Μέτρα για τον κορωνoϊό: Yψηλή ετοιμότητα για τις υψηλές θερμοκρασίες

Μέτρα για τον κορωνoϊό: Yψηλή ετοιμότητα για τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο συνδυασμός της εορταστικής ατμόσφαιρας και των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών δοκιμάζει τις αντοχές των μέτρων - Ανοιχτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ –«εορταστικό» ωράριο την Μεγάλη Εβδομάδα – Διπλάσιες από αύριο οι λαϊκές αγορές στην Αττική

elegxoi-floisvos
Σε «εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονωϊού βρίσκει την Ελλάδα η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, η οποία σηματοδοτεί την εκκίνηση του Θείου Πάθους στην ορθόδοξη παράδοση, αλλά ειδικά φέτος και την υψηλή επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο εορταστικής «χαλάρωσης» των μέτρων αυτοπεριορισμού.

«Τα πάντα παραμένουν οριακά» τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μπροστά στο θέαμα των εικόνων αθρόας προσέλευσης πολιτών στις παραλιακές ζώνες των μεγάλων πόλεων, αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, με την πρώτη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Οι περίπατοι κατά μόνας και για λόγους σωματικής άσκησης εμπίπτουν στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις εκτός σπιτιού (μετακίνηση Β6), λίγο, ωστόσο, απείχαν χθες από το να αποκτήσουν χαρακτηριστικά μαζικής συνάθροισης, όπως στη μαρίνα του Φλοίσβου, θορυβώντας τόσο τους ειδικούς επιστήμονες, όσο και τις αυτοδιοικητικές Αρχές.

«Έχουμε μιλήσει με τον κ. Χαρδαλιά και είμαστε στα πρώτα βήματα στο να εισηγηθούμε όλοι οι δήμαρχοι του μετώπουτο κλείσιμο των παραλιών αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος και εξήγησε ότι «όλοι έχουν χαρτιά για άθληση ή για βόλτα κατοικιδίου, αλλά εδώ έχουν έρθει και άνθρωποι από άλλες γειτονιές χωρίς αυτό να επιτρέπεται». Τον προβληματισμό του για τις χθεσινές εικόνες σε μια καίρια στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε χθες και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. «Άκουσα όμως σήμερα (σ.σ.χθες), πως σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν οι δρόμοι. Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα «μένω σπίτι» δεν αλλάζει». Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το περπάτημα «υγεία», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «δε μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε το συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να «ξεγελάσουμε» την Πολιτεία, να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια αποφυγής συγχρωτισμού και τήρησης των αποστάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, «"δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή", αλλά αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα ανθρώπινο, όσο γίνεται, καλοκαίρι» αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο απομείωσης των μέτρων πριν τις 27 Απριλίου. Ο ίδιος επισημαίνει πώς «πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες ημέρες που όλοι πιεζόμαστε, που δεν έχουμε πολλές επιλογές για εκτόνωση, για διασκέδαση, και που δοκιμάζονται η αντοχή μας και η υπομονή μας, αυτές οι δύσκολες μέρες είναι που θα κρίνουν τη μάχη», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Η μάχη με τις ψυχολογικές αντοχές των πολιτών αναδεικνύεται σε «μητέρα των μαχών» για τις ημέρες του Πάσχα, με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου να τοποθετείται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού επιτελείου, μετά και τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Ο συνδυασμός της εορταστικής ατμόσφαιρας και των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών κινητοποιεί περαιτέρω τον κρατικό μηχανισμό, καθώς παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας τους μέχρι και τις 27 Απριλίου ανακοινώθηκε χθες για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εντάσσονται στους ΚΑΔ που αναστείλει τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας. Κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μέχρι τότε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι άθλησης και αθλητικοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες για την προστασία του πληθυσμού από το ενδεχόμενο μαζικής συγκέντρωσης πολιτών αναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλο και οι δήμαρχοι της χώρας αναφορικά με την ατομική άθληση. Στην κατεύθυνση αυτή, με πρόταση του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (στη δυτική Θεσσαλονίκη) κλειστή θα παραμένει καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το Σαββατοκύριακο η περιπατητική ζώνη που εφάπτεται της οδού Ανδρέα Τρίτση, στην Νέα Πολιτεία Ευόσμου, αποτρέποντας τυχόν επιλογή του χώρου για την άθλησή τους από μεγάλη μερίδα πολιτών, κατοίκων και μη της περιοχής.

Ωράριο Πάσχα στις αγορές

Στον αντίποδα, ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κτλ.) σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα, σε ισχύ τίθεται από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα το «εορταστικό» ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εκείνων και μόνο που εξακολουθούν να λειτουργούν στη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα, από αύριο και μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ για το Μεγάλο Σάββατο το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις συνωστισμού από την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται για τις πασχαλινές αγορές.

Διπλάσιες οι λαϊκές

Για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ακριβώς διπλάσιες λαϊκές αγορές θα λειτουργούν από αύριο στην Αττική, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, φτάνοντας από τις 111 που λειτουργούν σήμερα στις 222. Μάλιστα, οι νέες λαϊκές αγορές έχουν χωροθετηθεί σε κοντινή απόσταση από τις υφιστάμενες και θα πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα και στις ίδιες ώρες, ώστε να μην συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών στο ίδιο σημείο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μετάδοσης του ιού. Αυστηρή προϋπόθεση για τη λειτουργία νέων και παλιών λαϊκών αγορών αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, διαφορετικά έπονται κυρώσεις προς τους παραβάτες.

Ήδη την δεκαήμερη αναστολή των λαϊκών αγορών σε τέσσερις λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα γνωστοποίησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών, δηλαδή τη λαϊκή αγορά επί της οδού Μικράς Ασίας στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη λαϊκή αγορά της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας Διστόμου, τη λαϊκή αγορά στο Χατζηκυριάκειο επί της οδού Μαρίας Χατζηκυριάκου και τη λαϊκή αγορά επί της οδού Δαβάκη στο Χαϊδάρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντική η θεραπεία με Remdesivir στην Ελλάδα

Ο Βαρουφάκης είπε «δεν ξέρεις ποιος είμαι;» και απέφυγε τον έλεγχο

Κορωνοϊός-Τουρκία: Πανικός, σύγχυση και εντάσεις μετά την αιφνίδια απαγόρευση κυκλοφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης