Συνταγή: Ηπειρώτικη πλατσίντα

Συνταγή: Ηπειρώτικη πλατσίντα

Μια ζυµαρόπιτα µε τον τρόπο των Βλάχων...

sintagi
Υλικά για 1 µεγάλο ταψί κουζίνας

6 κούπες γεµάτες αλεύρι
4 κούπες νερό
1 κύβο µαγιά µπίρας νωπή (50 γρ.)
Κλείσιμο
500 γρ. φέτα θρυµµατισµένη ή ξινή µυζήθρα
200 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωµένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση

- Βάζουµε σε µεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε µέτρια φωτιά.
- Παίρνουµε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουµε σε ένα µπολ µε τη µαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουµε να λιώσουν η ζάχαρη και η µαγιά.
- Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυµένη µαγιά και ανακατεύουµε µε το χέρι ή µε αυγοδάρτη ώσπου να δηµιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουµε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουµε λίγο ακόµα χλιαρό νερό.
- Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και την αφήνουµε σε µέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Βουτυρώνουµε µε ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούµε το υπόλοιπο λιωµένο.
- Ανακατεύουµε, αδειάζουµε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουµε οµοιόµορφα. Σκορπίζουµε από πάνω τη θρυµµατισµένη φέτα και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο λιωµένο βούτυρο.
- Αφήνουµε το ταψί µε τον χυλό σκεπασµένο µε πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουµε το ταψί στον φούρνο, στη µεσαία σχάρα.
- Ψήνουµε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώµα και να τραγανίσει.

Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφίες: Studio Μ (Λάμπρος Μέντζος, Μαρία Σταματίου)

platsinta
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης