Ντούσαν Ίβκοβιτς: Στιγμές από τη ζωή του «σοφού» Ντούντα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Στιγμές από τη ζωή του «σοφού» Ντούντα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο μεγάλος προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς - Η μυθιστορηματική ζωή του - Οι τεράστιες επιτυχίες του με την εθνική μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας και μετά της Σερβίας - Το αποθεωτικό πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, η πορεία του στην Ελλάδα - Θλίψη από τον μπασκετικό κόσμο

dusan_ivkovic2_xr
Το ευρωπαϊκό μπάσκετ και ο παγκόσμιος αθλητισμός είναι πιο φτωχός από σήμερα μετά τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Του προπονητή θρύλου που μεγαλούργησε σε Σερβία και Ελλάδα και δικαιολογημένα θεωρείται πατριάρχης του αθλήματος, έχοντας αφήσει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

Ο «Ντούντα» ήταν μια προπονητική ιδιοφυία και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ήταν συγγενής του Νίκολα Τέσλα, του μεγάλου Σέρβου εφευρέτη, ο οποίος ήταν αδερφός της γιαγιάς του.

Μια ζωή Ράντνιτσκι

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943 και o μεγάλος του αδελφός Σλόμπονταν Πίβο Ίβκοβιτς (τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως προπονητική ιδιοφυία) ήταν αυτός που του κόλλησε την αγάπη για το μπάσκετ.

Έτσι βρέθηκε στην Ράντνιτσκι Βελιγραδίου, την μοναδική ομάδα τη φανέλα της οποίας φόρεσε ενώ από εκεί ξεκίνησε και την τεράστια προπονητική του καριέρα..

Αρχικά με τις ομάδες παίδων και εφήβων και μετά με τη μεγάλη ομάδα για να βρεθεί το 1977 στην Παρτίζαν την οποία οδήγησε μέσα στην επόμενη διετία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και του Κυπέλλου Κόρατς.

Ducan_Ivcovic


Η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και το 1980 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη όπου έμεινε για ένα χρόνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του δουλεύοντας διαδοχικά σε Ράντνιτσκι, Σίμπενικ, Βοϊβόντινα πριν έρθει η δεύτερη ελληνική περίοδος της καριέρας του.

Κλείσιμο
Το καλοκαίρι του 1991 αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ και τον οδηγεί στον δεύτερο τίτλο της ιστορίας του και την επόμενη χρονιά στο Final 4 της Euroleague στην Αθήνα όπου χάνει στον ημιτελικό με την Μπενετόν Τρεβίζο (του Τόνι Κούκοτς) με καλάθι σε νεκρό χρόνο...

Στα μέσα της επόμενης σεζόν αποχωρεί για να αναλάβει το 1995 τον Πανιώνιο ξαφνιάζοντας τους πάντες με την απόφαση του αλλά παρουσιάζοντας μια εκπληκτική ομάδα και το καλοκαίρι του 1996 συμφωνεί με τον Ολυμπιακό.

Duda


Το 1997 ο Ντούντα οδηγεί τους ερυθρόλευκους σ' ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) με την αρμάδα των Ρίβερς, Σιγάλα, Τάρλατς, Φασούλα, να είναι ασταμάτητη.

Επόμενος σταθμός στην ελληνική καριέρα του η ΑΕΚ την οποία οδήγησε σε δυο κατακτήσεις Κυπέλλου αλλά και στο Κύπελλο Σαπόρτα το 2002. Εκείνη τη χρονιά φεύγει για τη Ρωσία όπου εργάστηκε σε ΤΣΣΚΑ και Ντινάμο Μόσχας για να ανακοινώσει το 2007 την απόφαση του να αποσυρθεί από τους πάγκους.

Όχι για πολύ όμως καθώς στο κάλεσμα του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να πει όχι κι έτσι το 2010 επέστρεψε στον Πειραιά αναλαμβάνοντας να χτίσει τη νέα ομάδα... Μια ομάδα η οποία το 2012 κατέκτησε τη 2η Ευρωλίγκα με το έπος της Πόλης, όταν νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με το buzzer beater του Πρίντεζη ενώ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου έχανε με 19 πόντους.

Την προπονητική του καριέρα σε συλλογικό επίπεδο την ολοκλήρωσε το 2016 ως προπονητής της Εφές για να τον τιμήσει ο Ολυμπιακός με ένα εντυπωσιακό αποχαιρετιστήριο ματς το 2017.

Ducan_Ivcovic1


Στη διάρκεια της καριέρας του είχε δεχθεί κρούσεις από το NBA, αλλά αν και βρέθηκε αρκετές φορές κοντά (ειδικά το 2007 με τους Ντάλας Μάβερικς) όπως κι ο κουμπάρος κι αδελφικός του φίλος Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν πέρασε ποτέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ombradovic_Duda
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον αδερφικό του φίλο και κουμπάρο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς


Προπονητής της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και μετά της Σερβίας

Τεράστιες επιτυχίες είχε και ως Ομοσπονδιακός τεχνικός έχοντας την τύχη να καθοδηγήσει την κορυφαία ομάδα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ (Κούκοτς, Ράτζα, Ντίβατς, Ζντόβτς, Πάσπαλι, Πέτροβιτς) η οποία έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1990, ενώ το 1995 οδήγησε τη Σερβία στο πρώτο της μετάλλιο μετά τον εμφύλιο...

Το 2007 επέστρεψε στον πάγκο των Σέρβων για να χτίσει μια νέα ομάδα που από την καταστροφή έφτασε και πάλι να διεκδικεί τίτλους.

Και προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αν ρωτήσει κανείς τους «ειδικούς» του μπάσκετ τότε πίσω από τον καλύτερο Ολυμπιακό, τον καλύτερο ΠΑΟΚ, τον καλύτερο Πανιώνιο θα προσθέτουν «ήταν αυτός του Ίβκοβιτς». Κι αυτή είναι η αλήθεια καθώς όπου κι αν δούλεψε έκανε πραγματικά σπουδαία πράγματα.

Ducan_Ivcovic2


Το πάθος με τα περιστέρια, η Κόκα Κόλα, η Βασιλακόπιτα, ο «σοφός»

Πέρα από το πάθος του για το μπάσκετ ο Ντούντα ήταν γνωστός και για την τρέλα του με τα περιστέρια. Μάλιστα στις ομάδες που πήγαινε στο συμβόλαιο του υπήρχε όρος ότι έπρεπε να φροντίζουν το σπίτι του να έχει περιστερώνα για να μπορεί να ασχολείται μαζί τους.

Την αγάπη για τα περιστέρια την πήρε από τον Τέσλα όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, τονίζοντας ότι όλη αυτή η ενασχόληση τον ηρεμεί.

Το παρατσούκλι του ήταν «Ντούντα», ωστόσο στην Ελλάδα απέκτησε κι ένα δεύτερο, το «σοφός». Με τον Παναγιώτη Φασούλα είχε συνεργαστεί στον ΠΑΟΚ και όταν βρέθηκαν μαζί στον Ολυμπιακό ο διεθνής σέντερ μετά από ένα ματς, όταν ρωτήθηκε για τη μετρια εικόνα της ομάδας απάντησε... «ρωτήστε τον σοφό». Λίγους μήνες αργότερα εκείνος ο Ολυμπιακός κατακτούσε το τρέμπλ και το «σοφός» έμεινε.

Ducan_Ivcovic3


Ο Ίβκοβιτς είχε τη φήμη του αυστηρού προπονητή και το είχε αποδείξει όπου κι αν δούλεψε αδιαφορώντας για το όνομα του παίκτη που είχε απέναντι του. Έτσι όταν ο ΠΑΟΚ έφερε το 1993 τον πρωταθλητή του NBA (με τους Σικάγο Μπουλς) Κλιφ Λίβινγκστον το πρώτο δίμηνο της συνύπαρξης τους ήταν αρκετά δύσκολο.

Ο ΠΑΟΚ δεν απέδιδε το μπάσκετ που μπορούσε και Ίβκοβιτς, Λίβινγκστον ήταν στα μαχαίρια για την... Κόκα Κόλα. Ο Σέρβος δεν ήθελε να υπάρχει στο τραπέζι της ομάδας, ο Αμερικανός δεν μπορούσε να μην πιει μία με το φαγητό και μετά την συντριβή από το Περιστέρι ο κόουτς του έδωσε άδεια να φύγει για τις ΗΠΑ. Στον ΠΑΟΚ έπαθαν εγκεφαλικά θεωρώντας ότι η επένδυση πήγε στράφι, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα ο Αμερικάνος επέστρεψε κι η ομάδα έφτασε στο μοναδικό φάιναλ φορ της ιστορίας της.

Από την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα έμαθε τη γλώσα μας και τα μιλούσε πολύ καλά. Ωστόσο υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις όπου οι ατάκες του πραγματικά σε έκαναν να κλάψεις από το γέλιο.

Την Πρωτοχρονιά του 1994 κι ενώ η αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ είναι δεδομένη πηγαίνει στην κοπή της βασιλόπιτας της ομάδας. Απ' έξω έχουν στηθεί κάμερες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι περιμένοντας μια δήλωση του κόουτς που να ξεκαθαρίζει το μέλλον του.

Ducan_Ivcovic4


Όταν η πόρτα των αποδυτηρίων άνοιξε και τα φλας άρχισαν να αστράφτουν ο Ίβκοβιτς χαμογέλασε και είπε με τη χαρακτηριστική σερβική προφορά του: «Τι τέλετε μπρε; Ίρταμε εντό να κόψουμε τη βασιλακόπιτα». Κάμερες και μικρόφωνα έπεφταν από τα χέρια δημοσιογράφων και τεχνικών που έκλαιγαν από τα γέλια και προσπαθούσαν να καταλάβουν αν απλά έκανε λάθος ή αν τρόλαρε και τον τότε ισχυρό άνδρα του ελληνικού μπάσκετ Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Λάτρης της ελληνικής μουσικής έχει πει επίσης μια μυθική ατάκα για την… κάβα που αφήνουν κάποιοι Έλληνες στα μπουζούκια: «Ξέρεις τι με ενοχλεί στην Eλλάδα; Oτι οι άνθρωποι πηγαίνουν στα μπουζούκια για να ξεφαντώσουν και φεύγουν αφήνοντας το μισό μπουκάλι γεμάτο. Στη Σερβία δεν συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Aυτό είπα στα παιδιά εκείνο το βράδυ μετά την πρόκριση στο φάιναλ φορ: να το πιούμε, αγάπες μου, όλο το μπουκάλι»!


Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανικό δίκτυο RND: «Η ελληνική οικονομία απογειώνεται»

Θάλεια Ματίκα: Η τραυματική εμπειρία με σκηνοθέτη - «Δεν ήμουν καλά, μπήκα στο νοσοκομείο»

Σκυλακάκης: Συμμετοχή της ΕΤΕπ με δάνεια 5 δισ. στο Σχέδιο Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης