Γιάννης Αντετοκούνμπο: Φιλόπονος στο σώμα, φιλόσοφος στην ψυχή

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Φιλόπονος στο σώμα, φιλόσοφος στην ψυχή

Σύμφωνα με τον Ισοκράτη, «Πειρώ τω μεν σώματι είναι φιλόπονος, τη δε ψυχή φιλόσοφος». Με άλλα λόγια, «Να προσπαθείς να είσαι φιλόπονος όσον αφορά το σώμα και φιλόσοφος όσον αφορά την ψυχή». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πλέον, δεν προσπαθεί... Είναι ήδη εκεί

bucks-antetokounmpo-arthro
Απομένουν ακριβώς 19 δευτερόλεπτα για το τέλος του Game 5 στους NBA Finals και το σκορ στο 120-119 υπέρ των Μιλγουόκι Μπακς. Έχοντας και την ασφάλεια των Giannis και Πι Τζέι Τάκερ στην πλάτη του, ο Τζρου Χόλιντεϊ κάνει το κλέψιμο από τον Ντέβιν Μπούκερ και ξεχύνεται στην αντεπίθεση με μοναδική επιτήρηση αυτή του Κρις Πολ.

Ακριβώς από πίσω του -εντός πέντε δευτερολέπτων- είναι και πάλι ο Αντετοκούνμπο, ο οποίος ήδη με 41 λεπτά στην πλάτη του ανοίγει το βήμα του και πατάει στο ύψος της γραμμής των βολών για να σηκώσει το χέρι του και να ζητήσει το alley-oop από τον συμπαίκτη του. Ενάμιση βήμα και ο «Greek Freak» απογειώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή Λεμπρόν Τζέιμς, πιάνει την μπάλα και ενώ η στεφάνη έχει... απομακρυνθεί, εκείνος βρίσκει το περιθώριο να τη γραπώσει σχεδόν στη «ρίζα» της για να καρφώσει και να clutchάρει το ματς για δεύτερο σερί τελικό.

Στον προηγούμενο, έβγαλε την άμυνα των τελικών, της σεζόν, της πενταετίας και ίσως ακόμη πιο πίσω.

Τα δύο hihghlights, με χρονική σειρά:





Κλείσιμο
giannis-dunk
Σαν πίνακας ζωγραφικής

Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά; Για το πόσο σπουδαίος είναι με αθλητικά κριτήρια δεν χρειάζεται να γίνει κουβέντα . Τα τρελά νούμερά του και το ένα ρεκόρ που σπάει μετά το άλλο, μιλούν από μόνα τους. Το μυστικό του είναι σε αυτό που οι Αμερικάνοι λένε «mentality». Στη νοοτροπία δηλαδή. Μια νοοτροπία που απέχει πολύ από αυτή που συνήθως συναντάμε γύρω μας , τόσο εν Ελλάδι όσο και παγκοσμίως, ειδικά όταν μιλάμε για αθλητές του δικού του βεληνεκούς. Μια νοοτροπία που συναντάμε σε άλλες εποχές .

« Αν δεν έχω κράμπες, σημαίνει ότι δεν έχω παλέψει αρκετά. Θέλω να πηγαίνω το βράδυ στο σπίτι μου, να κοιμάμαι και να ξέρω ότι τα έδωσα όλα. Δεν προτείνω να παθαίνει κάποιος κράμπες, όταν όμως συμβαίνει σημαίνει ότι έχεις προσπαθήσει πολύ. Είμαστε στους τελικούς, η μπάλα στο τέλος μπορεί να γίνει πιο βαριά γιατί και οι δύο ομάδες το θέλουν πολύ. Στο τέλος μετρούν οι λεπτομέρειες. Έπρεπε να κάνω ό,τι μπορούσα για να κερδίσει η ομάδα μου », είχε δηλώσει πριν τον 5ο τελικό ο Αντετοκούνμπο, και μετά το τέλος του αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου εξαιτίας των κραμπών που τον ταλαιπωρούσαν και την δυσφορία που αυτές του προκάλεσαν.



« Πειρώ τω μεν σώματι είναι φιλόπονος », σύμφωνα με τον έναν εκ των 10 Αττικών ρητόρων, Ισοκράτη, « Τη δε ψυχή φιλόσοφος », που ανέφερε το... France 24 για τον «Greek Freak» για τις δηλώσεις του από την ίδια συνέντευξη, πριν δηλαδή το 3-2. « Ελληνική φιλοσοφία - Ο Γιάννης μένει ταπεινός στους τελικούς του NBA », έγραψαν στον τίτλο οι Γάλλοι, συνεχίζοντας μέσα στο κομμάτι: « Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του όσον αφορά το να ζεις στη στιγμή ίσως είναι και αυτή που μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου ». Και την άποψή τους αυτή φαίνεται πως ενστερνίστηκαν πολλοί οπαδοί του κορυφαίου μπασκετικού πρωταθλήματος. Και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, αφού η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «εγώ» του, ο Γιάννης έβαλε τα γυαλιά σε όλους εκείνους τους... «Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, θα δώσουμε το 110%» .

« Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να βάλουν το κομμάτι του εγωϊσμού τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο; », τον ρωτάει ο δημοσιογράφος και η απάντηση του Αντετοκούνμπο είναι απλώς απολαυστική .

« Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής. Συνήθως όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι "ναι έκανα αυτό", ξέρεις, "είμαι τόσο σπουδαίος", "έβαλα 30 ποντους, έβαλα 25-10-10", ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, "κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο", λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ..α. Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωϊσμός σου που μιλάει. "Έκανα αυτό", ξέρεις... "Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0"... "Έκανα αυτό στο παρελθόν"... "Κέρδισα αυτό στο παρελθόν". Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, "ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ' άλλο". Ξέρεις, τύπου "θα κυριαρχήσω". Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω », του είπε .



Επιφοίτηση; Όχι. Διάβασμα, πολιτισμός, θέληση για να γίνεις καλύτερος . Το είχε πει, άλλωστε, ο μεγάλος του αδερφός, Θανάσης, σε παλαιότερη συνέντευξή του. « Μυήθηκα στην ελληνική κουλτούρα, στο αρχαίο δράμα. Διάβασα βιβλία. “Θανάση, θα πάθεις σοκ αν διαβάσεις τους Αδελφούς Καραμαζώφ”, μου είπαν κάποτε. “Θα σου ανοίξουν τα μάτια”. Αυτές οι εμπειρίες με άλλαξαν, χωρίς να το καταλαβαίνω. Με βοήθησαν και στον αθλητισμό, εμένα, που ήμουν ένα παιδί μεταναστών χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτε. Δεν χρειάζεται να έχει λεφτά κάποιος για να αισθανθεί πλούσιος. Ο πλούτος είναι στο μυαλό και στην ψυχή », ανέφερε.

Game 6, το μεγάλο ραντεβού στο Fiserv Forum του Μιλγουόκι

Ξημερώματα Τετάρτης ο Γιάννης και η παρέα του «οφείλουν» να απέχουν 48 λεπτά από το δαχτυλίδι. Μετά την τεράστια ανατροπή τους από το εις βάρος τους 2-0, δεδομένα θα θέλουν να πανηγυρίσουν τον τίτλο μπροστά στο κοινό τους. Το μομέντουμ λέει πως θα το πράξουν και η σειρά δεν θα πάρει παράταση. Και να πάρει... Και να το χάσουν... Κάποια στιγμή το δαχτυλίδι θα έρθει για τον Αντετοκούνμπο. Κι ας μην έρθει... Θα είναι το μόνο που θα του λείψει, ίσως στην μεγαλύτερη αδικία του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί πολύ απλά έχει κερδίσει όλα τα υπόλοιπα τόσο στο αθλητικό κομμάτι (που δεν το φτιάχνουν μόνο οι τίτλοι, αλλά η γενικότερη πορεία σου), κυρίως όμως γιατί είναι νικητής της ζωής. Ένα πραγματικό πρότυπο αθλητή, ένα στολίδι για τον αθλητισμό της χώρας μας .

Κι αν δε, κατακτήσει το τρόπαιο, ειδικά με τα... όργια που έχει κάνει φέτος, η συζήτηση θα πρέπει να σοβαρέψει πολύ όσον αφορά το πάνθεον των Ελλήνων αθλητών και την κορυφή του .



Το αφιέρωμα των Μπακς όταν κατέκτησε το πρώτο από τα δύο βραβεία MVP (back to back) όσον αφορά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης