Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για σαμποτάζ και εξαγορά αθλητών

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για σαμποτάζ και εξαγορά αθλητών

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή στο Πεκίνο – Το υπουργείο Εξωτερικών και η επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πολιτικοποιήσει τους αγώνες

china_olympics1
Για σαμποτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κατηγορεί τις ΗΠΑ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επισημαίνοντας ότι σχεδιάζουν να πληρώσουν ξένους δημοσιογράφους για να αμαυρώσουν την εικόνα της διοργανώτριας χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το κινεζικό υπουργείο και μια επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να «σαμποτάρει » τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εξαγοράζοντας αθλητές από ορισμένες χώρες για να επικρίνουν την οικοδέσποινα χώρα και να αγωνιστούν παθητικά.

Οι ισχυρισμοί αυτοί σε βάρος της Ουάσινγκτον διατυπώνονται λιγότερο από την εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κυρίως λόγω του διπλωματικού μποϊκοτάζ του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο συμμετέχουν και πολλές άλλες χώρες.

Τι καταγγέλλει το Πεκίνο

Σύμφωνα με το Reuters, το βράδυ της Παρασκευής, η «China Daily», μια αγγλόφωνη εφημερίδα που διευθύνεται από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχέδιο να προσεγγίσουν αθλητές από διάφορες χώρες και να τους πείσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην Κίνα, να παίξουν παθητικά στους αγώνες, ακόμη και να αρνηθούν να λάβουν μέρος έναντι αμοιβής.

Ερωτηθείς εάν το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι ο ισχυρισμός είναι έγκυρος, εκπρόσωπός του δήλωσε στο Reuters ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «αποτυπώνει την πραγματική πρόθεση ορισμένων Αμερικανών να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό και να σαμποτάρουν παρεμβαίνοντας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».

Επιπλέον έσπευσε να καταδικάσει τις προσπάθειες ορισμένων Αμερικανών να «εξαγοράσουν» αθλητές και να «προκαλέσουν προβλήματα» κατά τη διάρκεια των Αγώνων, προσθέτοντας ότι αυτές οι προσπάθειες είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Διπλωματικό μποϊκοτάζ από τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ σε βάρος της Κίνας για τις «ωμότητες» που διαπράττει το καθεστώς σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία κίνηση που ακολούθησαν οι σύμμαχοι Αυστραλία, Βρετανία και Καναδάς.

Ωστόσο, δεν εμποδίζει τους Αμερικανούς αθλητές να ταξιδέψουν στο Πεκίνο για να αγωνιστούν.
Κι ενώ πλησιάζει η ημέρα έναρξης των Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου υπενθύμισε ότι δεν θα πωλούνται εισιτήρια στο ευρύ κοινό λόγω της Covid-19, αλλά θα διανεμηθούν από τις αρχές.

Κλείσιμο
Οι θεατές θα πρέπει να «συμμορφώνονται αυστηρά με τις απαιτήσεις πρόληψης και ελέγχου του Covid-19 πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρακολούθηση των Αγώνων, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα άνω των €9 εκατ. σε Cosmote και OTE για διαρροή προσωπικών δεδομένων το 2020


Πακέτο πέντε μέτρων για τη στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε ο Οικονόμου


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και χιόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης