Γιορτινή σαλάτα με σικορέ και ψητά κάστανα

Γιορτινή σαλάτα με σικορέ και ψητά κάστανα

Το σικορέ ή αντίβ είναι ένα ασπρο-κιτρινοπράσινο και σπανιότερα κοκκινωπό λαχανικό, που θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα.

Γιορτινή σαλάτα με σικορέ και ψητά κάστανα
Έχει γεύση δροσερή και ελαφρώς πικρή. Ωμό ταιριάζει με πιπεράτα τυριά, σολομό και μπρικ, ενώ μαγειρεμένο αποκτά γλυκιά γεύση και συνοδεύει υπέροχα κρέας και πουλερικά. Στις σαλάτες δίνει… επισημότητα, γι’ αυτό και το προσθέσαμε σε μια γιορτινή εντυπωσιακή σαλάτα, που μπορεί να αρχίσει θριαμβευτικά ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο.

από τη Σιμόνη Καφίρη

Υλικά για 6 άτομα:
Κλείσιμο
2 σικορέ
400γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
3-4 αχλάδια ώριμα
240γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
3 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1½ κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
2 κουτ. σούπας άσπρο ξίδι καλής ποιότητας
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι






Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή

Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μισά ψημένα κάστανα ανακατεύοντας συνεχώς για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω.

Αλατοπιπερώνετε. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

Καθαρίζετε τα αχλάδια από τις φλούδες. Τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.

Ξεφυλλίζετε τα σικορέ πετώντας τα πρώτα εξωτερικά φύλλα και κόβοντας το χοντρό κοτσάνι της βάσης.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη το ξίδι με τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και έξι κουταλιές ελαιόλαδο.

Προσθέτετε το σικορέ, το τυρί θρυμματισμένο, τα κάστανα και τα αχλάδια. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με δύο κουτάλες, δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι, διορθώνετε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρετε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης