Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «χρυσές» αμοιβές σε ΔΕΚΟ

5033669

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση που κατέθεσαν υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τις αμοιβές στους Διευθύνοντες Συμβούλους της ΕΥΔΑΠ, της ΣΤΑΣΥ και της ΔΕΗ 

Για προκλητικές αμοιβές στελεχών ΔΕΚΟ κάνει λογο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των αποδοχών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι Θεοδώρα Τζάκρη και Πέτυ Πέρκα, αναφέρουν πως σε οργανισμούς όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΣΤΑΣΥ κ.α. οι αμοιβές διπλασιάστηκαν και καλούν τα αρμόδια υπουργεία να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα. Ενδεικτικά, αναφέρουν πως «ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα παίρνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά (ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή κάτω και από το ήμισυ). Για δε τη χρεωκοπημένη όπως λένε ΔΕΗ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως".

Αναλυτικά η ερώτηση εχει ως εξής:

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών και

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: "Προκλητικές αμοιβές στις ΔΕΚΟ της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (Υπερταμείου) Πολιτικοποίηση των ΔΕΚΟ"

Διαπιστώνεται η πλήρης αποτυχία του της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.) για να προχωρήσει στην αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι ο ρόλος του στον ιδρυτικό του νόμο. Τούτο τεκμηριώνεται από την πλήρη επαναπολιτικοποίηση όλων των φορέων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και στις ΔΕΚΟ γενικότερα. Υπάρχει μία πλήρης επιβολή κυβερνητικών κομματικών επιλογών που είχαν προαναγγελθεί και μάλιστα είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα το Υπερταμείο άλλαξε τις διοικήσεις των μεγάλων φορέων των αστικών συγκοινωνιών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, βάζοντας παντού “γαλάζια” στελέχη.

Το Υπερταμείο δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, καθώς υποτίθεται δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποπολιτικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση. Στη ΣΤΑΣΥ (Μετρό) ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος είναι γνωστά στελέχη της Ν.Δ., που είχαν και στο παρελθόν δημόσιες θέσεις (αντινομάρχες, κ.λ.π.), το ίδιο και στην ΟΣΥ (ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΚΟ επί προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.).

Στον ΟΑΣΑ ο νέος πρόεδρος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταφορών στην κυβέρνηση της ΝΔ επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Συνεπώς είναι φανερό ότι πρόκειται για στελέχη που δεν επιλέγησαν από την αγορά, αλλά το αντίθετο από το κομματικό περιβάλλον. Προχωρά δηλαδή το Υπερταμείο σε μία πλήρη επαναπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, σε αντίθεση με τις επιταγές του ιδρυτικού του νόμου. Σημειώνουμε επίσης ότι ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη οι αξιολογήσεις των προηγουμένων διοικήσεων από διεθνείς εταιρίες αξιολόγησης και «ξηλωθήκαν» χωρίς εξαίρεση.

Συνεπώς το Υπερταμείο ουδόλως έλαβε υπόψιν του τις αξιολογήσεις αυτές και η μοναδική του "αξιολόγηση'' ήταν η ευθυγράμμιση του με τις πολιτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τοποθετήσεις αμιγώς πολιτικών στελεχών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθούν οι αξιολογήσεις τόσο των στελεχών που απομακρύνθηκαν – πριν το τέλος της θητείας τους – όσο και των στελεχών που τοποθετήθηκαν. Επιπλέον θα πρέπει κύριοι Υπουργοί να γίνει μία αξιολόγηση του Υπερταμείου, κατά πόσον δηλαδή τηρεί την καταστατική και νομική του υποχρέωση για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τομέας στον οποίο θεωρούμε ότι αποτυγχάνει.

Παράλληλα, μεσούσης της κρίσης στο χώρο της δημόσιας υγείας, και ενώ πλήθος συμπολιτών μας καλούνται να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα, σπεύδετε να θεσπίσετε νέες προκλητικές αμοιβές, που αφορούν στα νέα διοικητικά συμβούλια. Η απόφαση του Υπερταμείου ελήφθη βάσει του νόμου 4643/2019 της Ν.Δ., που ψηφίστηκε πριν από 6 μήνες με σκοπό – όπως έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία – να μπορέσουν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις να προσελκύσουν ικανά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την απόφαση αυτή διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των διοικητών των τριών φορέων (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ) και έγιναν 90.000 ευρώ το χρόνο ή 7.500 ευρώ το μήνα (από τα μισά επί ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αμείβονται με 400 ευρώ ανά συνεδρίαση (από 50 ευρώ που ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση).

“Χρυσές” είναι οι αμοιβές και σε άλλες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου. Ενδεικτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα παίρνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά (ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή κάτω και από το ήμισυ). Για δε τη χρεωκοπημένη όπως λέτε ΔΕΗ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση, μέσα στην παγκόσμια κρίση του κορονοϊού, ενεργώντας με πολιτική πονηριά αντικαθιστά παντού τα στελέχη και διπλασιάζει με νόμο που ψήφισε πριν από 6 μήνες τις αμοιβές τους κατ' εφαρμογή του ρητού "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Το Υπερταμείο, είναι πλέον ουραγός των εξελίξεων και υλοποιεί τα κυβερνητικά σχέδια μέχρι κεραίας. Επί των ημερών της κυβέρνησή της ΝΔ “ξέχασε” την ανεξαρτησία του, την οποία με τόσο στόμφο και σοβαρότητα ισχυριζόταν ότι είχε και υλοποιεί όλες τις προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Αληθεύει ότι οι νέες αμοιβές των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου (Μεταφορών, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.) είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτιμάτε ότι οι αμοιβές των 400 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε μέλος των νέων διοικητικών συμβουλίων, σε σχέση με τις αμοιβές των 50 ευρώ της προηγούμενης περιόδου, δεν συνιστούν μία πρόκληση προς τον ελληνικό λαό;

Βάσει ποιας διαδικασίας και ποιων αξιολογήσεων έγινε τόσο η απομάκρυνση των προηγούμενων διοικήσεων των οργανισμών ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ όσο και η επιλογή των νέων διοικήσεων των οργανισμών αυτών;

Δεν θεωρείτε, ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις προβεβλημένων κομματικών στελεχών της Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, που μάλιστα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πολύ πριν την τοποθέτησή τους, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον ιδρυτικό νόμο του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.), το οποίο είναι υποχρεωμένο να τηρήσει τις προβλέψεις αυτού;

Επιπλέον αιτούμαστε από τους κ.κ. Υπουργούς:

Α. Να προσκομιστούν τα πρακτικά των αποφάσεων (α) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΕΣΥΠ και (β) του διοικητικού συμβουλίου της ΟΑΣΑ Α.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεων της ΟΑΣΑ Α.Ε., με βάση τις οποίες προχώρησαν στις αντικαταστάσεις των διοικητικών συμβουλίων ή μελών αυτών.

Β. Να προσκομιστούν οι σχετικές συγκριτικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και κάθε σχετική τεκμηρίωση, η οποία λήφθηκε υπόψη, βάσει των οποίων οι ανωτέρω φορείς προχώρησαν στις αλλαγές διοικήσεων των ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ), των οποίων επιπρόσθετα η θητεία δεν είχε λήξει, όσο και στον διπλασιασμό των αμοιβών τους.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Πέρκα Πέτυ


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Γαλλία: Παρατείνονται τα μέτρα καραντίνας για άλλες δύο εβδομάδες


Κορωνοϊός - ΔΝΤ: Όχι μικρά μέτρα σε μια ενάντια σε μια γιγάντια κρίση

Κορωνοϊός - Πλακιωτάκης: Δώδεκα μέτρα για την στήριξη της ακτοπλοΐας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΝΙΚΟΣ

Πόσα έπαιρνε ο μπαμπάκας του Παππά, που τον έβαλαν διοικητή στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης ; Ο γκόμενος της Δούρου ; Η Νοτοπούλου που από καθαρίστρια έγινε υπουργός ; Ο βενζινάς που διόρισε ο Πολάκης διοικητή νοσοκομείου ; Αυτοί είχαν ηθικό πλεονέκτημα φαίνεται.

ΝΙΚΟΣ

Ανθρωποι με βαριά βιογραφικά και αποδεδειγμένες ικανότητες, να αμοίβονται όταν προσφέρουν. Οχι μόνο στις ΔΕΚΟ, αλλά παντού. Στον Τσιόδρα δηλαδή πόσα θα έδινε ο σύριζα ; Πιστεύω περισσότερα από όσα έπαιρνε ο βενζινάς που είχαν διορίσει διοικητή νοσοκομείου.

Μ. ΠΑΣΟΚ

Αν τα νούμερα που βγάζει ο Συριζα είναι σωστά(έχω μύρια λόγους να μην τους πιστεύω τους αρχιψευτες) τοτε ναι ρε δεξιοί να σας την πούνε.Συμφωνούμε απόλυτα.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ειναι τα δικα μας γαλαζια παιδια. Σπουδασαν στα καλυτερα κολλεγια της Αγγλιας που οι Σχολες Ξυνη ειναι πολυ ανωτερα τους

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Οπου και να εχουν σπουδασει, και οποιο κομματικο χρωματισμο και να εχουν, ειναι αναγκη να παιρνουν απο τον προγονικο πλουτο αξιων και ιδανικων παραδειγματα και να κυβερνουν, και να μην αλλοτριωνονται απο τους ξενους.Ολες οι δυσκολιες μας προκυπτουν, γιατι οι πολιτικοι μας νιωθουν αμερικανοι,αγγλοι γερμανοι,ρωσοι ερνεστοι κλπ και λιγωτερο Ελληνες. Προσεχως, οποιος δε νιωθει εκατο τοις εκατο Ελληνας, δε θα πρεπει να ζητα την ψηφο μας. Γιατι δε θα μας λυνει προβληματα, αλλα θα μας φορτωνει και αλλα!

tassos

Ο δικός σας στρατηγικός σχεδιαστής μέ βαθμό στό Δημοτικό μείον 3 καί IQ 4 ,λίγοπιό πάνω από τίς κότας,πόσοέπαιρνε,μπορείτε νά μάς πείτε?Οταν κάποιος διορίζεται σάν πρόεδρος καί διευθήνων σύμβουλος σέ κάποιον όργανισμό έχειλιώσει τήνκαρέκλα από τό διάβασμα,καίόχι τό σκαμπό στά μπάρ.

Σιγά μην άφηναν τους ίδιους

Αν αξιολογηθούν σε 1-2 χρόνια και φύγουν αν είναι ανεπαρκείς να το δεχτώ, άν είναι έτσι οι αμοιβέςι. Αρκεί να φύγουν και να μην κατσικωθούν. Ο σύριζα δεν είχε αλλάξει τις διοικήσεις όταν ανέλαβε την εξουσία με γαμπρούς κλπ; . Ας ξεκινήσωμε από εκεί. Έρριξαν έξω τα οικονομικά των ΜΜΜ; Ας απαντήσουν .

ΡΑΝ ΤΑΝ ΠΛΑΝ

Πεδίον δόξης λαμπρόν αγαπητά τσυριζόπουλα και λοιπές παρθένες.....πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του !!!! Ναδω λοιπόν τα σχόλια σας !!!!

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Νομιζεις οτι αλλοι πριν απο εσενα, δεν το σκεφτικαν ,δεν πειραματισθηκαν και δε διαπιστωσαν οτι αυτο ειναι ανεφικτο; Παγκοσμιως, ολες οι χωρες και ιδιαιτερα οι μικρες κατεληξαν οτι κατω απο ενα οριο Δημοσιου, ενα κρατος δεν μπορει να σταθει και να λειτουργησει Εαν κατα υποθεση, καταργηθει ολο το Δημοσιο,τροπον τινα,οι φυλακες του πλουτου του ελληνικου λαου,τοτε σε χρονο ρεκορ, θα αρπαξουν και θα κατασπαραξουν οικονομικα τη χωρα το μεγαλο κεφαλαιο και οι διεθνεις οικονομικα επιτηδειοι απατεωνες. Τετοιο φοβο δε διατρεχουν οι μεγαλες χωρες ακριβως λογω του μεγεθους τους,Γι αυτο και αφοβα προπαγανδιζουν συστηματικα την καταργηση του Δημοσιου,για να σε κανουν μια χαψια!

Καλά κάνουν!!

Καλά κάνουν και πληρώνονται!! Αν ήταν σε ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με το βιογραφικό τους και την εμπειρία τους, παραπάνω θα πέρνανε. Ελπίζω να αξίζουν τα λεφτά τους και να πάνε μπροστά τις εταιρείες που ανέλαβαν, να τις κάνουν κερδοφόρες, και να κερδίσουμε όλοι. Βέβαια στο Ελλάδιστάν, πρέπει όλοι αυτοί να βγάζουν μισθό ντιλιβερά για να μην προσβληθεί ο αγράμματος χαραμοφάης εχξυπνάκιας φραπεδιάρης που η μόνη του καριέρα ήταν σαν αφισοκολλητής ή όμορφος στο Λύκειο όταν οι άλλοι σκίζονταν στο διάβασμα . . . κουραστήκαμε πια με τους κομπλεξικούς Ελληνάρες-Συριζαίους αριστερά απολιθώματα . . .

Σήφης

Και ο ΖΥΡΙΖΑ τα ίδια έκανε όταν έγινε κυβέρνηση. Εργάζομαι σε ΔΕΚΟ και έγιναν ακριβώς τα ίδια. Πως ήταν ο τίτλος του βιβλίου ; ¨ όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη ¨

Κυριάκο...

Τι είναι αυτά; Για μεζεψε τους γιατί ο λογαριασμός σε εσένα θα πάει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης