο Νάγκελσμαν τον Κόντε;

Λεφτά υπάρχουν... στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον, όπου οι ομάδες αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους προπονητές, ξοδεύοντας ολόκληρες περιουσίες για τις αποζημιώσεις

konte-julian-mak
Η απόλυση και το ταμείο ανεργίας μπορεί να είναι εφιάλτης για έναν απλό εργαζόμενο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει όταν μιλάμε για προπονητές ποδοσφαίρου στα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Σ' αυτήν την ξεχωριστή κατηγορία εργαζόμενων στο χώρο της αθλητικής βιομηχανίας και ειδικά στο... πάνω ράφι όπως για παράδειγμα στην Premier League που κυριαρχεί κι εδώ, η λέξη απόλυση συνοδεύεται με τα απαραίτητα έγγραφα λύσης του συμβολαίου των δύο πλευρών και ένα τσεκ με πολλά μηδενικά... Πάρα πολλά μηδενικά.

Τις τελευταίες ημέρες σ' αυτήν την ξεχωριστή λίστα προστέθηκαν δύο νέα ονόματα. Για την ακρίβεια ο ένας μπήκε για πρώτη φορά και δεν αποκλείεται να γίνει κατευθείαν ρέκορντμαν, κι ο άλλος είναι προς στιγμήν στην πρώτη θέση από... προηγούμενη απόλυση του.

Ο πρώτος είναι ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος απολύθηκε από τη Μπάγερν και στη Γερμανία αναφέρουν ότι η αποζημίωση μπορεί να φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, ενώ ήδη έχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσού μεταγραφής προπονητή, καθώς οι Βαυαροί είχαν δώσει 22 εκατ. ευρώ στη Λειψία!!!

Ο δεύτερος είναι ο Αντόνιο Κόντε ο οποίος απομακρύνθηκε από την Τότεναμ και οι Λονδρέζοι μπορεί να χρειαστεί να του καταβάλουν 15 εκατ. ευρώ. Πολλά μεν, αλλά εμφανώς λιγότερα απ' αυτά που είχε πάρει ο Ιταλός όταν έφυγε από την Τσέλσι, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, όπου θα αναλύσουμε τη λίστα με το τοπ-10 των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί σε προπονητές.

10.Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (Τότεναμ, 2019 - 14.23 εκατ. ευρώ)

potsetino
Κλείσιμο


Μετά από 5 χρόνια στους Σπερς, όπου ο Αργεντινός τεχνικός δέχθηκε για 18 μήνες να μην κάνει μεταγραφές προκειμένου η ομάδα να χτίσει το νέο της γήπεδο (αλλά την πήγε στον τελικό του Champions League) ο «Ποτς» απολύθηκε και έκτοτε η Τότεναμ ψάχνει να βρει τον άνθρωπο που θα εμπνεύσει ομάδα και κόσμο.

9.Τόμας Τούχελ (Τσέλσι, 2022 - 14.8 εκατ. ευρώ)

tuchel_192057


Ο Γερμανός πήγε στην Τσέλσι, την οδήγησε στην κατάκτηση του Champions League, αλλά η διοικητική αναταραχή λόγω Αμπράμοβιτς και η έλευση Μπόελι τον έφεραν γρήγορα στην πόρτα της εξόδου... Με σχεδόν 15 εκατομμύρια όμως στους λογαριασμούς του και αναλαμβάνοντας τη θέση του προπονητή της Μπάγερν τέσσερις μήνες αργότερα, μόνο ευτυχισμένος μπορεί να δηλώνει.

8.Φαμπιο Καπέλο (Εθνική Ρωσίας, 2015 - 15.25 εκατ. ευρώ)

Capelo


Ανέλαβε τη «Σμπόρναγια» το 2012 και κατάφερε να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ως πρώτη στον όμιλο της, αλλά στην τελική φάση απέτυχε και ήταν έτοιμος για... αποχώρηση. Οι Ρώσοι δεν είχαν τα λεφτά για να τον διώξουν και τον κράτησαν, αλλά το 2015 μετά την εντός έδρας ήττα από την Αυστρία για τα προκριματικά του Euro 2016 του έβγαλαν το εισιτήριο της επιστροφής για Ρώμη με τη βοήθεια του (άλλοτε μετόχου μειοψηφίας στην Άρσεναλ) Άλισερ Ουσμάνοφ. Ακόμη κλαίνε το συμβόλαιο αλλά και την αποζημίωση που έδωσαν οι Ρώσοι, ειδικά από τη στιγμή που οι Άγγλοι του είχαν δώσει μόλις 1.5 εκατ. για να τον ξεφορτωθούν το 2012!

7.Λουίς Φελίπε Σκολάρι (Τσέλσι, 2009 - 15.5 εκατ. ευρώ)

Scolari


Δεύτερος προπονητής των «μπλε» σ' αυτήν την ξεχωριστή λίστα με τον 'Φελιπάο' παρόλο που είχε φτιάξει μια ομάδα που έβαζε πολλά γκολ και είχε προκριθεί στα νοκ άουτ του Champions League να πληρώνει την 4η θέση στην Premier League μετά από 25 αγωνιστικές και να μην ολοκληρώνει τη σεζόν στο Λονδίνο. Με το αζημίωτο πάντως...

6.Νούνο Εσπίριτο Σάντο (Τότεναμ 2021 - 15.93 εκατ. ευρώ)

espirito


Ήταν ο πρώτος πελάτης του περιβόητου Πορτογάλου ατζέντη Ζόρζε Μέντες, καθώς σύχναζε στο καλοκαιρινό μπαρ που είχε στο Πόρτο. Ο Μέντες δεν ξέχασε ποτέ τη... στήριξη του, κι αφού όντως είχε μια πετυχημένη παρουσία στη Γουλβς, έφτασε στην Τότεναμ (ουσιαστικά διαδεχόμενος τον Μουρίνιο). Εκεί ξεκίνησε με 3χ3, αλλά μετά ξέχασε τι θα πει νίκη και έφυγε με σχεδόν 16 εκατ. ευρώ. Τώρα συνεχίζει στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας...

5.Ζοσέ Μουρίνο (Τότεναμ 2021 - 17 εκατ. ευρώ)

Zoze_Mourinho_Tottenham


Ο μόνος προπονητής που έχει τρεις θέσεις στο τοπ10 και αθροιστικά τα μεγαλύτερα κέρδη... Διαδέχθηκε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, αλλά ποτέ δεν έδεσε με το κλαμπ, καθώς η τακτική «παρκάρουμε το λεωφορείο έξω από την περιοχή μας» ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που είχε χτίσει ο Αργεντινός. Με 17 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, άφησε οριστικά (;) την Αγγλία και συνεχίζει στη Ρόμα.

4.Λοράν Μπλάν (Παρί Σεν Ζερμέν 2016 - 19.35 εκατ. ευρώ)

Απέφυγε να σχολιάσει για Γιουνάιτεντ ο Μπλαν


Ήταν ο τελευταίος Γάλλος προπονητής της Παρί (πριν τον Γκαλτιέ) κι αυτός που πλήρωσαν πιο ακριβά οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της. Πήρε το πρωτάθλημα Γαλλίας με ρεκόρ πόντων (96) αλλά απέτυχε στο Champions League και πήρε και την αποζημίωση ρεκόρ για το γαλλικό ποδόσφαιρο.

3.Ζοσέ Μουρίνιο (Τσέλσι, 2007 - 20.5 εκατ. ευρώ)

jose_mourinho


Η πρώτη του απόλυση από τους μπλέ ήταν στο Νο1 για πολλά χρόνια. Ο Special One είχε οδηγήσει την Τσέλσι σε εγχώριους τίτλους, αλλά σε αποτυχίες στο Champions League κι ο Αμπράμοβιτς μπορεί να μην είχε υπομονή, αλλά είχε λεφτά...

2.Ζοσέ Μουρίνιο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2018 - 22.3 εκατ. ευρώ)

mourinho


Ο Πορτογάλος φεύγοντας από τη Γιουνάιτεντ κατέρριψε το δικό του ρεκόρ, περίπου δέκα μήνες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του. Είχε φτάσει στο Ολντ Τράφορντ το 2016, ανανέωσε τον Ιανουάριο του 2018 και το φθινόπωρο αποχαιρέτισε. Η συνολική του... σούμα από τις απολύσεις στη λίστα είναι 60 εκατ., ενώ άλλα 10 εκατ. ευρώ πήρε τη δεύτερη φορά που έφυγε από την Τσέλσι.

1.Αντόνιο Κόντε (Τσέλσι, 2018, 29.8 εκατ. ευρώ)

Conte


Ο Μουρίνιο έχει το μεγαλύτερο άθροισμα αποζημιώσεων, αλλά ο Κόντε έχει τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αμοιβή αποζημίωσης. Πήγε το 2016 στο δυτικό Λονδίνο και την πρώτη του χρονιά κατέκτησε τον τίτλο, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018. Την επόμενη όμως τερμάτισε στην 5η θέση και παρόλο που κατέκτησε το Κύπελλο απομακρύνθηκε από τη θέση του... Κι ο διάδοχος του Μαουρίτσιο Σάρι είχε την ίδια μοίρα, αλλά όχι και το ίδιο συμβόλαιο, καθώς ο Κόντε αποζημιώθηκε με το απίστευτο ποσό των 29.8 εκατ. ευρώ!

Ένα ποσό που πέντε χρόνια αργότερα για πρώτη φορά μπορεί να απειλήσει ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν (θα το μάθουμε όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη Μπάγερν) βάζοντας τον πήχη... ακόμη ψηλότερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλοκαίρι με 27 βαθμούς το Σαββατοκύριακο, κακοκαιρία από Δευτέρα προβλέπει ο Μαρουσάκης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA

Μητέρες των κατηγορουμένων ζήτησαν «συγγνώμη» από τους γονείς του Άλκη Καμπανού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης