Σήμερα μαγειρεύουμε: Ιμάμ με φέτα

Σήμερα μαγειρεύουμε: Ιμάμ με φέτα

Δείτε πώς να το φτιάξετε στο σπίτι σας!

imam
Το ιμάμ είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα και δεν λείπει από το τραπέζι μας κάθε καλοκαίρι. Η φέτα δένει άψογα με το πιάτο.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μικρές

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Κλείσιμο
  • 1½ κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου

  • 2 κιλά ντομάτες

  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

  • ½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό

  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι

  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

  • 2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη

  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζετε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζετε με αλάτι, τις αναποδογυρίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένετε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελάχιστον από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετείτε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζετε 30 λεπτά και δεν ξεχνάτε να τις γυρίζετε κάθε 5-6 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τις μεταφέρετε και τις αραδειάζετε σε ταψάκι φούρνου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Κόβετε 2 από τις ντομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβετε στον τρίφτη.

Ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποιήσατε για τις μελιτζάνες και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν ομοιόμορφα. Προσθέτετε την κρέμα σκόρδου, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το θυμάρι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Περίπου 1-2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε το ξίδι και το πετιμέζι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά.

Με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και μοιράζετε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζετε κάθε μελιτζάνα με φέτα και από πάνω καλύπτετε με φέτες ντομάτας. Περιχύνετε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρετε χλιαρές ή κρύες.

imam


Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studiom.com
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Ειδήσεις σήμερα: 

Επικοινωνία Αλ Σίσι - Μακρόν: «Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη»

Royal Albert Hall: 'Eνα διαμάντι 150 ετών

Self test: Αυτές είναι οι τριάντα εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης