Eurobasket 1991: Η τελευταία παράσταση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με μάεστρο τον Ντούσαν Ίβκοβιτς

Eurobasket 1991: Η τελευταία παράσταση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με μάεστρο τον Ντούσαν Ίβκοβιτς

Οι «πλάβι» με τον «σοφό» στην άκρη του πάγκου τους κατέκτησαν το τελευταίο τους τρόπαιο πριν την οριστική διάλυση μιας από τις κορυφαίες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα

Eurobasket_1991
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Σεπτέμβρη ξεκίνησε το ταξίδι για την αιωνιότητα. Ο «σοφός» έζησε μία ζωή βγαλμένη από παραμύθι καθώς πρόσφερε πάρα πολλά στο μπάσκετ. Ο Ντούντα ήταν ο αρχιτέκτονας σπουδαίων ομάδων που έθελξαν τους φιλάθλους του μπάσκετ με τις εμφανίσεις τους. Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Παρτιζάν, Άρης, ΠΑΟΚ, Σιμπένικ, Εφές Πίλσεν, Βοϊβοντίνα,  Ντινάμο Μόσχας, Σερβία και Γιουγκοσλαβία, ήταν τα μπασκετικά παιδιά του.

Η τελευταία παράσταση της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας

Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία με παίκτες όπως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο Σάσα Ντανίλοβιτς, ο Τόνι Κούκοτς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Βλάντε Ντίβατς. Αυτή η υπερομάδα με μπροστάρη τον Ντούσαν Ίβκοβιτς εμφανίστηκε στο Eurobasket του 1991 με έναν και μοναδικό στόχο. Την κατάκτηση του τροπαίου. Όπερ και εγένετο.  

Οι ιθύνοντες της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας έβλεπαν το Eurobasket ως πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς του 1992 όπου οι «πλάβι» θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη Dream Team των ΗΠΑ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ μιας και η κρίση στη Γιουγκοσλαβία οδήγησε στη διάλυσή της σε πέντε νέες δημοκρατίες. 

Το κύκνειο άσμα αυτής της υπερομάδας γράφτηκε στο παρκέ του Paleur της Ρώμης χωρίς τον Γιούρι Ζντοβντς στη σύνθεσή της (είχε αποχωρήσει μεσούσης του τουρνουά από την αποστολή των «Γιούγκο», αλλά και τον Ντράζεν Πέτροβιτς (απουσίαζε για λόγους ξεκούρασης).

Η πρώτη φάση ήταν ένας περίπατος για τους Γιουγκοσλάβους και το 3-0 δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Στον ημιτελικό οι «Πλάβι» απέκλεισαν τη Γαλλία του Ντακουρί με 97 - 76 και τον Τόνι Κούκοτς μεγάλο πρωταγωνιστή. Πλέον οι Γιουγκοσλάβοι ήταν έτοιμοι να φτάσουν στη «Γη της Επαγγελίας». Η Ιταλία μπορεί να πίεσε τη Γιουγκοσλαβία αλλά οι «Πλάβι» ήταν αυτοί που κατέκτησαν τον τίτλο. Τελικό αποτέλεσμα 88-73. 

Η 12αδα της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας:

Tόνι Κούκοτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Άριαν Κόμαζετς, Βλάντε Ντίβατς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, Ζόραν Γιοβάνοβιτς, Ζόραν Σάβιτς, Ζόραν Σρετένοβιτς, Ντίνο Ράτζα

EUROBASKET '91 FINAL: YUGOSLAVIA - ITALY 88-73 (ΕΡΤ, 29/6/91)


Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και η Εθνική Ομάδα

Για την ιστορία ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησε σαν βοηθός του Κρέζιμιρ Τσόσιτς το 1986, και το 1988 προάχθηκε σε πρώτο προπονητή. Μέχρι και τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990 και το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 1991. 

Φυσικά ο «σοφός» παρέμεινε στον πάγκο των «πλάβι» και μετά το 1991  και με βοηθό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς βγάζει τη δεύτερη μεγάλη γενιά Σέρβων, με τους Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζόραν Σάβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σάσα Τζόρτζεβιτς και Πέτζα Στογιάκοβιτς. Το 1995 κατέκτησε το Eurobasket στην Αθήνα, και το 1996 αποχώρησε δίνοντας τα ηνία στον Ομπράντοβιτς ενώ παρέμεινε δίπλα του ως σύμβουλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπου η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο.

Κλείσιμο
Το 2009 επιστρέφει στην εθνική Σερβίας, που τότε είχε πέσει σε μαρασμό καθώς ήταν μακριά από τα μετάλλια για 7 χρόνια. Στο Eurobasket εκείνης της χρονιάς, με νέους παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς, ο Κέσελι κλπ., η Σερβία κάνει την έκπληξη νικώντας τους Ισπανούς στον εναρκτήριο αγώνα, και φτάνοντας ως τον τελικό, όπου τελικά χάνει από τους «Φούριας Ρόχας» και παίρνει το αργυρό μετάλλιο. Στο Μουντομπάσκετ του 2010 φτάνει ως τα ημιτελικά, αποκλείοντας στους 8 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (93-89) και χάνοντας την είσοδο στον τελικό στο τελευταίο σουτ από τη διοργανώτρια Τουρκία (83-82) καταλαμβάνει την 4η θέση.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο Μαξίμου, παρουσία Μητσοτάκη, η πολιτογράφηση της Βερόνικα και του Άλεξ Αντετοκούνμπο

Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού

Λαμία: Πυροβολούσε με καραμπίνα τον... Θεό γιατί κόλλησε κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης