Ιταλία: Αφαίρεση 15 βαθμών από τη Γιουβέντους!

Ιταλία: Αφαίρεση 15 βαθμών από τη Γιουβέντους!

Το αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε την αφαίρεση 15 βαθμών για την υπόθεση υπερκοστολογημένων μεταγραφών, γνωστή ως «Plusvalenza» - Θα ασκήσει έφεση

juventus-m
Βαριά καμπάνα για τη Γιουβέντους, μιας και το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε την αφαίρεση 15 βαθμών λόγω της υπόθεσης plusvalenza.

Μια υπόθεση, για την οποία είχαν αθωωθεί όλες οι ομάδες και οι παράγοντες πέρυσι, αλλά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας επέμεινε.



Μάλιστα, ζήτησε από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ιταλίας να ακυρωθεί η περσινή αθωωτική απόφαση για όλους τους εμπλεκόμενους, με συνέπεια να επιβληθεί βαριά ποινή στη «Μεγάλη Κυρία», η οποία ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση για την άρση ή μείωση της τιμωρίας.

«Ο σύλλογος περιμένει τη δημοσίευση των λόγων (σ.σ πίσω από την απόφαση) και ανακοινώνει από τώρα την έφεση στο Sports Guarantee College με βάση τον Κώδικα Αθλητικής Δικαιοσύνης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της Γιουβέντους.

Κλείσιμο


Με αυτό το -15, η Γιουβέντους βρέθηκε στην 11η θέση στους 22 βαθμούς και στο -12 από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.



To «plusvalenza» είναι μια υπόθεση που είχε απασχολήσει την αθλητική Δικαιοσύνη πέρυσι και είχε κλείσει με αθώωση όλων των εμπλεκομένων. Έχει να κάνει με πλαστά συμβόλαια και «φουσκωμένα» ποσά στις συμφωνίες για μεταγραφές.

Η αθώωση είχε βασιστεί σε δύο άξονες: Πρώτον, η plusvalenza δεν είναι παράνομη, επιτρέπεται από τον νόμο. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό κριτήριο για το πώς ορίζεται η αξία του κάθε ποδοσφαιριστή.



Αν δύο ομάδες συμφωνήσουν να γράψουν στα βιβλία τους ένα ποσό, το γράφουν και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι έκαναν κάτι παράνομο. Ηταν μια υπόθεση που αφορούσε τις Γιουβέντους, Νάπολι, Σαμπντόρια, Εμπολι, Τζένοα και παράγοντές τους.

Οι παραβάσεις της Γιουβέντους

Οι κύριες παραβάσεις των Μπιανκονέρι ήταν δύο. Η πρώτη ήταν ο λόγος που άρχισε η εισαγγελική έρευνα με το όνομα Prisma κι αφορά την υπερτίμηση μεταγραφών στο διάστημα 2018-2020, με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Τέτοια περίπτωση deal φέρεται πως ήταν η ανταλλαγή των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ με την Μπαρτσελόνα το 2020, όταν η μετακόμιση του Βόσνιου χαφ στους Μπλαουγκράνα δηλώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ και η μετακίνηση του Βραζιλιάνου στους Τορινέζους αντίστοιχα στα 72 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση που τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών και η ανταλλαγή Ντανίλο-Ζοάο Κανσέλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019.



Όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport», η απώτερη συνέπεια ήταν αυτή που επήλθε, η παραίτηση του Ανιέλι και της υπόλοιπης διοίκησης από το πόστο τους. Κι αυτό διότι πρακτικά είναι αδύνατον να υπολογιστεί η πραγματική αξία στις παραπάνω μεταγραφές, σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργήσουν καθοριστικά ως αποδεικτικά στοιχεία επί των «πειραγμένων» ισολογισμών.



Το βασικότερο πρόβλημα για τη Γιουβέντους ήταν η δεύτερη παράβαση, η οποία αφορά τις περικοπές στους μισθούς 23 παικτών του κλαμπ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Όπως όλοι οι σύλλογοι, οι Μπιανκονέρι πιέστηκαν οικονομικά από τις συνέπειες της Covid-19 και ήρθαν σε συμφωνία με τους παίκτες να μην τους καταβληθούν μισθοί τεσσάρων μηνών, συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μείωση προσμετρήθηκε ανάλογα στα έξοδα του κλαμπ για το εν λόγω έτος. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον εισαγγελέα του Τορίνο, η πραγματική περικοπή που δηλώθηκε στα «βιβλία» αφορούσε τους μισθούς μόνο ενός μήνα (22,5 εκατ. ευρώ) και πως οι υπόλοιποι τρεις μισθοί καταβλήθηκαν «μαύρα» στους ποδοσφαιριστές. Όπερ και σημαίνει ότι ούτε ο σύλλογος, ούτε οι παίκτες φορολογήθηκαν για αυτά τα χρήματα. 

ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr 



Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Νέες απειλές κατά της Ελλάδας - Έξαλλος για το εξώφυλλο του Economist

Ψευτογιατρός : «Φρούριο» το σπίτι του στα Καλύβια - Πωλούσε αλοιφές και στους γείτονές του

Maneskin: Παντρεύτηκαν μεταξύ τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης