Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές καλούνται «να προσέχουν τι λένε»

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές καλούνται «να προσέχουν τι λένε»

Η πρόεδρος της επιτροπής των αθλητών κάλεσε τους αθλητές «να είναι υπεύθυνοι» - Στο τραπέζι το θέμα της χωρητικότητας των γηπέδων

olympics_1
Οδηγίες προς τους αθλητές που θα μετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έδωσε η αρμόδια επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι» εάν αποφασίσουν να μιλήσουν για αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Η πρώην σκέιτερ Γιανγκ Γιανγκ, που έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002, επέμεινε ότι οι αθλητές θα είναι ελεύθεροι να μιλούν στις μικτές ζώνες και να δίνουν συνεντεύξεις κάτω από τον κανόνα 50 της ΔΟΕ, που καλύπτει «την αθλητική έκφραση».

Η ελευθερία των αθλητών είναι ένα από τα βασικότερα θέματα πριν τους Αγώνες, με ομάδες ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν μιλήσουν για ζητήματα όπως το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ.

Τα λόγια της προέδρου θεωρήθηκαν αρκετά διφορούμενα. Κάποιοι θεώρησαν ότι η ίδια προειδοποιούσε τους αθλητές να μην επικρίνουν δημόσια τη στάση της Κίνας.

Τα αμφιλεγόμενα λόγια περί ελευθερίας

«Έχουμε τον Κανόνα 50 από το καταστατικό της ΔΟΕ. Λέει πολύ ξεκάθαρα για την ελευθερία του λόγου των αθλητών, τις εκφράσεις που μπορούν να κάνουν, σε ποια ώρα, σε ποιες διοργανώσεις. Οι αθλητές είναι πρότυπα για τον κόσμο κι υπάρχει μεγάλη προσοχή σε αυτούς. Έχουν τις απόψεις τους, κι αν θέλουν να τις μοιραστούν, είναι σημαντικό», ανέφερε.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι κανόνες είναι αυστηροί. «Στις τελετές των μεταλλίων δεν μπορούν να πουν τις απόψεις τους. Ωστόσο μπορούν σε συνεντεύξεις Τύπου ή συνεντεύξεις. Αλλά οι αθλητές πρέπει να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά που λένε. Θα συνεργαστούμε με τη ΔΟΕ και θα διασφαλίσουμε ότι τηρείται αυστηρά ο κανόνας 50».

Τα σχόλια έρχονται μετά τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Γιανκ Σου που είπε τον περασμένο μήνα ότι οι αθλητές θα μπορούσαν να τιμωρηθούν εάν τα σχόλιά τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «ενάντια στο ολυμπιακό πνεύμα, ειδικά ενάντια στους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς».

Στο τραπέζι η χωρητικότητα των γηπέδων


Παράλληλα, ο εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων άφησε να εννοηθεί ότι οι εξέδρες στο Πεκίνο θα μπορούσαν να καλυφθούν μεταξύ 1/3 και ½ όταν ξεκινήσει η δράση, μετά την τελετή έναρξης των αγώνων.

«Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για τους θεατές. Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει παρουσία θεατών στις εξέδρες και παράλληλα ασφάλεια για όλους τους μετέχοντες. Όσον αφορά στη χωρητικότητα, δεν είμαστε ακόμη εκεί, γιατί πρέπει να ρυθμιστεί με ακρίβεια ανά τόπο διεξαγωγής, αλλά θα έλεγα ότι αν είχαμε ένα θεατή ανά τρεις διαθέσιμες θέσεις ή ανά δύο, θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό φρίκης στη Θεσσαλονίκη: «Παρίστανε τον αστυνομικό και με βίασε» - Ο 39χρονος δράστης ήταν προφυλακισμένος για φόνο

Τα κρούσματα της Omicron δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους σε πολλές χώρες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Στα 24.308 τα νέα κρούσματα, 103 θάνατοι και 563 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης