Κοτόπουλο: Το κοινό μυστικό υψηλής διατροφικής αξίας για την ενίσχυση της υγείας μας

Κοτόπουλο: Το κοινό μυστικό υψηλής διατροφικής αξίας για την ενίσχυση της υγείας μας

Η θωράκιση του οργανισμού μας αποτελεί κύριο μέλημα όλων μας ειδικά τώρα με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλογιζόμενοι την κατάσταση πρέπει να σκεφτούμε πως θα διαμορφώσουμε τη διατροφή μας επιλέγοντας τις σωστές τροφές, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την υγεία μας

pindos_2-_1_
Το κρέας του κοτόπουλου ανήκει σε αυτές τις τροφές-ασπίδα, καθώς έχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία, που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, τα οποία διαθέτουν πέρα από υψηλά διατροφικά οφέλη και ιδιαίτερα νόστιμη γεύση.

Τα διατροφικά στοιχεία του κοτόπουλου ισχυροί σύμμαχοι του ανοσοποιητικού

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το κρέας του κοτόπουλου περιέχει ψευδάργυρο (Zn), που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε 160 γραμμάρια κρέατος κοτόπουλου υπάρχει το 21% της ποσότητας ψευδαργύρου που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικας κάθε μέρα.

Επιπλέον, σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος το κοτόπουλο έχει χαμηλά λιπαρά με το φιλέτο στήθους κοτόπουλου να έχει λιγότερα από 1% και ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ακόρεστα. Σημαντικό ακόμη είναι πως το κοτόπουλο προσφέρει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στον οργανισμό μας, καθώς σε 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου μπορεί να περιέχονται περισσότερα από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης.
pindos_1-_3_

Πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως το κοτόπουλο περιέχει κατά μέσο όρο 40% απαραίτητα αμινοξέα, εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας, συνεισφέροντας ανάμεσα στα άλλα και στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας την όρεξη, τον ύπνο και την καλή διάθεση. Στο κοτόπουλο βρίσκουμε ακόμη τις βιταμίνες Α, Β6, Β12 που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τις βιταμίνες Β3, Β1 και Β2 που συνεισφέρουν στην υγεία οστών και αρθρώσεων. Οι Β βιταμίνες γενικά βοηθούν στη απελευθέρωση ενέργειας, μειώνουν την κόπωση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το κοτόπουλο περιέχει, επίσης πολλά μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως το σελήνιο. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο το ότι εδώ και δεκαετίες ένα από τα καθιερωμένα γεύματα των νοσοκομείων αλλά και όσων νοσούν στο σπίτι, είναι το κρέας του κοτόπουλου. Η κατανάλωση μιας ζεστής κοτόσουπας κατά το στάδιο ανάρρωσης, ειδικά για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αποτελεί τόσο ένα γιατροσόφι της γιαγιάς όσο και συνήθεια του λαού μας. Τα πολύτιμα συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου συμβάλουν στη μείωση του βήχα και στη διευκόλυνση της αναπνοής, ενώ κάποια από αυτά δρουν περιοριστικά ως προς τις φλεγμονές.
pindos3-_1_

Όλα τα παραπάνω οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα σε κοτόπουλα τα οποία έχουν τραφεί σωστά, όπως τα Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, που  προέρχονται από κοπάδια πτηνών από φυλή βραδείας ανάπτυξης και μεγαλώνουν για πάνω από 65 ημέρες. Αυτό όπως και ότι τρέφονται μόνο με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, βοηθούν το προϊόν να έχει πιο συνεκτική υφή κρέατος και έτσι να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και μετά το μαγείρεμα αλλά και την ασύγκριτη γεύση τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ γεννιούνται και μεγαλώνουν στον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων σε υψόμετρο άνω των 700 μ. με πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο βόσκησης, τηρουμένων των κανόνων ευζωίας των πτηνών, και αυτή η διαδικασία συμβάλλει αποτελεσματικά στην υψηλή φυσική άμυνα των ίδιων των κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής.

Κλείσιμο
Τέλος, υπάρχουν άπειρες συνταγές για να αξιοποιήσετε το κοτόπουλο ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις και να φτιάξετε τη δική σας γευστική σύνθεση, απολαμβάνοντας τόσο τα θρεπτικά συστατικά του, όσο και τη γεύση του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης