Τσίπρας: Απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν είναι ώρα για παιχνίδια εντυπώσεων

Τσίπρας: Απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν είναι ώρα για παιχνίδια εντυπώσεων

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής» τόνισε ο κ. Τσίπρας

alexis-tsipras-vouli
Με την αμηχανία του να μιλά κανείς σε άδεια έδρανα στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την κύρωση ΠΝΠ για τα υγειονομικά μέτρα όσον αφορά τον κορωνοϊό.

«Αλλά η κοινοβουλευτική διαδικασία παρά την έκτακτη περίσταση που βιώνουμε δε μπορεί και δε πρέπει να ανασταλεί. Έχουμε χρέος να προστατεψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ομιλία στη Βουλή


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης παγκόσμιας με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει. Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε λοιπόν πριν απο όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία. Αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών» συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

«Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται. Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος. Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά» συμπλήρωσε.

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής. Και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του παρών από την πρώτη μέρα. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους αγρότες, όλους όσους ήδη τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το σήμερα θολό και το αύριο δυσοίωνο».

«Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε. Ιδίως όταν ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, ακούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσιμες στολές να βγάζουν κραυγή αγωνίας που λεει ότι δεν έχουν στηριχθεί για να δώσουν την επικίνδυνη μάχη. Η ευθύνη μας είναι να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα. Ωστόσο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συμφωνήσω ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος. Η χώρα μας βρίσκεται σχετικά σε θετικό νούμερο ωστόσο οι επόμενες ημέρες θα είναι όντως κρίσιμες και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την συμπεριφορά του ιού. Χρειάζεται τον χαμένο χρόνο να τον καλύψουμε. Δεν χωρούν γραφιοκρατικές αγκυλώσεις».

«Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο:Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία. Κι αυτό κατά την άποψή μας σημαίνει.

• Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

• Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

«Οι ιδεολογικές διαφορές είναι γνωστές. Δεν είναι κακό το ιδιωτικό αλλά αυτή την ώρα της κρίσης όλοι τρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πριν απο λίγο καιρό μας ασκούσατε κριτική και λέγατε ότι θα προχωρήσετε σε συμπράξεις δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά. Που βρίσκονται σήμερα όσοι έχουν ιδιωτικές κλινικές; Εχουν εξαφανιστεί. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δίνουν την δυνατότητα διαγνωστικών τέστ με κόστος 10 φορές πάνω. Αν όμως ο ασθενής είναι φορέας σηλώνουν τα χέρια ψηλά και τον στέλννουν στο δημόσιο νοσοκομείο. Σας ζητήσαμε επίταξη όλου του δυναμικού των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων. Η επίταξη προφανώς θα έχει αποζημίωση. Ομως οφείλουμε να καταγγείλουμε ότι απο 800 ευρώ η κλίνη πήγε στα 1600 ευρώ. Χρειάζεται να υπάρξει επίταξη κλινών για κεντρική διαχείριση» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις του έκαναν 19.500 προσλήψεις σε μνημονιακά χρόνια. «Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. Κάντε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κύβέρνησή σας πάγωσε τις 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος. Τώρα πρέπει να τις προχωρήσει γιατί τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε αυτή τη μάχη με προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης», διατηρώντας τις ίδιες ιδεοληψίες για «λιγότερο κράτος» στην Υγεία» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι κορυφαίοι επιστήμονες «λένε όλοι ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα της καραντίνας αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται, ιδίως στην φάση επανεκκίνησης ζωής, μαζικά τέστ ώστε να μην βγαίνουν έξω κρούσμτα. Η εως τώρα εικόνα δείχνει ότι στον τομέα αυτό έχουμε σημαντική υστέρηση που πρεπει να αντιμετωπιστεί. Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα. Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορωνοϊό. Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ. Και βέβαια μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη».

Πρότεινε, επίσης, και ζήτησε «την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί , σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης».

«Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες ( πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι)» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ειδική αναφορά σε δύο τραγικά περιστατικά «ένα στα Γλυκά Νερά και στην Καστορία. 41 ετών γυναίκα πέθανε αβοήθητη στο σπίτι. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Η πρότασή μας είναι για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα και να παρακολουθούνται απο κινητές μονάδες. Υπάρχουν και πολίτες που είναι πιο ευάλωτοι και αναφέρομαι σε γηροκομεία , ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα , φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, μετανάστες και πρόσφυγες»

Το μέτωπο της υγείας είναι το κύριο αυτή τη στιγμή

«Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Φοβάμαι ότι όσες θυσίες έχει κάνει ο λάος τα χρόνια της κρίσης θα χαθούν. Θα πρέπει να φροντίσουμε οι απώλειες να είναι οι μιρκότερες. Είμαστε σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η προσέγγιση που λέει ότι δεν πρέπει η κρίση να αντιμετωπιστεί με εμπροσθοβαρή μέτρα καθώς θα έρθει η ανάκαμψη και τότε θα πέσουν χρήματα για να ενισχυθεί. Αυτό προσομοιάζει με την θεωρεία ανοσίας αγέλης. Αν κατά την διάρκεια των 2-3 μηνών κλείσουν επιχειρήσεις που θα είναι μικρές και μεσαίες και ίσως κάποιες δυνατές, μετά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν. Και μετά τι; Οτι περισσέψει θα δοθούν σε όσους άντεξαν; Αυτό είναι σχέδιο ελπίζω να μην είναι δικό σας αλλα αν είναι αλλάξτε το, είναι σχέδιο βαθειάς αναδιάρθρωσης της οικονομίας».

«Ευτυχώς πήρατε την σωστή πλευρά της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης. Εχω την μεγαθυμία να λέω τα σωστά που κάνετε όπως σωστά δώσατε συγχαρητήρια στην Βόρεια Μακεδονία» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση ενότητας της ΕΕ. Εμείς όμως έχουμε πλεονέκτημα ότι δεν είμαστε εξαίρεση. Τώρα η ύφεση είναι συμμετρική. Εχουμε επίσης πλεονέκτημα ότι βγήκαμε απο μνημόνια και δεν μπήκαμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εχει η χώρα και ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφάλειας ύψους 35-37 δις ευρώ γι χρηματοδότηση αναγκών μετά την κρ’οση. Αρα σας ζητώ να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι στην ΕΕ όχι λιγότερα. Δώσατε το παράδειγμα της Δανίας αλλά να συγκρίνουμε και τα ποσά που δαπανούν άλλες χώρες που είναι πολύ περισσότερα. Ηδη η Γερμανία προχωρά σε δαπάνες 15%. Ισπανία και Ιταλία 20%. Γαλλία 12%. Οταν βλέπουμε σε Ισπανία και Ιταλία να έχουν τόσο μεγάλες δαπάνες έχει αξία. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικός κίνδυνος για την Ευρώπη. Αν υπάρχει σήμερα συστημικός κίνδυνος για ΕΕ είναι η Ιταλία».

«Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να κάνουμε έγκαιρα αυτό που πρέπει να να είμαστε όλοι στο μέτωπο διεκδίκησης με Ιταλία, Γαλλία Ισπανία για αλληλεγγύη και εως τότε δαπανήστε μεγάλο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Απόλυτα λάθος η λογική της αναστολής εργασίας και όχι η στήριξή της. Τα 800 ευρώ είναι σε 45 ημέρες . Στο μήνα είναι κάτω απο τον κατώτατο μισθό. Λάθος είναι και τα vouchers σε επιστήμονες. Fake προγράμματα για να πάρουν 300 ευρώ. Οι επιστήμονες δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και έχουν δίκιο να είναι αγανακτισμένοι. Δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος. Συμφωνούμε. Αλλά πείτε το και στους τραπεζίτες να ανοίξουν τις κάνουλες και να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός-Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κρίσιμος ο Απρίλιος

Bloomberg: Με τον κορωνοϊό ο κόσμος θα πάρει μια «γεύση» από όσα τράβηξε η Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έφτασαν τους 51 οι νεκροί - Από την Καστοριά το τελευταίο θύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης