Το τέλος του «Τριγώνου των Βερμούδων» και η νέα πνοή στον άξονα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το τέλος του «Τριγώνου των Βερμούδων» και η νέα πνοή στον άξονα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η μεταγραφή του Κασεμίρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σηματοδότησε το τέλος της πιο επιτυχημένης κεντρικής τριάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου - Τώρα η ομάδα του Έρικ τεν Χαχ πρέπει να μάθει να αμύνεται

casemiro-kroos-modric-arthro
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το φιλικό προετοιμασίας της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Γιουβέντους, μετά το τέλος του οποίου ο Κάρλο Αντσελότι είχε «κρατημένη» μια ατάκα που συνόψισε την παρουσία των Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρόος και Κασεμίρο όλα αυτά τα χρόνια στη «Βασίλισσα».

«Τον Κασεμίρο, τον Κρόος και τον Μόντριτς τους λέω "Τρίγωνο των Βερμούδων" γιατί στο δικό τους κομμάτι του γηπέδου η μπάλα εξαφανίζεται», είπε ο «Don Carlo» και ούτε αυτός αλλά και κανείς δεν περίμενε πως αυτή η... άχαστη τριάδα θα έσπαγε λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, παρά θα συνέχιζε την κυριαρχία της στα ευρωπαϊκά γήπεδα, προετοιμάζοντας παράλληλα το νέο αίμα στις τάξεις της Ρεάλ -τους Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ορελιάν Τσουαμενί- για τα επόμενα χρόνια. Μένει... επίτηδες εκτός ο Φέντε Βαλβέρδε, που πρόκειται για έναν από τους πιο υποτιμημένους παίκτες σε αυτό το σύνολο και αποτελεί μια κατηγορία μόνος του λόγω της ευχέρειάς του να παίξει ακόμη και δεξί εξτρέμ.

Σε ένα ιδιαίτερο μίνι μεταγραφικό σήριαλ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να αποκτήσει τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου χαφ, έχοντας νωρίτερα απορρίψει τον Αντριάν Ραμπιό εξαιτίας των υψηλών χρηματικών απαιτήσεων της μητέρας του, που είναι η ατζέντισσά του. Τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο, με κάποιες γλώσσες να ισχυρίζονται πως την διαρροή την έκανε σκοπίμως η ίδια η Γιουνάιτεντ.

«On Air» η υπόθεση Κασεμίρο δεν κράτησε καλά-καλά ούτε δυο 24ωρα, με τις φήμες να παίρνουν σάρκα και οστά όταν ο Αντσελότι δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου πριν το ματς απέναντι στη Θέλτα για το πρωτάθλημα πως ο Κασεμίρο έκανε γνωστή την επιθυμία του να αλλάξει κεφάλαιο στην καριέρα του δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό. Μία που τα μάζεψε ο Αντσελότι από την αίθουσα Τύπου και μία που ο 30χρονος ποδοσφαιριστής είχε ήδη αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες του για να ανακοινωθεί κι επισήμως από τους «κόκκινους διαβόλους».

Κλείσιμο
Πάντως η Ρεάλ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υποτάξει τη Θέλτα στο πρώτο της παιχνίδι χωρίς τον «Κάσε», με τον Μόντριτς να έχει δίπλα του τους Καμαβινγκά - Τσουαμενί αργά το βράδυ του Σαββάτου και να ενορχηστρώνει την εύκολη νίκη της πρωταθλήτριας με σκορ 4-1 εκτός έδρας.

Το τέλος μιας εποχής

Πρώτος που μετακόμισε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος άφησε την Πρέμιερ Λιγκ και την Τότεναμ για να κερδίσει επιτέλους κάτι, σε μια καριέρα που προμηνυόταν πλούσια. Μια δεκαετία μετά θα έχει να το λέει και να γελάει με τους δικούς του, μιας και τότε σε ψηφοφορία που έγινε για λογαριασμό της «Marca» είχε αναδειχθεί... χαλαρά (με ποσοστό 32%) η χειρότερη μεταγραφή του πρωταθλήματος.

Έχοντας μόλις κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Γερμανίας στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια μαζί με τρεις «σαλατιέρες», στα μέσα Ιουλίου o Τόνι Κρόος... γλίτωσε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την απόλυση του Ντέιβιντ Μόις και την έλευση του Λουίς φαν Χάαλ ο οποίος δεν τον ήθελε στην ομάδα του, συμφωνώντας με τη Ρεάλ μετά από τις επαφές που είχε με τον ίδιο τον Κάρλο Αντσελότι.

Την «τρέλα» του Ολλανδού συναδέλφου του παραλίγο να ακολουθήσει και ο Ιταλός κόουτς, ο οποίος είχε ήδη δει τον Κασεμίρο το 2013 στις προπονήσεις της Ρεάλ και παρά την πίστη του Ζινεντίν Ζιντάν προς το πρόσωπό του για τη Β' ομάδα εκείνος επέλεξε να τον αφήσει να φύγει για την Πόρτο, με ισπανικό Μέσο να ισχυρίζεται τότε πως ο «Don Carlo» είχε απογοητευτεί με τις «πολύ κακές πάσες του» ποδοσφαιριστή. Στο ένα εκατομμύριο ευρώ που είχαν δώσει οι «μερένγκες» στη Σάο Πάουλο πρόσθεσαν και άλλα 15 για να τον εντάξουν και πάλι στο δυναμικό τους. Στα 35 εκατομμύρια η μεταγραφή του Μόντριτς, στα 25 του Κρόος και στα 16 του Κασεμίρο, το λες και... κλέψιμο του αιώνα για έναν τόσο αποδοτικό και επιτυχημένο άξονα.

Modric, Kroos, Casemiro the BEST midfield trio


Πρώτη φορά έπαιξαν σε επίσημο αγώνα όλοι μαζί στις 4 Οκτωβρίου του 2015, με τον Ράφα Μπενίτεθ να τους εμπιστεύεται το τιμόνι στο πρώτο του ντέρμπι μαδριλένιο, απέναντι στην Ατλέτικο, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να έρχεται το 2017 και το 2018 για να κατεβάσει την ίδια ενδεκάδα με εκείνη του 15' αλλά τακτικά εμφανώς αλλαγμένη για να κατακτήσει δύο σερί Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. τα δύο από τα τρία σερί που είχε ο σύλλογος μαζί με το 2016). Στον δεύτερο τελικό, δε, η προώθηση του Κασεμίρο ως οκτάρι στα μισά του αγώνα ήταν κι εκείνη που τελείωσε μια κι έξω την Λίβερπουλ του τραυματία Μοχάμεντ Σαλάχ και του εκτός τόπου και χρόνου γερμανού γκολκίπερ, Λόρις Κάριους.

Ήδη μέσα στην τριετία οι τρεις τους βρίσκονταν με κλειστά μάτια μέσα στο γήπεδο, με τον Κασεμίρο να είναι αυτός που βοηθούσε τον Κρόος στο αριστερό κομμάτι του γηπέδου για να αποβάλλει την πίεση πάνω στον Γερμανό με συνεχόμενα μεταξύ τους 1-2, ή να αλλάζει πλευρά και ρυθμό αγώνα μεταφέροντας την μπάλα στο δεξί μισό προς τον Μόντριτς κυρίως με πιο μακρινές πάσες που απελευθέρωναν χώρο και επέτρεπαν στη Ρεάλ ένα εύκολο/γρήγορο τρανζίσιον. Ο Βραζιλιάνος ήταν και πάλι καθοριστικός όταν η πίεση έπεφτε πάνω στον Κροάτη, επιτρέποντας και στους δύο να βγουν μπροστά και να περάσουν τις τελικές πάσες στα 3/3 του γηπέδου με αποδέκτες τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά.

Έχοντας πάντα τα νώτα του άλλου καλυμμένα (εκτός της δύσκολης σεζόν 2018-19 κατά την οποία έπαιξαν αρνητικό ρόλο και οι τραυματισμοί), οι τρεις τους έφτασαν να παίξουν σε τελικούς ως βασικοί δέκα φορές κατακτώντας και τα δέκα τρόπαια, αλλά και 16 συνολικά στην επταετία που κυριάρχησαν στο ισπανικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -απόντων των Τσάβι Ερνάντες, Αντρές Ινιέστα και Σέρχιο Μπουσκέτς, που μπορεί να μην έφτασαν τον ίδιο αριθμό τροπαίων, αλλά μεταξύ τους κατέκτησαν και το Μουντιάλ του 2010 και θα μπορούσε να πει κανείς... τερμάτισαν το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά το «Τρίγωνο των Βερμούδων» πανηγύρισε τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, τρία πρωταθλήματα, τρία Σούπερ Καπ Ευρώπης, τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας και τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

What Makes Modric, Kroos and Casemiro Special? | What Makes Them So Great |


Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα

Αυτό που συμβαίνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ακατανόητο, εκτός αν όλες οι φήμες γύρω από τον Ραμπιό ήταν το «τυράκι» που θα κρατούσε μυστικές τις συζητήσεις με τον Κασεμίρο, μιας και έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να πείστηκε τόσο άμεσα ο ποδοσφαιριστής να πάει σε μια «ομάδα που δυσκολεύεται και να αφήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης», όπως δήλωσε ο Αντσελότι, σεβούμενος ωστόσο την επιθυμία του ποδοσφαιριστή του για αποχώρηση.

Όπως και να έγιναν τα πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, για τους «κόκκινους διαβόλους» σημασία έχει πως το μεγαλύτερο μεταγραφικό μπαμ του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε και πως ο Κασεμίρο αποτελεί και επισήμως ποδοσφαιριστή τους. Όπως εξίσου σημαντικό είναι πως ο Βραζιλιάνος είναι ήδη έτοιμος να πατήσει χορτάρι αμέσως μόλις θα έχουν υπογραφεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως η άδεια εργασίας.

Γιατί το σύνολο του Τεν Χαχ πονάει και πονάει πολύ, αλλά με τον 30χρονο -και λίγη τύχη- θα έχει την δυνατότητα να κάνει... εσωτερικές μεταγραφές όπως αυτή του Ντόνι φαν ντε Μπεκ και του Φρεντ, που έχει αποδειχθεί πως έχει τεράστια διαφορά με τον Φρεντ της εθνικής Βραζιλίας όταν γύρω του γίνονται κι άλλες... βασικές δουλειές που δεν γίνονται εδώ και καιρό στο «Ολντ Τράφορντ».

Ακόμη κι ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ θα έχει λόγους για να χαμογελάει, μιας και με υγιή Κασεμίρο είναι πολλές οι επιλογές για σχηματισμό ενδεκάδας. Από 4-5-1 μέχρι 4-3-3 και 4-4-2 σε ρόμβο, από τη στιγμή που υπάρχουν και οι Μπρούνο Φερνάντες - Κρίστιαν Έρικσεν για 3/3 του αγωνιστικού χώρου αν δεν ξεκινούν από βάθος στο αρχικό σχήμα. Εκτός κι αν τα όνειρα συνεχίσουν να καίγονται στο «Θέατρο των Ονείρων»...

Πάντως ο ίδιος o Κασεμίρο έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί απέναντι στις «Αγγλίδες», με τα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ρεάλ να τον φέρνουν συχνά αντιμέτωπο με τις ομάδες του πρώτου τέταρτου της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ, εκεί όπου σημείωσε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης