«Μένουμε Σπίτι» συμφώνησαν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά

«Μένουμε Σπίτι» συμφώνησαν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά

Κλίμα σύμπνοιας στις τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης

kiriakos_mitsotakis
Σύγκλιση απόψεων ως προς το επείγον της λήψης δραστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης, μετά την αναλυτική ενημέρωση που τους παρείχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επιχειρησιακή δράση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Ενδεικτικό της αλλαγής της πολιτικής ατμόσφαιρας αποτελεί το γεγονός ότι η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα διήρκεσε περίπου 55 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε αναλυτικά προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνητικό σχέδιο κατά του κορονοϊου, απαντώντας παράλληλα και σε ερωτήσεις του κ. Τσίπρα επί του θέματος.

Η κρισιμότητα των στιγμών, στην οποία έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας το επίπεδο του εθνικού συναγερμού, καθιστά καλοδεχούμενη οποιαδήποτε πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία επισήμανε προς τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός, ενώ αμφότεροι επικεντρώθηκαν στη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι» για την εμπέδωση του μέτρου του αυτοπεριορισμού. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, την προηγούμενη ημέρα η κίνηση καλής θέλησης από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναρτήσει φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υιοθετώντας το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», ώστε να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν λόγω της έκτασης του κινδύνου από τη διασπορά του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία.

Ώρα ευθύνης

«Τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης», υποστήριξε στο ίδιο κλίμα ο κ. Τσίπρας μετά το πέρας της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρότασή του να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι ασφάλειας των 35 δισ. ευρώ για την απάλλυνση των συνεπειών της πανδημίας. «Αυτό το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, του ζήτησα (σ.σ του Πρωθυπουργού) να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν».


Στήριξη χωρίς αστερίσκους

Ανάλογης περίπου διάρκειας και με διαφορά μιας ώρας από την προηγούμενη ήταν και η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Με το κόμμα της να συμμετέχει από τις πρώτες στιγμές στην καμπάνια του υπουργείου Υγείας «Μένουμε Σπίτι», «στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις, διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται», τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ έκανε ειδική μνεία στη στάση της Εκκλησίας αναφορικά με τις διαστάσεις μετάδοσης του ιού, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να επισημαίνει προς τον πρωθυπουργό ότι «για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως».

Παράλληλα, δέσμη προτάσεων για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε δύο κατευθύνσεις (διοικητικά και οικονομικά) κατέθεσε η κ. Γεννηματά, εστιάζοντας στον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των σημείων ελέγχου για τη διάγνωση του κορονοϊού. Ως προς τη χρηματοδότηση της επέκτασης του ΕΣΥ, «χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας» αντέτεινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και επανέφερε την πρόταση για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς με επίκεντρο την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και σήμερα τηλεδιασκέψεις με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00 και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 13:30, ενώ τον κύκλο αυτό κλείνει η ψηφιακή συνομιλία του αύριο, στις 11.00 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Πέρα από την παροχή διεξοδικών πληροφοριών προς τα άλλα κόμματα σχετικά με την πορεία εξέλιξης της νόσου στην Ελλάδα, η πρώτη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ρίχνει γέφυρες προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ιδίως σε μια περίοδο δίδυμης «ασύμμετρης απειλής» εναντίον της χώρας, με τον κ. Μητσοτάκη να επενδύει στην οικοδόμηση κεφαλαίου εμπιστοσύνης μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού συστήματος μπροστά σε ενδεχόμενους, εθνικούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Τι αναμένεται να αλλάξει μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο

Κορωνοϊός: Τηλεφωνική επικοινωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης