Ουσμάν Ντεμπελέ: Εκείνος βρήκε τον εαυτό του κι η Μπαρτσελόνα τον δεύτερο Νεϊμάρ της

Ουσμάν Ντεμπελέ: Εκείνος βρήκε τον εαυτό του κι η Μπαρτσελόνα τον δεύτερο Νεϊμάρ της

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια για να... συστηθεί στο «Καμπ Νόου», αλλά τώρα που ο Ουσμάν Ντεμπελέ βγάζει στο χορτάρι τον πραγματικό του εαυτό έχει γίνει από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας

dembele-fcb-arthro
Στη Γαλλία έχουν μια... τάση να βγάζουν σπουδαίους ποδοσφαιριστές και να τους πετάνε από πιτσιρικάδες στα βαθιά προσφέροντάς τους επαγγελματικά συμβόλαια και ρίχνοντάς τους ανάμεσα στους πιο έμπειρους/δυνατούς παίκτες. Ποδοσφαιριστές που βλέπουμε από μικρή ηλικία στο τοπ επίπεδο και μας δίνουν την αίσθηση ότι... κοντεύουν τα 30 τους χρόνια. Τα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή είναι ο Ουσμάν Ντεμπελέ και τρόπον τινά ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τη Μπενφίκα έχει μείνει για πάνω από μια τριετία σε ένα μέρος -βρίσκοντας το λιμάνι του στα γαλλικά γήπεδα με τρία χρόνια στη Λιλ και τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν πριν από έναν μήνα. Ήταν για μια διετία ένας από τους κορυφαίους της Ligue 1, πλέον έχει κάνει restart, και είναι έτοιμος να μας δείξει ξανά γιατί γινόταν τόσος ντόρος γύρω από το όνομά του.

Το ίδιο ισχύει και για τον συνομήλικό του, εξτρέμ της Μπαρτσελόνα.

Έχοντας δείξει μέσα σε μια σεζόν με τη φανέλα της Ρεν το μεγάλο potential που έχει ως παίκτης, ο Ντεμπελέ άνοιξε -όπως και άλλοι Γάλλοι της ηλικίας του- τα φτερά του για να δοκιμάσει την τύχη του σε μια μεγαλύτερη ομάδα, την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκεί συστήθηκε για τα καλά στην Ευρώπη και μια σεζόν αργότερα μετακόμισε ξανά, αυτή τη φορά στη Βαρκελώνη. Σε μια περίοδο που γίνονταν τα διοικητικά έκτροπα τα οποία έχουν φέρει τους Καταλανούς στην σημερινή οικονομική τους κατάσταση, ο ούτε 19χρονος τότε Ντεμπελέ κλήθηκε να διαχειριστεί μια πίεση που μπορεί να καταστρέψει καριέρες.

Κοστίζοντας 105 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έφτανε περίπου στα 150 εκατομμύρια μαζί με τους ειδικούς όρους του συμβολαίου, και έχοντας μια ρήτρα αποδέσμευσης στα 400 εκατομμύρια, όλοι περίμεναν από τον Γάλλο πιτσιρικά να γεμίσει αμέσως τα παπούτσια του Νεϊμάρ, ο οποίος μόλις είχε φύγει για την Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά η προσαρμογή, που δεν ήταν εύκολη έτσι κι αλλιώς, γινόταν ακόμα πιο δύσκολη με τον Λιονέλ Μέσι να έχει «καπαρωμένη» τη θέση στα δεξιά της επίθεσης, μια θέση στην οποία ο Ντεμπελέ ένιωθε πως μπορεί να κάνει τα πάντα με την μπάλα στα πόδια.

Ταχύτατος και ντριμπλαδόρος από τους λίγους έδειξε κάποια καλά στοιχεία στο παιχνίδι του στην Ισπανία, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί εκτός των άλλων, ξεκίνησαν και οι μυϊκοί τραυματισμοί που καταστούσαν αδύνατο το να αποκτήσει ρυθμό, να ενσωματωθεί και να ξεδιπλωθεί όπως έκανε στις προηγούμενες δυο ομάδες του. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε ξεπεράσει τρις τις 100 ημέρες εκτός γηπέδων, λείποντας για 106 μέρες το 2017-18 (έχασε 20 παιχνίδια), 191 μέρες το 2019-20 και άλλες 134 το 2021-22. Κάπου εκεί μπήκε στη ζωή του ο Τσάβι Ερνάντες, που κυρίως από την επιστροφή του στην Ευρώπη και μετά αποδεικνύει πως όσο «mentallity monster» ήταν εντός γηπέδων, άλλο τόσο είναι και από τα όρια της πλάγιας γραμμής. Γιατί μην ξεχνάμε πως στους «μπλαουγκράνα» παίζουν σαν... 30αρηδες οι 19χρονοι Γκάβι και Πέδρι.

Κλείσιμο
«Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, είχα πολλούς τραυματισμούς. Όλοι στην ομάδα μου έλεγαν πως αν δεν δουλέψω εκτός γηπέδου δεν επρόκειτο να απολαύσω το άθλημα, ότι δεν θα έπαιζα πολύ και ότι θα είχα και άλλους τραυματισμούς. Πριν από δυο χρόνια προχώρησα σε μια μεγάλη αλλαγή και όλα πήγαν προς το καλύτερο. Είχα καταλήξει στο να φοβάμαι ότι μπορεί να τραυματιστώ ανά πάσα στιγμή. Το κλειδί είναι να δουλεύεις και εκτός γηπέδου με τους φυσιοθεραπευτές», ανέφερε ο ίδιος ο Ντεμπελέ σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Mundo Deportivo», για να συνεχίσει:

«Φέτος το απολαμβάνω. Και πέρυσι από τότε που ήρθε ο Τσάβι. Από τότε έχω ζήσει τις καλύτερες στιγμές μου στην Μπαρτσελόνα. Η σχέση μου μαζί του είναι περίπου ίδια με αυτήν που είχα με τον Τόμας Τούχελ, που ήταν ο προπονητής με τον οποίο είχα τους πιο δυνατούς δεσμούς μέχρι τώρα. Ο Τσάβι μου λέει την αλήθεια. Μ' αρέσει οι προπονητές να είναι ευθείς μαζί μου».

Τα highlights της αναμέτρησης:

Μπαρτσελόνα - Βικτόρια Πλζεν 5-1 | Highlights - UEFA Champions League 22/23 - 7/9/22 | COSMOTE SPORT


Χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο ή... να περάσουμε σε αυτά που έκανε το βράδυ της Τετάρτης απέναντι στην (γενικά αδύναμη) Βικτώρια Πλζεν στην πρεμιέρα της Μπαρτσελόνα στη φετινή έκδοση του Champions League; Γιατί το βραβείο του MVP μπορεί να το πήρε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για το χατ-τρικ που σημείωσε στην «πεντάρα» της Μπάρτσα, αλλά ο πιο απολαυστικός απ' όλους ήταν το μέχρι πρότινος «μαύρο πρόβατο» του «Καμπ Νόου». Όρθιοι τον χειροκρότησαν οι οπαδοί στην εξέδρα κατά το 75ο λεπτό όταν και ο Τσάβι τον τράβηξε στον πάγκο για να τον ξεκουράσει, αποτέλεσμα της πολύ καλής εμφάνισης που έκανε και των δύο πανέμορφων ασίστ σε «Λέβα» και Φεράν Τόρες.

Ξεκινώντας από τα δεξιά της επίθεσης, ο Ντεμπελέ έμοιαζε να είναι παντού ανά διαστήματα, κάνοντας δουλειά δεκαριού χάρη και στην ευχέρειά του να παίζει εξίσου καλά και με τα δύο πόδια, που είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο, όπως φαίνεται, έχει αναλάβει τα στημένα των «μπλαουγκράνα». Δεν ήταν αντιμετωπίσιμος ούτε όταν έτρεχε παράλληλα με τη γραμμή, ούτε όταν γυρνούσε τη μπάλα στο αριστερό για να την κόψει προς τα μέσα, αλλά αυτό που τον έκανε πιο... τρομακτικό ήταν η αποφασιστικότητά του.

Χαρακτηριστικότερο όλων των παραδειγμάτων ήταν το γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου για το 3-1, φάση στην οποία δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην του αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη φάση. Ντριμπλάροντας και επιχειρώντας τελική με το αριστερό, ο 25χρονος είδε τη μπάλα να σταματάει στα σώματα αλλά παρά το ότι το ημίχρονο τελείωνε εκείνος κυνήγησε τη φάση, έκανε ένα άκρως επιτυχημένο τάκλιν και με το δεξί έβγαλε μια σέντρα πάρε-βάλε στο δεύτερο δοκάρι για τον Λεβαντόφσκι, που ήταν ο αμέσως επόμενος μετά τον αρχηγό Σέρζι Ρομπέρτο που πήγε να συγχαρεί τον Γάλλο διεθνή.  Στη δεύτερη ασίστ, με το αριστερό έτσι για την... αλλαγή, δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Πολύ απλά γιατί η λόμπα είναι βγαλμένη από το ρεπερτόριο Λιονέλ Μέσι.

Η εμφάνιση του Ντεμπελέ κόντρα στη Βικτώρια Πλζεν:

Ousmane Dembele vs Viktoria Plzen 2022 HD 1080i


«Είναι χαρούμενος, απολαμβάνει το ποδόσφαιρό του, είναι σημαντικός για εμένα και το σύνολο. Κάνει τη διαφορά. Βγάζει ασίστ, σκοράρει, δαγκώνει και διανύει ένα καλό διάστημα. Δεν θέλω να το παρακάνω με τους επαίνους, αλλά στο ένας εναντίον ενός είναι στο βεληνεκές του Νεϊμάρ όταν αυτός ήταν στα καλύτερά του. Πρέπει, ωστόσο, να γίνει πιο τολμηρός, να σουτάρει περισσότερο για να σκοράρει και περισσότερο. Είναι καλό παιδί και πρέπει να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά του. Είναι ικανός για να κάνει τη διαφορά. Και την κάνει», είπε για τον παίκτη του ο Τσάβι μετά το ματς.

Υγιής και με ανθρώπους σαν τον προπονητή του δίπλα του, ο Ντεμπελέ μπορεί να ξεπεράσει και τον Νεϊμάρ, και τον συμπατριώτη του για τον οποίο δικαίως ή αδίκως γίνεται ο μεγαλύτερος, τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Κι ας μην θέλει να τον «παρασύρει» ο Τσάβι...

Ειδήσεις σήμερα:

Η Βρετανία δακρύζει για τη «Λίλιμπετ» της - Τι ακολουθεί τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Με τον Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα στο πλευρό της οι τελευταίες ώρες της βασίλισσας Ελισάβετ

Ιβ Τζομπς: Ποια είναι η κόρη του Στιβ Τζομπς που τρόλαρε το νέο iPhone 14
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης