Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου: Ο άνθρωπος που «μίσησε» όλη η Βαρκελώνη

Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου: Ο άνθρωπος που «μίσησε» όλη η Βαρκελώνη

Οι άστοχες επιλογές, η απώλεια του τίτλου του πρωταθλήματος και το σίριαλ με τον Μέσι, που τελικά αποφάσισε να μείνει, οδήγησαν στην «επικήρυξη» του προέδρου της Μπαρτσελόνα από τους Καταλανούς οπαδούς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bartart
Ενα από τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά κλισέ αναφέρει πως «ένας καλός ποδοσφαιριστής δεν σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε καλό προπονητή». Παραφράζοντας τη συγκεκριμένη ρήση και έχοντας ως παράδειγμα όσα συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, τα οποία οφείλονται στη διοίκηση της οποίας ηγείται ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως «ένας πετυχημένος επιχειρηματίας δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι κι ένας πετυχημένος πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας».

Τα αυγουστιάτικα βράδια στη Βαρκελώνη δεν είναι και ό,τι καλύτερο για όσους επισκέπτονται την πόλη (ακόμα και πριν τον κορωνοϊό). Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Κανείς όμως δεν είχε ζήσει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη το βράδυ της Τρίτης 25/8 όταν ο Λιονέλ Μέσι έστειλε το burofax με το οποίο ζητούσε να μείνει ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα.

Ο βασιλιάς της πόλης ήθελε να εγκαταλείψει τον θρόνο του και από εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος του συλλόγου Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου έγινε... επικηρυγμένος.

Το φετινό καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για τους εντελώς λάθος λόγους. Η απώλεια του τίτλου από τη Ρεάλ, αν και πριν τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού είχε το προβάδισμα, η ταπεινωτική ήττα με 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League και το σίριαλ Μέσι έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες αναταράξεις στο εσωτερικό του καταλανικού συλλόγου, αν και όλοι συμφωνούν ότι όλα τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο.

Σωστά το υποθέσατε, αυτό του προέδρου της ομάδας! Αν αυτές τις ημέρες στους δρόμους της Βαρκελώνης πραγματοποιούνταν ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα «Ποιος είναι ο πλέον ανεπιθύμητος άνθρωπος στην πόλη;», ο νυν πρόεδρος της Μπαρτσελόνα θα συγκέντρωνε ποσοστά που θα ζήλευε κι ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρειο Κορέα. Και αυτό που έχει πετύχει ο Μπαρτομέου, πέρα από αξιοθαύμαστο, απαιτεί και μια μεγάλη δόση... ανικανότητας.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί στα 6 χρόνια της προεδρίας του η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε συνολικά 13 τίτλους, ανάμεσά τους το δεύτερο τρεμπλ της ιστορίας της (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League), αλλά, αντί να τον αποθεώνουν, όλοι μετρούν αντίστροφα για την αποχώρησή του. Κι εδώ το σλόγκαν της Μπαρτσελόνα «mes que un club» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του. Γιατί οι τίτλοι μπορεί να... ξεγέλασαν τον κόσμο το 2015, όταν κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν είναι το παν σε αυτή τη ζωή. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι επί των ημερών του η Μπαρτσελόνα βίωσε (και βιώνει) ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της.
F3--068_AA_03062013__47_
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ομάδας είχε αναφέρει ότι ο Ντεμπελέ είναι καλύτερος από τον Νεϊμάρ

Mπασκετμπολίστας

Ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1963 στη Βαρκελώνη και σε ηλικία 11 ετών έγινε μέλος της Μπαρτσελόνα, παρόλο που εκείνη την εποχή ήταν μέλος των ακαδημιών μπάσκετ της μισητής Εσπανιόλ! Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα των Μπλαουγκράνα.

Ωστόσο η καριέρα του στους Μπλε διήρκεσε λίγο καθώς όντας οπαδός της Μπάρτσα πανηγύρισε έξαλλα ένα γκολ του Λόμπο Καράσκο σε ντέρμπι της Βαρκελώνης και το δελτίο του διαγράφηκε από τα μητρώα του συλλόγου. Βρέθηκε για πρώτη φορά να ασχολείται ενεργά με τα διοικητικά της Μπαρτσελόνα το 2003, όταν συντάχθηκε στο πλευρό του φίλου του Σάντρο Ροσέλ και στήριξαν από κοινού την υποψηφιότητα του Τζουάν Λαπόρτα.

Κλείσιμο
Το μπασκετικό παρελθόν του προφανώς ήταν αυτό που μέτρησε για να οριστεί υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ (πακέτο με το χάντμπολ), ωστόσο το 2005, όταν ο Ροσέλ αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον Λαπόρτα, τον ακολούθησε και την επόμενη πενταετία ήταν εκτός διοίκησης. Η πανηγυρική επικράτηση του Ροσέλ στις εκλογές του 2010 σήμανε και τη δική του επιστροφή, έχοντας τον τίτλο του αντιπροέδρου και επί της ουσίας του εξ απορρήτων του προέδρου, για να φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2014.

Ο Ροσέλ παραιτείται υπό την ασφυκτική πίεση των καταγγελιών για παράνομες οικονομικές συνδιαλλαγές στη μεταγραφή Νεϊμάρ και τον διαδέχεται ο στενός του συνεργάτης. Ο χαμηλών τόνων Μπαρτομέου ξέρει ότι θα έχει δύσκολο έργο στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο του 2015, ωστόσο η Μπαρτσελόνα κάνει μια μαγική χρονιά κατακτώντας το τρεμπλ με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της και οι οπαδοί τον ανταμείβουν με ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 55%. Πλέον είχε μπροστά του μια ολόκληρη εξαετία για να υλοποιήσει το όραμά του για την Μπάρτσα, το οποίο όμως έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη.
F2-000_1WS0KT
Η παρ’ ολίγον αποχώρηση του Μέσι ήταν αυτή που «καταδίκασε» τον Μπαρτομέου στα μάτια των Καταλανών

Ο «θυρωρός»!

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Μπαρτομέου είναι ένας απόλυτα πετυχημένος επιχειρηματίας, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος των εταιριών ADELTE Group (μηχανικές κατασκευές για λιμάνια, αεροδρόμια, παγκόσμιος ηγέτης σε ναυτιλιακά ζητήματα και στον σχεδιασμό οχημάτων μεταφοράς για πολύ μεγάλα φορτία) και EFS Facility Services Group (ομάδα εταιρειών εξυπηρέτησης για την ολοκληρωμένη συντήρηση τερματικών σταθμών αεροδρομίων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού).

Η EFS έχει προμηθεύσει μάλιστα το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με τις σκάλες και τις φυσούνες που χρησιμοποιούνται για την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών και αυτός είναι ο λόγος που ο Μπαρτομέου αναφέρεται περιπαικτικά ως «θυρωρός».
F5-000_DV2054117
Οσο διαρκούσε η αύρα της ομάδας του 2015 η Μπάρτσα ήταν ανταγωνιστική. Οταν όμως η ραχοκοκαλιά εκείνης της ομάδας άρχισε να... σπάει, με τις αποχωρήσεις των Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και Νεϊμάρ, αποκαλύφθηκε και η διοικητική γύμνια της ομάδας.

Xαμένα στοιχήματα

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή -ιδιαίτερα αν σου αποφέρει πολλά εκατομμύρια ως κέρδη- ωστόσο όσο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι ο Μπαρτομέου τόσο αποτυχημένη είναι η παρουσία του στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα.Οσο διαρκούσε η αύρα της ομάδας του 2015 η Μπάρτσα ήταν ανταγωνιστική. Οταν όμως η ραχοκοκαλιά εκείνης της ομάδας άρχισε να... σπάει, με τις αποχωρήσεις των Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και Νεϊμάρ, αποκαλύφθηκε και η διοικητική γύμνια της ομάδας.

Εχοντας μετατρέψει τη διοικητική πυραμίδα του συλλόγου σε μια Βαβέλ άνευ προηγουμένου, ο Μπαρτομέου κατάφερε επί των ημερών του να κάνει άνω κάτω όλο τον σύλλογο καταγράφοντας και μια ιστορική πρωτιά: την τιμωρία από τη FIFA για παράνομες μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διεθνής ομοσπονδία επέβαλλε 6μηνη ποινή απαγόρευσης μεταγραφών στους Καταλανούς, με τον τεχνικό διευθυντή Αντονι Θουμπιθαρέτα να παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη. Ο παλαίμαχος γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας απομακρύνθηκε και στη θέση του μπήκε μια 5μελής επιτροπή με πρόεδρο τον Μπαρτομέου, καταφέρνοντας από εκείνη την ημέρα και μετά να μην προωθήσει κανένα παιδί από τις ακαδημίες του συλλόγου στην πρώτη ομάδα και να δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε αποτυχημένες ως επί το πλείστον μεταγραφές.

Λάθος επιλογές και εκτιμήσεις προφανώς και έχουν κάνει πολλοί πρόεδροι ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά τόσα μαζεμένα λάθη και παράλληλα συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το όνομα ενός μεγάλου συλλόγου δύσκολα συναντά κανείς... Οταν το 2017 προέκυψε το θέμα Νεϊμάρ, ο πρόεδρος του συλλόγου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον του Βραζιλιάνου. Ακόμα και όταν ο «Νέι» έφυγε για το Παρίσι ο Μπαρτομέου δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα, έχοντας και το μαξιλαράκι ασφαλείας που του πρόσφεραν τα 222 εκατ. ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν. Θέλοντας μάλιστα να (απο)δείξει ότι κατέχει πλέον και από τεχνικά ζητήματα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 και ενώ η Μπαρτσελόνα είχε αποκτήσει με τα λεφτά του Νεϊμάρ τον Ουσμάν Ντεμπελέ (από την Ντόρτμουντ) και τον Παουλίνιο (από την κινεζική Γκουανγκζού) δήλωνε με σιγουριά: «Η αποχώρηση του Νεϊμάρ δίνει την ευκαιρία στον σύλλογο να... απεξαρτηθεί από την επιρροή της τριπλέτας Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ και να επιστρέψει στο συλλογικό ποδόσφαιρο που παίζαμε επί των ημερών του Γκουαρδιόλα».

Κάποιοι γελούσαν κάτω από τα μουστάκια τους και αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, καθώς ο Ντεμπελέ μετά από τρία χρόνια δεν έχει δικαιώσει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες (έχει κάνει δύο σοβαρές επεμβάσεις, ένα σωρό πειθαρχικά παραπτώματα), ενώ ο Παουλίνιο πέρασε και δεν ακούμπησε.

Οπως και οι υπόλοιποι Βραζιλιάνοι που ήρθαν μετά βαΐων και κλάδων στο «Καμπ Νου» (Κοουτίνιο, Αρτούρ, Μάλκομ) και έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να αφήσουν το στίγμα τους... Κι όμως ενώ όλοι έβλεπαν ότι πλέον η Μπαρτσελόνα είχε χάσει την ταυτότητά της και είχε απλά κάποια ξεσπάσματα, κυρίως εντός έδρας, ο Μπαρτομέου, παίζοντας με τα νεύρα του κόσμου, δήλωνε τον Μάρτιο του 2019 στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, όταν είχαν φουντώσει οι φήμες για την επιστροφή του Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη: «Δεν πρόκειται να το επιβεβαιώσω ή να το διαψεύσω. Θα σας πω όμως ότι με τα λεφτά που μας έδωσαν (σ.σ.: η Παρί) βάλαμε ένα μεγάλο αθλητικό στοίχημα παίρνοντας παίκτες όπως ο Ντεμπελέ και ο Κοουτίνιο. Και ο Ντεμπελέ είναι καλύτερος από τον Νεϊμάρ». Τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως αυτό να ισχύει στο PlayStation, αλλά σίγουρα όχι στο χορτάρι.

Πέρα από το ράβε-ξήλωνε με αποτυχημένα υλικά, ο Μπαρτομέου έχει αφήσει στη μέση όλα τα σημαντικά πρότζεκτ που αφορούν το μέλλον του συλλόγου, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές έριδες στο εσωτερικό του.

Το αποκορύφωμα όλων ήταν το περίφημο Barcagate, που οδήγησε στην παραίτηση πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, ανάμεσά τους και ο πιο στενός του συνεργάτης, ο Εμιλι Ρουσό. Η αποκάλυψη ότι η Μπαρτσελόνα είχε πληρώσει 1 εκατ. ευρώ σε εταιρεία επικοινωνίας για να κράζει μέσω ψεύτικων προφίλ στα social media τους παίκτες και την... αντιπολίτευση, μπορεί να διαψεύστηκε από τον Μπαρτομέου, αλλά για τους άλλοτε πιστούς του συνοδοιπόρους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ανακαίνιση του Καμπ Νου, που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2021, το πρότζεκτ «Masia 360», που θα αναγεννούσε τις ακαδημίες του συλλόγου -τελευταία προώθηση στην πρώτη ομάδα είναι αυτή του Σέρχι Ρομπέρτο το 2014, πριν εμφανιστεί ο Ανσού Φατί φέτος- είναι ορισμένα από τα πλέον τρανταχτά πρότζεκτ της διοίκησης Μπαρτομέου που δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ και φυσικά η αιτία δεν είναι η πανδημία...
bertobask
O Μπαρτομέου στα νιάτα του έπαιζε μπάσκετ στη «μισητή», για τους φαν της Μπάρτσα, Εσπανιόλ

Το Barcagate   

Το σίριαλ της παραμονής του Μέσι παραμένει το βασικό θέμα συζήτησης σε όλη τη Βαρκελώνη, ωστόσο για τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα από την περασμένη Πέμπτη ένας άλλος πονοκέφαλος έχει αποκτήσει τρομερά ανησυχητικές διαστάσεις. Ο λόγος για το περίφημο Barcagate που αναφέραμε παραπάνω, με το συγκεκριμένο σκάνδαλο να οδηγείται στη Δικαιοσύνη μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της αυτόνομης Αστυνομικής Διεύθυνσης της Βαρκελώνης. Ο φάκελος που παραδόθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα αναφέρει ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις διαφθοράς, καθώς η συμφωνία που υπέγραψε η Μπαρτσελόνα με την εταιρεία I3 Ventures, θεωρητικά για τη διαχείριση των social media του συλλόγου, υπερτιμολογήθηκε με τα ποσά που δόθηκαν από την Μπαρτσελόνα να είναι κατά 600% (!) πάνω από τις φυσιολογικές τιμές της αγοράς. Σύμφωνα λοιπόν πάντα με την αναφορά της τοπικής Αστυνομίας, υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για οικονομικές ατασθαλίες και ήδη οι δικαστικές αρχές έχουν καλέσει τον Μπαρτομέου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης (ανάμεσά τους και τους πέντε που παραιτήθηκαν όταν ήρθε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο σκάνδαλο) προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, αν και τα ισπανικά ΜΜΕ θεωρούν σίγουρο ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Και αν ο Μπαρτομέου κατάφερε να βγει αλώβητος από την υπόθεση Νεϊμάρ (σε δύο διαφορετικές δίκες) το Barcagate είναι πολύ πιθανό να του προκαλέσει την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του στην προεδρία της Μπάρτσα και μέντορά του Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες στη μεταγραφή Νεϊμάρ. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε επίσης ως ένα ακόμη δείγμα γραφής της συγκεκριμένης διοίκησης, το γεγονός ότι ο Λιονέλ Μέσι έφτασε στο σημείο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να χρησιμοποιήσει τα social media για να απαντήσει στις διαρροές των παραγόντων εις βάρος των παικτών. Ποιος; Ο Μέσι! Αυτός που είχε τα social μόνο για να διαφημίζει τους χορηγούς του και να ποστάρει κάποιες φωτογραφίες της οικογένειάς του.

Το αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την πρωτεύουσα της Καταλονίας ο Αργεντινός σούπερ σταρ δεν το ξέρουμε (αν και όλα δείχνουν ότι το ζήτημα παίρνει διαφορετική τροπή και πλέον οι πιθανότητες παραμονής είναι μεγαλύτερες), όμως το θετικό για τους φίλους των Μπλαουγκράνα είναι ότι οι μέρες του Μπαρτομέου στον προεδρικό θώκο είναι μετρημένες. Κι ακόμη και αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για να κατατεθεί η πρόταση μομφής για άμεση αποπομπή του, το σίγουρο είναι ότι στις εκλογές του επόμενου Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφιος (το καταστατικό απαγορεύει τρίτη θητεία).

Κι εκεί πλέον η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της Μπαρτσελόνα (περίπου 110.000 αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφο) για να εκλέξουν αυτόν που θα ξαναδώσει στον σύλλογο κάτι από τη χαμένη του περηφάνια και θα θυμίσει σε όλους ότι είναι... mes que un club.

Ειδήσεις σήμερα:

US Open: Νοκ άουτ με αποβολή ο Τζόκοβιτς - «Ξάπλωσε» επόπτρια με το μπαλάκι (βίντεο)

«Έφυγε» στα 82 του ο διάσημος Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ

Σε καραντίνα 3 αστυνομικοί του «Ελ. Βενιζέλος» - Ήρθαν σε επαφή με αλλοδαπό θετικό στον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης