Κορωνοϊός - Τσίπρας: Σχέδιο στήριξης της οικονομίας με 26 δισ. ευρώ

alexis_tsipras_programma

«Μαξιλάρι» ή νέο Mνημόνιο το δίλημμα Τσίπρα - Βολές στις τράπεζες και τη γερμανική ηγεσία, κρατικοποιήσεις και καθυστέρηση για την Εκκλησία - «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι", ένα «γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Έφη Αχτσιόγλου.

«Σήμερα το δίλημμα είναι: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο, όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες εθνικές περιπέτειες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μείνουμε όρθιοι, με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα να γίνει, κυρίως με την αξιοποίηση μέρους του "μαξιλαριού" των 37 δισ., «το μεγάλο μας όπλο που έχουμε δημιουργήσει για μια έκτακτη ανάγκη, και αυτή είναι τώρα».

«Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση», ειδάλλως, «μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη, αν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες, «αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας», το οποίο και αποτελεί το μήνυμα του "Μένουμε Όρθιοι".

Επισήμανε ότι δεν καταθέτει αυτό το σχέδιο για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, «αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση».

Είπε ότι σε έκτακτες στιγμές όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, θα το πληρώσει διπλά και τριπλά, για να σημειώσει όμως πως «το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η χώρα».

Αιχμές στην κυβέρνηση

«Στα μέτρα αυτά δεν υπολογίζονται προφανώς οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα ότι «η πρόταση μας έχει ως κύριο στόχο την διατήρηση της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα».

Επικαλούμενος τη λογική της «ανοσίας της αγέλης», «ακούω κάποιους να συμβουλεύουν τη κυβέρνηση να μη κινηθεί προληπτικά. Να μην παρέμβει τώρα, αν και μπορεί. Να κρατήσει απόθεμα για μετά. Την ώρα της ανάκαμψης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να την απορρίψει άμεσα, ως απαράδεκτη, κυνική και εν τέλει καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, ιδίως για τις αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι με την αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας επιτρέπεται η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, όμως δεν έχουν όλες οι χώρες τη δυνατότητα να δαπανήσουν δίχως νέο δανεισμό, δίχως να αυξήσουν το χρέος τους.

Όμως, τόνισε, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση: Γιατί έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό της δανεισμό. Γιατί έχει περίπου 10% του ΑΕΠ σε απόθεμα ασφαλείας, απ' όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της. Ένα απόθεμα «που μας επιτρέπει να στηρίξουμε άμεσα την οικονομία και την κοινωνία, με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας». Υπογράμμισε ότι «θα είναι εγκληματικό» να μην αξιοποιήσει η χώρα αυτή τη δυνατότητα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες: Την ποσότητα των παρεμβάσεων, την ποιότητα τους και τον χρόνο υλοποίησής τους.

Αναλύοντάς τους, είπε ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δισ. από το "μαξιλάρι" (το οποίο είναι συνολικά 37 δισ.) και άλλοι τόσοι περίπου από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ενώ στη διάθεση των τραπεζών είναι πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δισ. από την ΕΚΤ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε αυτή τη συνθήκη «κρίνουμε σκόπιμο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα των επόμενων έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», εκ των οποίων τα 14 δισ. πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Επιπλέον, τόνισε ότι πέραν αυτών των ποσών, θεωρεί αυτονόητο ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για έξι τουλάχιστον μήνες, θα πρέπει να ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Κρατικοποιήσεις στο βάθος

Παράλληλα, για την επιστροφή μέρους του δημόσιου ελέγχου στρατηγικών επιχειρήσεων στην κεντρική κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας ως ορατή την πιθανότητα κατάρρευσής τους. «Είναι νομίζω προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και έθεσε δύο όρους, αφενός το δημόσιο να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του και αφετέρου το Δημόσιο δεν μπορεί σήμερα να αρκεστεί στη θέση του παρατηρητή, του σχολιαστή και του απλού εγγυητή της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς και της οικονομίας.

Βέλη στις τράπεζες

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, ο ίδιος να απευθυνθεί σε υψηλούς τόνους απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, με αφορμή την μη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Θεωρώ ότι εδώ πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και να βρεθούν και οι τράπεζες προ των ευθυνών τους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι τα χρήματα που θα διατεθούν από την ΕΚΤ να μην «τα δώσουν σε ημέτερους» ή σε όσους έχουν πρόσβαση στην κυβερνητική εξουσία, αφήνοντας δημόσια υπαινιγμούς, καθώς ο ίδιος επικαλέστηκε και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους τρεις φορές στο παρελθόν.

Ο τέως πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την «υπεύθυνη» στάση που επιδεικνύει η αντιπολίτευση, αλλά και το ρεαλιστικό πρόσημο του προγράμματός του, κάνοντας λόγο για «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» εκείνα που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τον κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι είναι πρόσφατη η λαϊκή ετυμηγορία»

Η κυβέρνηση έχει απέναντι της μια αντιπολίτευση που είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην πανδημία» σχολίασε σχετικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Μου είναι αδιανόητο τούτην την ώρα τις κρίσης να μιλάμε για εκλογές και πολιτικές εξελίξεις».

«Βεβαίως καθένας θα κριθεί για το πως αντιλαμβάνεται αυτές τις ώρες της κρίσης» συνέχισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «όλοι θα κριθούμε για τις πράξεις μας».

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει την τακτική βλέποντας και κάνοντας και καθυστερήσει δραματικά -όπως καθυστέρησε με την Εκκλησία- θα βρεθούμε ενώπιον πιο μεγάλων δυσκολιών» απάντησε επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας αντιπολιτευτικές βολές προς την κυβέρνηση.

Εν όψει και των ευρωπαϊκών εξελίξεων στο επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας, στους υψηλούς τόνους κατά της Γερμανίας ξαναγύρισε ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής «αν η γερμανική ηγεσία επιμείνει στο δρόμο της διάσπασης και του διχασμού, θα πρέπει να ξέρει ότι και οι υπόλοιποι είναι ενωμένοι».

Πώς κατανέμονται τα μέτρα του προγράμματος

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" κατανέμονται ως εξής:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση - 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού - επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής - κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων - ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Πρόγραμμα "Ηρακλής" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν παιδιά και νέοι χωρίς υποκείμενο νόσημα;

Κορωνοϊός - Ανδρέας Ξανθός: Εξαιρετική επιλογή ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός - Αυστρία: Σταδιακή άρση των περιορισμών μετά το Πάσχα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (183)

κακομαθημενος

σταματα γιατι θα αρχιζω να ξεφωνιζω .κοιτα ενα καθρεφτη να σου θυμισει το τι ψεμα και τι ζημια εκανες στην χωρα 4 χρονια. και αφου δεν ξερεις να μιλας ειναι καλυτερα να μην μιλας.

Βαλεντίνη

Δέν με αφήνει να κοιμηθώ η δόξα του Μιλτιάδη, έλεγε ο Θεμιστοκλής, μετά τη νίκη του Μιλτιάδη στη μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών!!!! Μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος, ο Θεμιστοκλής κοιμόταν ήσυχος τα βράδια, αφού πίστεψε στο χρησμό ότι τα ξύλινα τείχη, δηλαδή τα καράβια, θα σώσουν την πόλη!!! Αυτούς τους δύο στρατηγούς- ηγέτες, υπερκέρασε ένας απλός οπλίτης, ο οποίος ζωσμένος με τα όπλα του, ξεκίνησε από τον Μαραθώνα κι' όταν έφτασε στην Αθήνα είπε το γνωστό, νενικήκαμεν, νικήσαμε.... και ξεψύχησε....!!!! Δέν χάρηκε τη νίκη, πίσω στο πεδίο της μάχης υπήρχαν κι' άλλοι νεκροί, οι Έλληνες όμως έμειναν όρθιοι κι' έγραψαν ιστορία!!! Τί σχέση έχει αυτό το ιστορικό γεγονός με τον Τσίπρα; Το μόνο που του ταιριάζει είναι το "δέν με αφήνει να κοιμηθώ η δόξα του Μιλτιάδη"... Πλειοδοσία, λαϊκισμός, αναξιοπιστία, ο άνθρωπος που είχε στην εντατική την Ελλάδα 4,5 χρόνια, δέν λέει να συνετιστεί!!! Το κακομαθημένο παιδί, απεγνωσμένο ψάχνει το παιχνίδι που του πήραν!! Η ιστορία όμως πάντα διδάσκει, ειδικά σήμερα, όπου όλα είναι φανερά, όπου καταγράφονται και οι αναπνοές των ανθρώπων!!!

Βαλεντίνη

Τα πλοία θα σώσουν την πόλη!!!! Διόρθωση, άν και είναι το ίδιο, λόγω κεκτημένης ταχύτητος...

κακομαθημενος

μπραβο κουκλα μου ,για να μαθαινουν και οι νεοτερες που δεν γνωριζουν ποιος εγραψε τον εθνικο υμνο.

Εκλογές έγιναν πέρυσι αν δεν το κατάλαβες !

Ρε μάστορα μήπως νομίζεις ότι είσαι συ Πρωθυπουργός ;; Ξύπνα , άλλοι τώρα κάνουν κουμάντο και το κάνουν πολύ καλύτερα από σένα !

ΜΟΝΟ

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ 26 ΔΙΣ ??? ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 30. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 30 ??? ΑΜ΄ΠΟΣΑ ??? ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 40. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ .......................

Μαπας βρακοζωνης

Ριξτε φαπες στο φαπα το μαυροζωνη

Χαχαχαχαχα

Σας έριξε τόσες φάπες ο φαπας που παραμιλατε συριζόπουλα!!! θα φάτε κι άλλες πολλές ...χαχαχα αχαχαχ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μην πας πιάνεις στο στόμα σου. Η οικονομία σας εμπεριέχει ταξικό και κυρίως τοξικό μίσος. 4,5 χρόνια σφάξατε στην φορολογία όποιον βλέπατε να μοχθεί αναγκάζοντας μας να δουλεύουμε 12ωρα+ για να μοιράζετε παροχές σε αυτούς που κάθονται χωρίς να ενδιαφέρεστε πώς τα βγάζουμε πέρα. Αυτό το ονομάσατε κοινωνική πολιτική. Είρωνες, αλαζόνες, διχαστικοί, υποκριτές και άσχετοι. Μακριά.

αβγ

Μεταξεταστεος στην αριθμιτικη(θεσσαλονικη), γεωμετρία(360), γεωγραφια(λεσβος μυτηλινη), ιστορια(συμπλιγαδες οδυσσεας), γραμματικη (πλατιά απεύθυνση), αγγλικα (...............)

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Go back madam Merkel το είπε ή όχι ακόμα???

Μπράβο στον Αλέξη!

Το πρόγραμμα που προτείνει είναι η μόνη λύση για να σώσουμε τις δουλειές μας, τις περιουσίες μας και τα υποθηκευμένα σπίτια μας. Με αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε για 3-4 χρόνια έναν υγιή πληθωρισμό της τάξης του 15%-25% τον χρόνο, με αποτέλεσμα τα χρέη μας μετά από 4 χρόνια να έχουν πολύ λιγότερο από την μισή αξία! Αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά ότι οι πολιτικοί μηχανικοί του ΕΜΠ είναι οι καλύτεροι μηχανικοί και καλύτεροι οικονομολόγοι στον ΚΟΣΜΟ. καλύτερους μηχανικούς και

Δημητρης

Ναι αν ειναι τοσο καλος οικονομολογος οσο και μηχανικος να σου θυμισω την στροφη 360 μοιρων η ξεχνας γρηγορα?

stefanos

Άσε ρε Τσίπρα,ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης