Σπανακόπιτα τούρτα
Σπανακόπιτα τούρτα
Τη λέμε τούρτα αλλά δεν θα της βάλουμε κεράκια! Γιατί είναι μια τούρτα από σπανάκι ή ακόμη καλύτερα, μια διαφορετική σπανακόπιτα.
από την Τίνα Webb
Υλικά για μια ανοιγόμενη φόρμα διαμ.24 εκ.
500γρ. σπανάκι κατεψυγμένο (ξεπαγώστε το καλά και αφήστε το να στραγγίσει εντελώς)
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
250γρ. φέτα
6 αβγά ελαφρά χτυπημένα
4 κρεμμυδάκια μέτρια, ψιλοκομμένα
150γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150γρ. παξιμάδι κριθαρένιο, τριμμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Υλικά για μια ανοιγόμενη φόρμα διαμ.24 εκ.
500γρ. σπανάκι κατεψυγμένο (ξεπαγώστε το καλά και αφήστε το να στραγγίσει εντελώς)
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
250γρ. φέτα
6 αβγά ελαφρά χτυπημένα
4 κρεμμυδάκια μέτρια, ψιλοκομμένα
150γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150γρ. παξιμάδι κριθαρένιο, τριμμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
150γρ. ελαιόλαδο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Προετοιμασία του φύλλου:
Ξεπαγώνετε το φύλλο κρούστας για πίτες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Όπως είναι σε ρολό, το κόβετε σε λωρίδες πάχους 1 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις λωρίδες του φύλλου και τις ξεχωρίζετε ελαφρά.
Για τη γέμιση:
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει διάφανο χρώμα.
Το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το σπανάκι, τη φέτα, την παρμεζάνα, το παξιμάδι, τον άνηθο, δύο κουταλιές γλυκού αλάτι και μισή κουταλιά γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε ελαφρά και ρίχνετε σιγά σιγά τα χτυπημένα αβγά.
Λαδώνετε καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ (που ανοίγει), λαδώνετε και τις λωρίδες του φύλλου. Ρίχνετε μέσα μερικές λαδωμένες λωρίδες φύλλου, μετά το μείγμα με το σπανάκι και καλύπτετε τη γέμιση με τις υπόλοιπες λαδωμένες λωρίδες.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Προετοιμασία του φύλλου:
Ξεπαγώνετε το φύλλο κρούστας για πίτες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Όπως είναι σε ρολό, το κόβετε σε λωρίδες πάχους 1 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις λωρίδες του φύλλου και τις ξεχωρίζετε ελαφρά.
Για τη γέμιση:
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει διάφανο χρώμα.
Το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το σπανάκι, τη φέτα, την παρμεζάνα, το παξιμάδι, τον άνηθο, δύο κουταλιές γλυκού αλάτι και μισή κουταλιά γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε ελαφρά και ρίχνετε σιγά σιγά τα χτυπημένα αβγά.
Λαδώνετε καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ (που ανοίγει), λαδώνετε και τις λωρίδες του φύλλου. Ρίχνετε μέσα μερικές λαδωμένες λωρίδες φύλλου, μετά το μείγμα με το σπανάκι και καλύπτετε τη γέμιση με τις υπόλοιπες λαδωμένες λωρίδες.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα