Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η «επτάρα» υπενθύμισε ποιος κάνει κουμάντο στην Αγγλία επί Κλοπ
lfc_manutd_arthro

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η «επτάρα» υπενθύμισε ποιος κάνει κουμάντο στην Αγγλία επί Κλοπ

Μόνο σαν ανάμνηση έχει μείνει στο μυαλό των οπαδών της Λίβερπουλ η μοναδική ήττα του Γιούργκεν Κλοπ ως γηπεδούχος απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Οι... πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στις δύο

Ένα γκολ για κάθε χρονιά του Γιούργκεν Κλοπ στο τιμόνι της πέτυχε η Λίβερπουλ κόντρα στη μισητή της αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διασύροντάς την για ακόμη μία φορά στα μεταξύ τους ματς και δη σε αναμέτρηση που παίχτηκε μπροστά στο κοινό των «κόκκινων».

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 7-0 (MD26, 05/03/2023)


Η στατιστική

Τα τέρματα των Κόντι Χάκπο, Ντάργουιν Νούνιες, Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο (από 2 τέρματα οι τρεις πρώτοι) δεν επιβεβαίωσαν μόνο ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν πολλά ψωμιά ακόμη να φάνε για να επιστρέψουν σε επίπεδα πρωταθλητισμού, όσο καλή δουλειά να έχει κάνει ο Έρικ τεν Χαχ αλλά και η καλύτερη φετινή μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ, ο εκ των τριών μέσων της πιο επιτυχημένης κεντρικής τριάδας της ιστορίας, Κασεμίρο, αλλά και πως με τον Γιούργκεν Κλοπ τα κόκκινα ντέρμπι είναι αλλιώς.

Στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας για τη Λίβερπουλ απέναντι στη Γιουνάιτεντ, τη μεγαλύτερη από το 1895 (7-1, για τη δεύτερη κατηγορία), αλλά και τη μεγαλύτερη ήττα του Τεν Χαχ στην καριέρα του και τα 480 ματς που είχε κοουτσάρει μέχρι την Κυριακή, οι Reds επιβεβαίωσαν αυτό που έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια στο «Άνφιλντ». Εκεί, κάνουν κουμάντο αυτοί.

Άλλωστε, με τα 15 τελευταία γκολ στο συγκεκριμένο ματσάρισμα να έχουν έρθει από την πλευρά τους, μπορεί να πει κανείς ότι τους έχουν πάει... μονότερμα, κάτι που οφείλουν κυρίως στους (μεσο)επιθετικούς τους, αφού μόνον ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ έχει βάλει το όνομά του στη σχετική λίστα προερχόμενος από τα μετόπισθεν. (Σημείωση: Τα 15 γκολ μετράνε από ένα 1-1 που στην πορεία έγινε 3-1 για τη Λίβερπουλ).

Όσον αφορά τους «κόκκινους διαβόλους», αυτή ήταν η μεγαλύτερη ήττα τους γενικά σε επίσημο ματς, μετά τα επίσης κατά τους 7-0 κόντρα στην Μπλάκμπερν Ρόβερς (Απρίλιος 1926), Άστον Βίλα (Δεκέμβριος 1930) και Γουλβς (Δεκέμβριος 1931).


Tactical Analysis : Liverpool 7-0 Manchester United | Klopp's Adjustments Make The Difference |

Εκείνη η φορά με τη Γουέστ Μπρομ σε μια εντός ισοπαλία που πανηγυρίστηκε σαν νίκη

13/12 του 2015 κι ο Κλοπ δεν έχει συμπληρώσει καλά-καλά ένα τρίμηνο στον πάγκο της Λίβερπουλ, με τη Γουέστ Μπρομ να κάνει το ταξίδι στο Μέρσεϊσαϊντ και παραλίγο όπως πολλές άλλες να πάρει αποτέλεσμα σε μια έδρα που δεν ήταν φόβητρο σε καμία των περιπτώσεων.

Το παιχνίδι ξεκίνησε καλά για τους γηπεδούχους με ένα γκολ του Τζόρνταν Χέντερσον αλλά η χαρά κράτησε για λίγο με τον Κρεγκ Ντόσον να ισοφαρίζει ούτε δέκα λεπτά αργότερα. Ένα τέρμα ακόμη ενός αμυντικού, του Γιόνας Όλσον ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα με ένα τέταρτο να απομένει στο ρολόι. Έκτοτε η Λίβερπουλ κυνηγούσε την ισοφάριση αλλά αυτή δεν ερχόταν.

Προσπαθώντας να ενισχύσει την ομάδα του με όποιον τρόπο μπορεί, ο Κλοπ ζητούσε διαρκώς από την εξέδρα να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ. Ο πιο τίμιος παίκτης κατά το πέρασμα του Γερμανού όλα τα χρόνια στο «Άνφιλντ», ο Ντιβόκ Οριγκί, ισοφαρίζει στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων για το τελικό 2-2, προμηνύοντας το πόσο σημαντικός θα είναι στη συνέχεια, αλλά κι ευθύς αμέσως αφού δίνει την αφορμή στον Κλοπ για να πάρει την ομάδα του και να πάνε μπροστά στο ΚΟΡ για να πανηγυρίσουν με «όλε».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε γέλια σε όσους δεν μπορούσαν να προβλέψουν την αγωνιστική μεταμόρφωση της Λίβερπουλ τα επόμενα χρόνια, έγινε meme, αλλά για τον Κλοπ ήταν αυτό που χρειαζόταν για να πωρώσει την ομάδα του και να τη βοηθήσει να βρει το χαμένο της DNA στο γήπεδό της. Μπορεί το «You'll Never Walk Alone» να ηχούσε πάντα δυνατά πριν τα ματς, ωστόσο από τη στιγμή που ανέλαβε ο πρώην τεχνικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο ήχος σαν να απέκτησε κάτι ξεχωριστό.

Παράδειγμα τα παιχνίδια κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σ' εκείνα τα εδάφη, εκ των οποίων έχει ηττηθεί μόνο στο πρώτο, κι αυτό με το ελάχιστο δυνατό σκορ (0-1) περίπου έναν μήνα αργότερα από τον αγώνα κόντρα στους «baggies».

Συνολικά σε 18 αναμετρήσεις για όλες τις διοργανώσεις, ο «Κλόπο» έχει επτά νίκες, επτά ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες, συν μία που δεν πιάνεται το περσινό καλοκαίρι σε ένα φιλικό που έπαιξε με τα... τέταρτα.

Liverpool celebrating after a 2-2 draw against West Brom

Περί Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο

Εκ των πρωταγωνιστών της κυριακάτικης αναμέτρησης ήταν για ακόμη μία φορά ο Μο Σαλάχ, ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ όσον αφορά την Πρέμιερ Λιγκ, πετυχαίνοντας σε 205 εμφανίσεις 129 τέρματα, δικαιολογώντας για ακόμη μία φορά τον τίτλο του «Αιγύπτιου Βασιλιά» του «Άνφιλντ».

Ακόμη κι αν ο Σαντιό Μανέ ήταν πολλά περισσότερα από εκείνον, πριν αποχωρήσει για λογαριασμό της Μπάγερν Μονάχου.

Όσον αφορά τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, ή αλλιώς τον Φαν Ντάικ της επίθεσης της Λίβερπουλ, τα λόγια περισσεύουν. Ο πιο... αμυντικός επιθετικός που έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας ήταν αυτός που έκλεισε την αυλαία κόντρα στη Γιουνάιτεντ διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα, σε μια φάση που του άξιζε και με το παραπάνω.

Γιατί ο Βραζιλιάνος μπορεί να μην έχει τα νούμερα του Σαλάχ, αλλά αν δεν ήταν αυτός οι «κόκκινοι» δεν θα μάθαιναν ποτέ, ή έστω θα μάθαιναν αλλά με πολύ περισσότερο κόπο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, το gegenpress. Τώρα είναι έτοιμος να αποχωρήσει χορτασμένος...


ROBERTO FIRMINO | All 100 goals for Liverpool... so far! | Great goals, iconic celebrations!

Την επόμενη σεζόν μπορούν να πάνε χέρι-χέρι μέχρι το τέλος

Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος είναι αρκετά παράξενη τόσο για τη Λίβερπουλ όσο και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όσον αφορά τη θριαμβεύτρια του ντέρμπι είναι σαφές πως η ψυχολογική κούραση των προηγούμενων ετών, απόρροια των πολλών φορών που έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό με... φτηνό απολογισμό στα πραγματικά «βαριά» τρόπαια μία Πρέμιερ Λιγκ και ένα Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το γεγονός πως δεν ενισχύθηκε στον άξονα, το 2022/23 είναι μια ευκαιρία να κοιτάξει μπροστά και να ανανεωθεί στηριζόμενη στα θεμέλεια που έχει βάλει την προηγούμενη (περίπου) επταετία. Αν βρει και τους επενδυτές της, το καλοκαίρι οφείλει να είναι δυνατή στο μεταγραφικό παζάρι γιατί ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει ξανά, ακόμη κι αν οι Τσέλσι και Τότεναμ δείχνουν καταδικασμένες να παίζουν ρόλο ρυθμιστή και για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε το έχει ξανά κάνει, όταν τη σεζόν του κορωνοϊού παραλίγο να μην βγει ούτε στην Ευρώπη και την επόμενη πετούσε και πάλι στα ύψη.


10 UNFORGETTABLE Liverpool vs Manchester United Moments | Premier League

Όσον αφορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο τσαμπουκάς του Τεν Χαχ που δεν έσπασε ούτε μπροστά στον βεντετισμό του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και η προσθήκη Κασεμίρο, είναι μια πολύ καλή αρχή για να προσπαθήσει να επιστρέψει στον θρόνο της. Ωστόσο θα πρέπει να είναι επίσης δραστήρια το καλοκαίρι και κυρίως να αποβάλλει το υπέρμετρο θάρρος που αποκτά στα καλά της διαστήματα, αφού φέτος έχει αποδειχθεί πως μπορεί να το... βουλιάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι ενδεικτικό πως έχει δεχθεί μόλις 28 γκολ σε 24 αγώνες Πρέμιερ Λιγκ, αλλά μετράει το 7-0 από τη Λίβερπουλ, ένα σβηστό 6-3 από την Μάντσεστερ Σίτι και ένα ακόμη πιο σβηστό 4-0 από τη Μπρέντφορντ. Τώρα, δε, που παίζει μπάλα χωρίς τον Εντ Γούντγουορντ, το πρώτο μεταγραφικό της παζάρι από τότε που άλλαξε χέρια το πόστο αναμένεται ενθουσιώδες.

Αν κάνουν αυτά που πρέπει, κι αν πετάξουμε εκτός κουβέντας τις δυο του... Oil Clasico, Μάντσεστερ Σίτι και Νιούκαστλ, οι δύο ιστορικές αντίπαλοι έχουν όλα τα φόντα να προσφέρουν από τη νέα σεζόν κιόλας μια μάχη τίτλου από τα παλιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης